aA
Kūdikio vystymasis nėštumo laikotarpiu, ypač pačioje pradžioje, vyksta greitai ir… nepastebimai. Nepastebimai, nes šis procesas patikimai paslėptas nuo smalsių aplinkinių akių, kurioms, žinoma, labai knieti sužinoti, kaip “paprasta” ląstelė gali virsti pačiu tikriausiu žmogumi, tik labai labai mažyčiu! Kad padėtume jums tai išsiaiškinti, pabandysime kartu panagrinėti visus pagrindinius kūdikio vystymosi etapus.
Kūdikis įsčiose
Kūdikis įsčiose
Pastaruoju metu medicininėje literatūroje vis dažniau atsiranda duomenų apie dar negimusio kūdikio organų funkcijų ir sistemų vystymąsi ir formavimąsi. Gauti šiuos duomenis tapo įmanoma naujų tyrimo metodų dėka: ultragarsinio skanavimo, kardiotokografijos (negimusio kūdikio biosrovių tyrimas), kino ir foto filmavimo gimdos viduje.

Vienas pirmųjų atradimų, padarytų ultragarso dėka, buvo reguliarūs, ritmiški, vaiko krūtinės “kvėpavimo” judesiai. Po to buvo pastebėta, kad mažylis gali ryti ir žagsėti, o jo šlapimo pūslė periodiškai prisipildo ir išsituština. Tolimesnis embriono organų vystymosi tyrimas parodė, kad dar negimęs kūdikis mato, gali jausti kvapą, skonį ir sugeba orientuotis erdvėje.

Specialistai, studijuojantys kūdikio gyvenimą motinos viduje (embriologai, neurohistologai, neurologai), detaliai aprašė nervų sistemos ir galvos smegenų vystymosi procesą. Tapo žinoma, kad 28-ą nėštumo savaitę smegenų struktūra jau atitinka tą, kuri aptinkama 40-tą vystymosi savaitę, tai yra tuo metu, kai mažylis jau pasiruošęs gimti.

Kas vyksta viduje?

1- a diena. Spermatozoidas susijungia su kiaušialąste. To pasekoje susidaro viena “didelė” (pagal dydį mažesnė, nei druskos kruopelytė) ląstelė, kuri turi 46 iš tėvų paveldėtas chromosomas (po 23 chromosomas iš kiekvieno). Be to, apvaisinta kiaušialąstė turi savyje visą būsimo žmogaus genetinį rinkinį: ūgį, lytį, akių ir odos spalvą, plaukus, veido bruožus (tėvelio arba mamos).

3- 9- ta diena. Apvaisinta kiaušialąstė gimdos takais nusileidžia į gimdą. Išbujojusi gimdos gleivinė jau pasiruošusi priimti gemalą, kuris prisitvirtina prie jos sienelės ir pradeda su mamos krauju, tekančiu virkštele ir išsišaknyjusiu chorionu (būsima placenta) gauti “maistą” maitinimuisi ir deguonį kvėpavimui.

10- 14- ta diena. Gemalas padidėja vieną dešimtadalį buvusio savo dydžio!

20- ta diena. Prasideda nervų sistemos formavimosi procesas.

21- a diena. Ima plakti širdis.

28- ta diena. Formuojasi stuburas ir raumenys. Monitoriaus ekrane matyti rankos, kojos, akys, ausys.

30- ta diena. Per praėjusį mėnesį embrionas išaugo dešimtis tūkstančių kartų ir toliau aktyviai vystosi. Per kraujotakos sistemą širdis pervaro vis gausėjantį kraujo kiekį.

35- ta diena. Ant mažylio rankytės galima išskirti pirštukus. Akių spalva tamsėja, nes kūdikio organizmas pradėjo gaminti pigmentą.

40- ta diena. Specialus prietaisas gali aptikti ir užrašyti signalus iš smegenų.

6 savaitės. Kepenys imasi gaminti kraujo ląsteles, o smegenys kontroliuoja raumenų judesius ir širdies darbą.

Iki 28- tos nėštumo savaitės kūdikio smegenyse formuojasi sava palydovų sistema, kuri kaupia ir perduoda informaciją. Be to, nervų sistemos viduje užsimezga intelektas.

Nuotraukos: nuo apvaisinimo po dviejų dienų jau keturios naujos ląstelės, maistingųjų bendrijų apsuptos slysta gimdos link.

7 savaitės. Vokai slepia kūdikio akis ir palaipsniui jas uždengia, tokiu būdu apsaugodami besivystančią akies struktūrą nuo šviesos ir sausumo (nuo 28- tos savaitės mažyliui pageidaujant akys gali atsimerkti). Šiame nėštumo laikotarpyje formuojasi kūdikio vidinė ausis, vystosi išorinė, formuojasi žandikaulis, atsiranda dantų užuomazgos. Tačiau svarbiausia- mažylis pradeda judėti! Kadangi jis dar mažytis, mama nejaučia jo judesių.

8 savaitės. Mažylis paaugo iki 2,5 cm! Jis jau visiškai panašus į suaugusį žmogų. Širdis plaka, skrandis gamina skrandžio sultis, pradeda funkcionuoti inkstai. Iš smegenų siunčiamų impulsų veikiami susitraukinėja raumenys. Pagal kūdikio kraują galima nustatyti jo Rh- priklausomybę. Susiformavo pirštai ir sąnariai. Mažylio veidas įgauna savų bruožų, mimika atspindi tai, kas vyksta jį supančioje aplinkoje. Kūdikio kūnas reaguoja į prisilietimus.

10 savaičių. Kūdikio ūgis siekia 4 cm, svoris- maždaug 2 gr. Šiuo periodu pradeda formuotis mažylio išoriniai ir vidiniai lytiniai organai.

12 savaičių. Mažylis auga. Kartais jį galima aptikti neįprastai užsiėmusį: čiulpiant pirštuką! Žvalumo periodu (kuris dažniausiai keičiamas poilsiu, miegu), mažylis energingai “mankština” savo raumenis: pasuka galvą, lenkia rankų ir kojų pirštus, išsižioja ir užsičiaupia. Jeigu išorinis pasaulis jį neramina stipriais garsais, kūdikis bando rankomis užsidengti ausis (jis girdi!) ir stengiasi užsidengti delniuku nuo nukreipto į akis šviesos spindulio (jis mato!). Jeigu paliesime jo delniuką, jis susitrauks į kumštelį. Visi šie judesiai vyksta todėl, kad susiformavo kūdikio vestibiuliarinis aparatas, kuris jam padeda orientuotis erdvėje.

16 savaičių. Kūdikis sveria maždaug 150 gr., jo ūgis siekia 16- 18 cm. Galvoje pradeda želti plaukeliai, veide- blakstienėlės ir antakiai. Mažylis išsižioja, ryja, čiulpia, šypsosi! Šiuo periodu pradeda visaverčiai funkcionuoti placenta, kuri sieja jį su mama.

20 savaičių. Mažylio ūgis siekia 30 cm, ant jo rankų ir kojų atsiranda nagučiai. Dabar mama gerai jaučia jo judesius, nes kartais jis pradeda “sportuoti”: atsispiria nuo vienos gimdos sienelės ir nuplaukia iki kitos. Be to, kūdikis į motinos susijaudinimą ar stiprų išorinį garsą gali sureaguoti šuoliuku, kurį mama suvokia, kaip aktyvų judėjimą. Jeigu mažylis ims žagsėti, moteris pajaus silpnus, iš vidaus sklindančius, ritminius dūžius. 20- tą savaitę specialaus klausymosi vamzdelio (stetoskopo) pagalba gydytojai jau girdi mažylio širdies plakimą.

24 savaitės. Mažylis jau gali supykti! Tai įrodo nufotografuotas piktas žvilgsnis, raumenų įtampa apie akis, lūpų suraukimas ir verksmas- taip kūdikis išreiškia savo nepasitenkinimą. Beje, kad pailsėtų naktį mažylis “eina” miegoti ir… sapnuoja!

Šio amžiaus kūdikis sveria 500 gr- visiškai nedaug, bet jis juk tik pradėjo priaugti svorio! Jo oda, raudona ir susiraukšlėjusi, panaši į senuko odą. Kadangi ji dar ir labai švelni, nuo vaisiaus vandenų mažylis apsisaugo specialiu tepalu.

24- tą nėštumo savaitę pradeda funkcionuoti riebalinės ir prakaito liaukos, subręsta kūdikio plaučiai. Juose susidaro plėvelė, kuri kvėpuojant neleidžia jiems sulipti. Jeigu kūdikis gims šiuo laikotarpiu ir bus tinkamai juo pasirūpinta, sugebės išgyventi.

28 savaitės. Kūdikis sveria apie 1000 gr., jo ūgis siekia 35 cm. Dabar jis naudojasi visų jausmų rinkiniu: regėjimu, klausa, skoniu, lytėjimu (šie duomenys patvirtinami dar negimusio kūdikio smegenų biosrovių tyrimu). Šiame amžiuje jis pradeda atpažinti mamos balsą. Mažylis atlieka pirmuosius elementarius kvėpavimo judesius. Jo oda sustangrėja (pastorėja) ir panašėja į naujagimio odą. Jeigu šiame etape prasidės gimdymas, jis vadinsis priešlaikiniu ir gydytojai galės padėti kūdikiui išgyventi.

32 savaitės. Kūdikis sveria apie 2 kg., susidaro poodinis- riebalinis sluoksnis, rankytės ir kojytės pasidaro putlios. Vyksta imuninės sistemos užuomazga: mažylis pradeda iš motinos gauti imunoglobuliną ir intensyviai gaminti antikūnius, kurie apsaugos jį nuo ligų pirmaisiais gyvenimo mėnesiais. Kūdikį supantys vaisiaus vandenys sudaro vieną litrą. Kas tris valandas jie pilnai atsinaujina, todėl mažylis visuomet plaukioja “švariame” vandenyje, kurį galima neskausmingai ryti.

34 savaitės. Mažylis sveria 1800- 2100 gr., jo ūgis siekia 40- 41 cm. Jam pasidaro ankšta gimtoje: jis jau gali apsiversti ir dažniausiai būna galva žemyn. Jo plaučiai pagaliau subręsta, ir esant priešlaikiniam gimdymui kūdikis kvėpuos savarankiškai. Tačiau poodinis- riebalinis sluoksnis kolkas silpnai išsivystęs, ir naujagimis blogai sulaiko šilumą.

36- 38 savaitės. Nuo devinto nėštumo mėnesio mažylis kasdien priauga svorio (iki 14 gr.). Jo kepenyse kaupiasi geležis, kuri padės susidaryti kraujui jo pirmaisiais gyvenimo metais žemėje. Pūkelis, dengiantis kūdikio odą (ypač pečius ir nugarą), iki gimdymo pranyksta. Kūdikis intensyviai auga, gimda tampa pernelyg ankšta, todėl jo judesiai jaučiami intensyviau.

Paprastai 38- tą savaitę jo galvytė nusileidžia prie įėjimo į mažąjį dubenį. Mažylis jau pasiruošęs savarankiškam gyvenimui ir “skaičiuoja” dienas iki gimimo… Gimdymas, įvykęs 38- 40- tą nėštumo savaitę yra savalaikis. Paprastai kūdikis gimsta 3500 gr. ir didesnio svorio, apie 50 cm ūgio. Ttarsi sveikindamas aplinkinį pasaulį, tik gimęs išleidžia pirmąjį garsą! Kūdikis savarankiškai kvėpuoja, jo širdis plaka, jis aktyviai judina rankytes ir kojytes.

Su gimtadieniu, mažyli!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Grigonio ekipos atsakas: galingu spurtu patiesė be lyderio rungtyniavusį „Maccabi“ Lietuvis rezultatyvumu nepasižymėjo

Mariaus Grigonio atstovaujamas Atėnų „Panathinaikos“ atsitiesė po nesėkmės pirmosiose...

Sedekerskio sezonas Eurolygoje pakibo ant plauko: „Baskonia“ vėl pralaimėjo Madride

Vitorijos „Baskonia“ su Tadu Sedekerskiu atsidūrė ties prarajos riba Eurolygos atkrintamosiose....

Nauja „Messenger“ funkcija jau prieinama ir Lietuvoje: naudotojai skundėsi ne vienerius metus (1)

„ Facebook Messenger“ naudotojai pagaliau buvo išgirsti – programėlės kūrėja „Meta“...