aA
Panevėžio rajono savivaldybė susizgribo, kad nėra pinigų gyventojams atvežti į rinkimų apylinkes, ir puolė ieškoti išeities. Seniūnai, kurių dauguma taikosi į naująją rajono Tarybą, kelia rankas už vežiojimo tradicijos išsaugojimą.
Krizė smogė rinkimų tradicijai
© AFP/Scanpix

Atokių Panevėžio rajono kaimų gyventojams, pasiryžusiems atlikti pilietinę pareigą – išrinkti naują rajono valdžią, gali tekti gerokai pamiklinti kojas. Pirmą kartą savivaldos rinkimų istorijoje šiais metais taupumo sumetimais savivaldybėms neskirta pinigų rinkėjams vežioti.

Tad kai kuriems gyventojams gali tekti į rinkimų apylinkes kulniuoti 5–10 kilometrų. Juolab kad rinkimų diena – vasario 27-oji – yra sekmadienis. Tad autobusai, jeigu šiokiadieniais ir kursuoja per nuošalius kaimus, ne darbo dienomis nevažinėja.

Rajono savivaldybė susirūpino, kad ir šiaip nelabai didelį aktyvumą savivaldos tarybų rinkimuose rodantiems kaimo žmonėms visai kris ūpas pareikšti savo valią.

Šią savaitę pasitarusi su seniūnais, Savivaldybė parašė raštą Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) – paprašė skirti lėšų rinkėjams pavėžėti.

„Prašome 4 tūkstančių 300 litų. Jeigu neduos, mėginsime ieškoti Savivaldybės biudžete, nors tai gana sudėtinga“, – tikino Panevėžio rajono savivaldybės administracijos direktorius Vitalijus Žiurlys.

Pasak jo, Panevėžio rajonas didelis, yra kaimų, kurių gyventojams rinkimų apylinkė net daugiau kaip už dešimties kilometrų. Žmonės įpratę, kad per kiekvienus rinkimus juos atveždavo ir parveždavo. Tad dabar gali visai nebalsuoti.

Administracijos direktoriaus žiniomis, per kiekvienus rinkimus būdavo pavėžėjama iki kelių šimtų žmonių.

Ankstesniais metais vežiojimo grafikai daugelyje rinkimų apylinkių būdavo sudaryti taip, kad žmogus dar spėdavo pasimelsti bažnyčioje, apsipirkti vietos parduotuvėje. Kas norėdavo, ne paslaptis, išlenkdavo bokalą alaus bare.

Seniūnai – už vežiojimą

„Sekundės“ apie rinkėjų pavėžėjimo poreikį kalbinti seniūnai dūsavo. Esą kaip į šį reikalą pažiūrėsi.
„Kai veži – tada norinčiųjų lyg ir nedaug, kai nevešime – skųsis, kad neturi kuo atvažiuoti.
Kita vertus, mūsų seniūnijoje tikrai yra atokių kaimų, iš kurių žmonėms toli iki rinkimų apylinkių“, – „Sekundei“ sakė Ramygalos seniūnas Valdas Chirv.

Pavyzdžiui, per ankstesnius rinkimus į Ramygalą gyventojai buvo vežami iš Butkiškių, Pašilių kaimų, nutolusių per 7 kilometrus. Į Uliūnus – iš irgi už kelių kilometrų esančių Rimaisų ir Barklainių kaimų.

Seniūnas svarstė, kad tie, kurie tikrai labai nori balsuoti, visada ras būdą, kaip atvykti į rinkimų apylinkę, bet tie, kuriems tai nėra labai svarbu, gali tiesiog numoti ranka.

„Todėl vis tiek reikia sudaryti galimybę jiems pasiekti rinkimų komisiją“, – mano V.Chirv.
Tokios pat nuomonės ir Krekenavos seniūnas Jonas Ulis. Pasak jo, kai kurie seniūnijos kaimai nuo artimiausio rinkimų štabo yra nutolę apie 10 kilometrų. Susisiekimas su jais prastas. Jeigu žmonės atvažiuos maršrutiniu autobusu, galbūt neturės kuo grįžti namo.

„Žmonės nuo senų laikų pripratę per rinkimus būti vežiojami balsuoti. Jeigu nevešime, jie tiesiog nebalsuos“, – kalbėjo seniūnas.

Krekenavos seniūnė Nijolė Gaižiūnienė irgi neabejoja, kad tokiu atveju kristų rinkėjų aktyvumas, o jis savivaldos rinkimuose ir šiaip jau nebūna didelis.

Nors kol kas nežinia, koks bus VRK atsakymas, rajono Savivaldybės administracija seniūnijoms nurodė surinkti informaciją, kiek gyventojų pageidaus būti atvežti, ir sudaryti vežiojimų grafikus.
Panevėžio rajone iš viso yra 44 rinkimų apylinkės. Į Savivaldybės tarybą pretenduoja 208 žmonės.
Panevėžio rajono rinkimų apylinkės pirmininkė Roma Morozovienė svarsto, kad atvykti balsuoti yra kiekvieno pilietinė pareiga. Tad ir jo asmeninis reikalas, kaip pasiekti rinkimų apylinkę.

Bet ji sutinka, kad, neradus pinigų gyventojams atvežti, dalis jų nesivargins atvykti balsuoti.
Pasak R.Morozovienės, kad neskirta pinigų gyventojams atvežti, jau buvo aišku prieš mėnesį, kai buvo patvirtinti rinkimų apylinkių biudžetai. Ji spėja, kad Panevėžio rajono savivaldybė apie tai tik neseniai sužinojo.

VRK gali susimylėti

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas patikino, kad šiemet tikrai neskirta lėšų rinkėjams atvežti. Pasak jo, taip nuspręsta ir taupumo sumetimais, ir atsižvelgus į ankstesnių rinkimų patirtį.
„Kai kurios savivaldybės skundėsi nepanaudojančios skirtų pinigų gyventojams vežioti. Tad šiemet tam lėšas nusprendėme skirti tik vadinamųjų miškingų rinkimų apylinkėms: Varėnos, Šalčininkų“, – paaiškino jis.

VRK pirmininkas sakė dar nematęs Panevėžio rajono savivaldybės prašymo. Jis neatmetė galimybės, kad gali būti duotas teigiamas atsakymas. VRK turi lėšų rezervą, iš kurio gali būti skirta pinigų rinkėjams atvežti.

Tačiau tam pinigų norinčios gauti savivaldybės turi labai motyvuoti savo prašymus.
Z.Vaigauskas nenorėjo prognozuoti, koks bus rinkėjų aktyvumas šiuose savivaldos tarybų rinkimuose, kuriuos užsiregistravo rekordinis – 17000 kandidatų skaičius.
Pastaruosiuose savivaldos rinkimuose 2007 metais rinkėjų aktyvumas nesiekė 40 procentų.

„Sekundė“
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Iš Kauno oro uosto evakuoti žmonės pranešta apie sprogmenis Vilniaus ir Kauno oro uostuose

Penktadienį apie 16 val. gautas pranešimas apie neva užminuotus Vilniaus ir Kauno oro uostus.

„The Insider“ skelbia, kaip pavyko surasti Volkovo užpuolikus Tuskas: sulaikytas baltarusis, įtariamas užsakęs užpuolimą

Tyrimų portalas „The Insider“ skelbia, kad sugebėjo nustatyti nusikaltėlio, kuris Argentinoje...

Sujudimas Kaune: dėl padidėjusio radiacinio fono evakuoti Eigulių gyventojai (1)

Kauniečiai sunerimo dėl gausių specialiųjų tarnybų pajėgų Eiguliuose, prie V....

Pamatykite: Lenkijos pareigūnų medžiaga, kaip sulaikomi Volkovo užpuolimu įtariami vyrai (1)

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį paskelbė , kad Varšuvoje sulaikyti rusų opozicionieriaus...

Matijošaitis apie „Vičiūnų“ pasitraukimą iš Rusijos: akivaizdu, kad žaidėme ne savo žaidimą (2)

Po beveik dvejus metus trukusio pardavimo proceso „ Vičiūnų grupė “ pardavė Rusijos...

Sekimas, du užpuolikai ir smūgiai plaktuku: išpuolio prieš Volkovą aplinkybės

Vienas artimiausių Rusijos opozicijos veikėjo, kalėjime mirusio Aleksejaus Navalno bendražygių...