aA
Gurmanai pasakytų, kad maisto skonis, kokybė ir vertė priklauso netik nuo produktų šviežumo ir virėjos meistriškumo, bet ir nuo to, kokiuose induose jis gaminamas. Be to, valgyti maloniau ir skaniau iš gražios lėkštės, nei gnaibyti maistą aliumininiu šaukštu iš molinio dubens ir dar nuskilusiais kraštais.
pietūs, maistas, mėsa
© Corbis
Anksčiau kiekvienuose namuose nepadoru buvo neturėti servizo, kuris lyg brangiausia relikvija būdavo saugomas sekcijoje už stiklinių durelių. Pamenu, kaip mama važiavo net į Rygą pirkti porcelianinio, kankorėžiais ir eglišakėmis išmarginto indų rinkinio. Mažesniuose miesteliuose tokio daikto nė su žiburiu nebūtum radęs. Daugelis šeimininkių servizus naudodavo retai, vos porą kartų per metus, ir tik tada, kai lankydavosi itin garbingi svečiai. Namiškiai bulvienę srėbdavo iš paprastų, neišvaizdžių lėkščių ir puodų. Paradoksalu, bet dabar, kai parduotuvių lentynos lūžta nuo įvairiausių spalvų, dydžių, formų indų rinkinių, žmonės neskuba pirkti servizo dvylikai žmonių.

Trūksta laiko ir pinigų

"Rinkdamiesi indus pirkėjai, deja, daugiausia dėmesio kreipia į kainą, o ne į kokybę ar dizainą, - apgailestauja Jurgita Gruodytė, UAB "Arkietė" mažmeninio tinklo vadovė. - Lietuvoje tik aukščiausio lygio restoranuose galima pamatyti visą stalo serviruotę. O daugelio barų, kavinių, restoranų savininkai nesuka sau galvos, jei šampanas pilstomas į vyno taures. Dar mažiau dėmesio kasdienei valgio kultūrai skiriama namie".

Vadovė mano, kad mažai dėmesio indams rodoma dėl to, jog pas mus nėra maisto ruošimo ir vaitojimo kultūros. Jos puoselėti nepadeda ir intensyvėjantys gyvenimo tempas, kai vis rečiau šeimos susėda prie vieno stalo ir skanauja namie ruoštą maistą. Dažniausiai alkio jausmas malšinamas paskubomis prarytu sumuštiniu ar pusgaminiais, nes nėra laiko puošti stalą ir ruošti kelis patiekalus pietums ar vakarienei.

Pagal taisykles

Tačiau reikia pripažinti, kad skaniai pavalgyti nelabai pavyks, jei patiekalas bus patiektas neestetiškai. Ant teisingai serviruoto stalo turi būti didelė lėkštė, ant jos dedama mažesnė karštam patiekalui, lėkštė sriubai. Šalia turi stovėti salotinė, lėkštutės užkandai, duonai, puodelis arbatai, kavai, stiklinė vandeniui, taurė vynui, stikliukai stipriems alkoholiniams gėrimams. Neužmirškite įrankių - šaukštų, šakučių, peilių.

"Jei griežtai paisytume taisyklių ir etiketo, tai net kavą reikėtų maišyti mažesniu šaukšteliu nei arbatą. Prie lėkštės reikia padėti servetėlę. Idealu, jei ji gražiai įmauta į specialų laikiklį - žiedą. Kuklesnis variantas - tiesiog gražiai išlankstyta servetėlė",- pataria Gruodytė. Servizai gali būti grūdinto stiklo, keraminiai ar porceliano. Brangiausi yra porceliano indų rinkiniai. Jų kaina prasideda nuo 1500 litų. Grūdinto stiklo indų rinkinį šešiems žmonėms galima nusipirkti už 200 litų. Pasak Gruodytės, grūdinto stiklo indai yra gana pigūs ir kokybiški. "Keraminiai indai lengvai dūžta, greitai nuskyla jų kampeliai, susibraižo ir suskilinėja glazūra. Grūdinto stiklo indai atsparesni smūgiams, bet to, jie spalvingesni, įvairesnio dizaino", - tikina Gruodytė.

Galima derinti

Indų pardavėjai tikina, kad nors ir yra lėkščių ir puodelių mados, tačiau žmonės indus keičia retai. Paprastai į virtuvės įrankių parduotuvę išsirengiama tada, kai namie indų pastebimai sumažėja, o ir likę atrodo varganai - subraižyti, apdaužyti. Tiesa, jauni žmonės dažniau keičia indus nei pagyvenusieji. Ir ne dėl to, kad konfliktus spręstų daužydami lėkštes. Tiesiog jie imlesni naujovėms.

"Gamintojai, taikydamiesi prie klientų ir greitėjančio gyvenimo tempo, atsisako stalo serviravimo pompastikos ir siūlo universalius variantus. Pavyzdžiui, tradicinę lėkštę sriubai galima pakeisti dideliu puodeliu. Jei iš jo nenorite skanauti sriubos, galite gerti kavą ir arbatą. Mirtinos nuodėmės nepadarysite, jei į puodelį įsipilsite guliašo ar daržovių troškinio", - šypsosi Gruodytė.

Ne taip seniai pasirodė grūdinto stiklo indų kolekcijos, kurias galima maišyti tarpusavyje. Vieni indai yra vienspalviai, kiti - gėlėti, margi. Nusibodus vienai spalvai nebrangiai galima nusipirkti kelias skirtingo rašto ar spalvos lėkštes, ir indai vėl atrodys naujai.

Puodas geresnis, puodas blogesnis

Prieš patiekiant maistą gražiose lėkštėse būtina jį pagaminti. Puodų, keptuvių, greitpuodžių kainos prasideda nuo keliolikos litų ir gali siekti kelis tūkstančius. Be abejonės, dažnam kyla klausimas, kodėl toks didelis kainų skirtumas. Ar jau taip svarbu, į kokį puodą mesi bulvę?

"Kiekvienas puodus, keptuves renkasi pagal kišenę ir gyvenimo kokybės suvokimą. Vieni yra laimingi prekybos centre nusipirkę puodą už 20 litų, ir jiems nesvarbu, kad jis greit ims rūdyti ir išklibs rankenėlės. Kiti, skiriantys didelį dėmesį maistui ruošti, negaili pinigų kokybiškam daiktui įsigyti", - sako Darius Juknevičius, virtuvės reikmenų salonų "Eurovira" direktorius.

Kokybiški puodai, keptuvės, virtuvės įrankiai dažniausiai gaminami Europos šalyse. Jie yra gerokai brangesni, nei prekybos centruose siūlomi kiniški gaminiai.

"Pigūs puodai gaminami iš perdirbto metalo, kitaip tariant, iš perlydyto metalo laužo. Toks plienas yra nešvarus, jame daugiau kenksmingų priemaišų. Kokybiški nerūdijančio plieno puodai gaminami iš dar nenaudoto, mediciniškai švaraus plieno. Tokie puodai yra sveikesni, nes mažiau išskiria chromo ir nikelio, ne taip reaguoja su šarmais", - pasakoja Juknevičius.

Kokybiški plieno puodai turi dar vieną pranašumą - kapsulinį terminį dugną, todėl juose įmanoma virti daržoves be vandens. Dėl to maiste lieka daugiau vitaminų ir naudingų mikroelementų. Paprastuose puoduose neįmanoma išvirti be vandens: dugnas greitai įkaista, patiekalas ima svilti. Kokybiški plieniniai puodai akumuliuoja šilumą, todėl taupo energiją. Itin alergiškiems žmonėms siūlomi puodai padengti stiklo metalo keramika. Jie yra antibakteriniai, antialerginiai. Kadangi plieno lakštas yra aplietas stiklu, į gaminamą maistą visiškai neišsiskiria nikelio ir chromo. Juknevičius tikina, kad tokiame puode raugintų kopūstų sriubą galima net kelias dienas laikyti - nieko neatsitiks.

"Prasčiausi yra aliuminio puodai, nes aliuminis yra toksiškas", - tikina Juknevičius.

Keturių metalų keptuvės

Kokybiškų puodų rinkinys (dažniausiai komplekte yra 4 puodai) vidutiniškai kainuoja nuo 200 iki 3000 litų. Specialistai pataria puodams ir keptuvėms skirti apie 10 proc. virtuvės baldų ir įrangos kainos.

"Kokybiški puodai laiko ilgai - per dvidešimt metų. Tačiau jų ilgaamžiškumas priklauso nuo šeimininkės. Vienos puodai ir po keliolikos metų blizga lyg nauji, nors maistą ruošia kiekvieną dieną. O kitos po poros metų atrodo lyg po karo", - šypteli Juknevičius.

Rinkdamiesi keptuvę pasidomėkite, iš ko ji pagaminta.

"Keptuvės tefloniniu paviršiumi išeina iš mados. Jos nepatvarios, plonas paviršius greitai susibraižo, atšoka. Gerokai tvirtesnės yra keturių metalų (magnio, mangano, aliuminio ir silicio) lydinio keptuvės. Jos sunkios, tačiau tvirtos, gerai sulaiko karštį, nebijo temperatūrų svyravimo, todėl įkaitusią keptuvę iš karto galima kišti po šaltu vandeniu. Keptuvės vidus padengtas iš titano dioksido pagaminta plazmine keramine danga. Šios dangos praktiškai neįmanoma subraižyti, todėl drąsiai galite naudoti metalinius įrankius", - pataria Juknevičius.

Ketaus keptuvės pasižymi ilgaamžiškumu, įkaitintos jos tolygiai paskirsto šilumą, atlaiko aukštą temperatūrą, todėl puikiai tinka intensyviam naudojimui. Dėl specifinės ketaus struktūros įkaitintas indas ilgai laiko šilumą, tad labai tinka kepti ir troškinti. Tiesa, ketaus keptuvės visada buvo gana brangios, tačiau jos vertos savo kainos, nes yra itin patvarios.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Vokietijos parlamentaras: Rusija turi tris pagrindinius tikslus (16)

„Aš manau, kad būtent europiečiai yra Rusijos karo taikinys, tačiau dalis mūsų visuomenės...

Verslas PliusViktorija Chockevičiūtė

Didžiulės NT kainos daliai gyventojų tapo nebeįkandamos: situacija šiemet gali pasikeisti įvertino, pirkti ar nuomotis (3)

Spartaus nekilnojamojo turto (NT) kainų augimo nepasivijęs gyventojų atlyginimų augimas, o dabar...

Ukraina: šiandien absurdas pasiekė naują lygį

Ukrainoje Maskva vykdo agresyvų karą, kuriam jos niekas neprovokavo. Hagoje Vladimiro Putino laukia...

Karas Ukrainoje. JAV generolas pateikė pesimistinę prognozę

Mažai tikėtina, kad Ukraina 2023 metais visus Rusijos karius pašalins iš savo teritorijos,...

Po pergalingo plano – Maksvyčio susirūpinimas: prašau, tik neišduokite mūsų derinių paaiškino išvykusio Evanso situaciją

Geriausią sezono mačą žaidęs Karolis Lukošiūnas smeigė keturis tritaškius, Laurynas Birutis...

Rūta Lapė

Kasdienybės herojai. Morgana Danielė prabilo apie asmeninį gyvenimą ir kaip skiriasi lietuviai?

Išskirtinis Morganos Danielės interviu – garsi politikė pirmą kartą prabilo apie patirtą...

12 šaltų užkandžių Velykų stalui – nuo gardumynų tiesiog raibsta akys

Ilgai netrukus jau švęsime šv. Velykas. Ypatingos pavasario šventės proga norime paryošti...

Ir toliau laimintis Sabonis buvo arti trigubo dublio gimtajame mieste

Dar vieną, jau 47-ą, pergalę NBA reguliariajame sezone pasiekė Sakramento „Kings“ (47-30)...

Sinoptikų prognozėje – tai, kas labai nemalonu: apie pavasario šilumą tik svajosime

Šeštadienio naktį Lietuvos padangė išliks debesuota, todėl temperatūra kris lėtai. Dieną šie...

Seimo nario automobilį taranavęs žinomas ūkininkas – vėl policijos akiratyje: šįkart – didesni nemalonumai (5)

Prieš keletą metų būdamas neblaivus tuomečio Seimo nario Juozo Imbraso vairuojamą automobilį...