aA
Vladimiras Putinas, tik per dvejus kadencijos metus, suardė “šeimos” hierarchiją. Vienas pirmųjų V.Putino, prieš pat 2000-ųjų sutiktuves perėmusio iš nusenusio Boriso Jelcino prezidento pareigas, nutarimų buvo dekretas dėl buvusio šalies vadovo ir jo šeimos teisinės apsaugos bei garantijų.
Kremlius
Atrodė, kad ir Jelcino “šeima” vadinami oligarchai, kaip Vladimiras Gusinskis, Borisas Berezovskis, Remas Viachirevas, Romanas Abramovičius nepraras įtakos. Tačiau tai buvo klaidingas įspūdis. Netrukus turtingiausi Rusijos pramonininkai, B.Jelcino valdymo metais įgavę nežabotą valdžią, greit turėjo nusivilti. Ypač daug vilčių manipuliuoti prezidentu ir toliau turėjo pagrindines šalies žiniasklaidos priemones kontroliuojantys ir iš savo kišenių B.Jelcino perrinkimą antrajai kadencijai finansavę V.Gusinskis ir B.Berezovskis. Tačiau V.Putinas greit jiems leido suprasti, kad jis niekuo neįsipareigojęs buvusio šalies vadovo “šeimai”.

Pagaliau V.Putino, tapusio tikruoju šalies vadovu 2000-ųjų kovą, padėtis gerokai skyrėsi nuo B.Jelcino, pretendavusio būti perrinktu antrajai kadencijai 1996 m. V.Putinui paprasčiausiai nereikėjo žiniasklaidos magnatų paramos, nes jam nereikėjo jokios rinkimų kampanijos. Jis, tris mėnesius būdamas laikinuoju šalies vadovu, suprato, kad bet kokiu atveju žiniasklaida nušvies jo veiklą. O laimėjęs rinkimus jis ėmė stengtis, kad V.Gusinskis ir B.Berezovskis netektų bet kokios politinės įtakos. V.Putinas ėmėsi kurti naują politinį elitą - iš buvusių generolų, KGB karininkų, vieno kito senojo oligarcho, likusio lojaliu ir naujajam valdytojui bei nepraradusio įtakos.

Šiandien galingiausių ir įtakingiausių Rusijos oligarchų sąrašas atrodo gerokai kitoks nei vos prieš 24 mėnesius. Jame nebėra nei V.Gusinskio, nei B.Berezovskio, kurie jau 2001 m. pradžioje turėjo bėgti į Vakarus. Žinoma, jie tebevaldo finansinį kapitalą, bet nebeturi priemonių tikslams siekti.

Šiandien pirmasis oligarchų sąraše Anatolijus Čiubaisas, Rusijos energetikos milžinės “Jedinyje Energetičeskyje Sistemy” valdybos pirmininkas. Jis yra V.Putino bičiulis dar iš Sankt Peterburgo laikų, kai dabartinis Rusijos vadovas buvo tuomečio miesto prie Nevos tarybos pirmininko Anatolijaus Sobčako pavaduotojas. Rusijos elektroninė žiniasklaida dargi juokauja, kad A.Čiubaisas tapo faktiniu šešėliniu generaliniu prokuroru ginčuose tarp vyriausybės ir oligarchų. Šitai liudija jo įtaka pertvarkant “Gazprom” vadovybę, vykdant geležinkelių ministerijos reformą, rutuliojantis skandalui dėl B.Berezovskiui priklausiusio televizijos kanalo TV-6, atleidžiant iš pareigų Rusijos centrinio banko valdybos pirmininką. A.Čiubaisas tapo savita “trečiąją valdžią”. Jis turi viską - ir nežabotą politinę įtaką, ir pinigų.

Vis dėlto įdomu tai, kad pavasarį žurnalo “Forbes” paskeltame 500 turtingiausių pasaulio žmonių sąraše nėra A.Čiubaiso. Tiesa, jame yra kitos 7 Rusijos piliečių pavardės, kurios pateko ir į Rusijos elektroninės žiniasklaidos “įtakingiausiųjų sąrašą”.

Toliau, pagal įtaką, pasak Rusijos žurnalistų - Čiukotkos autonominės apygardos gubernatorius ir bendrovės “RusAl” prezidentas R.Abramovičius. Jis ir aliuminio pramonės magnatas. “Naftos baronu” tituluojamas R.Abramovičius taip pat buvo vienas įtakingiausių B.Jelcino aplinkos žmonių. Tačiau jam, priešingai nei V.Gusinskiui ir B.Berezovskiui pavyko išsaugoti įtaką. Jis, beje, kartu B.Berezovskiu finansavo V.Putino ir jį rėmusios partijos “Vienybė” rinkimų kampaniją.

Dar vienas įdomus faktas. R.Abramovičius atsisakė Dūmos deputato mandato ir nusprendė valdyti vieną skurdžiausių Rusijos regionų - Čiukotką. Tiesa, čia glūdi nemaži aukso ištekliai, bet jo gavyba nuostolinga. Vis dėlto, matyt, “naftos barono” žvilgsnį čia patraukė atrasti, nors viešai neafišuojami naftos ištekliai.

“Forbes” duomenimis, R.Abramovičiaus turto vertė - 3 milijardai JAV dolerių. Jis yra antras tarp septynių rusų.

Trečias - žiniasklaidos koncerno “Interros” valdybos pirmininkas Vladimiras Potaninas. Matyt, prie jo įtakos sustiprėjimo fakto prisidėjo ir tai, kad jis geras A.Čiubaiso bičiulis. Tiesa, prieš pora metu vienas pramoninės grupės “Rosbank”, kuriai priklausė: “Norilsk nikel”, “Sviazinvest telekom”, naftos koncernas “Sidanko”, kontrolinis laikraščio “Izvestija” akcijų paketas bei bulvarinis dienraštis “Komsomolskaja pravda” bendrasavininkių V.Potaninas taip pat įėjo į “dešimtuką” Rusijos galingiausiųjų.

“Forbes” sąraše V.Potanino pavardė tarp septynių rusų įrašyta ketvirtuoju numeriu. Jo turtas vertinamas 1,8 milijardo JAV dolerių.

Toliau rikiuojasi Lietuvoje gerai žinomas “LUKoil” prezidentas Vagitas Alekperovas. Jis taip pat buvo ir ankstesniuose dešimtukuose. Mat visą laiką aktyviai rėmė B.Jelciną. be to, jo įtaką ir anuomet liudijo tai, kad V.Alekperovui priklausė 49 proc. “Izvestija” akcijų. Jis, pagal “Forbes”, šeštas tarp septynių turtingiausių rusų. V.Alekperovo turtas įvertintas 1,4 milijardo JAV dolerių.

Penktoje vietoje sparčiai spurtuojančios ir į Vakarus besidairančios naftos kompanijos “Jukos” valdybos pirmininkas Michailas Chodorkovskis.

Tuo tarpu, pagal “Forbes” M.Chodorkovskis tarp septynių turtingiausiųjų Rusijos piliečių yra pirmasis. Jo turtas vertinamas 3,7 milijardo JAV dolerių. Vis dėlto tarp 500 pasaulio turtingųjų M.Chodorkovskis yra tik 101 vietoje.

Šeštoje pozicijoje pramonės koncernų ir bankų grupės “Alfa” valdybos pirmininkas Michailas Fridmanas. Jo turtą “Forbes” įvertino 2,2 milijardo JAV dolerių. Jis yra trečiasis tarp septynių turtingiausių rusų.

Šios grupės vadovai ir anksčiau buvo pakankamai įtakingi. “Alfa bank” darbuotojai dirbo prezidento patarėjais.

Septintoje sąrašo vietoje yra “Bazovy Element” prezidentas Olegas Deripaska. Jo pavardė vainikuoja “Forbes” turtingiausių rusų septintuką. O.Deripaskos turtai vertinami 1,1 milijardo JAV dolerių.

Aštuntoje pozicijoje Rusijos elektroninės žiniasklaidos sąraše - naujasis “Gazprom” valdybos pirmininkas Aleksejus Mileris. Rusijos žiniasklaidos atstovai juokauja, kad “Gazprom” - valstybė valstybėje. Beje, per beveik vienerius A.Milerio vadovavimo “Gazpromui” metus dešimteriopai sustiprėjo šio oligarcho įtaką, o koncernas pamažu susigrąžina savo turto kontrolę.

Ir galingiausiųjų dešimtuką vainikuoja bankininkas Sergejus Pugačiovas bei metalo pramonės bendrovės “UralsMining” prezidentas Iskanderas Machmudovas. Šis, kartu su O.Deripaska ir R.Abramovičiumi, dėl savo turtų ir įtakos vadinami “Maskvos šeima”.

Vietas nuo 11 iki 15-os tarp įtakingiausių Rusijos oligarchų užima: “Surgutneftegaz” prezidentas Vladimiras Bogdanovas, Maskvos meras Jurijus Lužkovas, “Severstal” valdybos pirmininkas Aleksejus Mordašovas, “Bankirskij Dom” generalinis direktorius Vladimiras Koganas ir informacijos ministras Michailas Lesinas.

Beje, pagal “Forbes” V.Bogdanovo turtas siekia 1,6 milijardo JAV dolerių. Jis yra šeštojoje pozicijoje tarp septynių turtingiausių rusų.

Tuo tarpu J.Lužkovas ir M.Lesinas yra vieninteliai į pirmąjį penkioliktuką patekę valstybės tarnautojai. Rusijos sostinę J.Lužkovas pavertė savo “dvaru”. Jam priklauso daugiau nei tūkstančio įmonių akcijų. Dar pora šimtų įmonių kontroliuoja jam artimi žmonės. J.Lužkovas taip pat kontroliuoja miesto laikraščius, televiziją.

M.Lesinas, manoma, buvo vienas “NTV” sunaikinimo organizatorių. Mat ministras čia turėjo asmeninių interesų. Jam priklauso dalis reklamos kompanijos “Video - International”. “NTV” klestėjimo laikais “Video - International” reklamos rinką ir pajamas turėjo dalytis.

Na, ir baigia dvidešimtuką: taupomojo banko prezidentas Andrejus Kazminas, “Vnešekonombank” valdybos pirmininkas Andrejus Kostinas, “Vneštorgbank” vadovas Jurijus Ponomariovas. Šis į sąrašą pateko pirmąkart. Taip pat: bankinės grupės MDM valdybos pirmininkas Andrejus Melničenka, “Rosneft” vadovas Sergejus Bogdančikovas, “AvtoVAZ” generalinis direktorius Vladimiras Kadanikovas, RJES vadovas Michailas Abyzovas.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Netikėtą X faktorių ištraukęs „Žalgiris“ patiesė Milano žvaigždyną ir tęsia kovą Eurolygoje (1)

Edmondas Sumneris sužaidė karjeros rungtynes Europoje, o Kauno „Žalgiris“ (14-18) iškovojo...

„Vis tiek aš tave išprievartausiu“ – baisybės, kurios vyksta Lietuvos nakvynės namuose

Kartą teko rengti reportažą vienuose nakvynės namuose. Tada nustebino nakvynės namų švara,...

Uspaskichas stabdo narystę Darbo partijoje partiją palieka ilgametė narė Kačinskaitė-Urbonienė (12)

Viktoras Uspaskichas stabdo narystę Darbo partijoje, sako jos lyderis Andrius Mazuronis.

Medikus puolė kirviu ir apmėtė kėdėmis: nuolatinis greitosios „klientas“ įsiuto, kad jam nebuvo suleista raminamųjų (1)

Lėkdami pas ligonius greitosios medikai niekada nežino, su kuo teks susidurti. Grasinimai, keiksmai...

Karjeros rungtynes sužaidęs žalgirietis atidavė duoklę treneriui ir akcentavo mokymosi procesą

Kauno „Žalgirio“ (14/18) viltys patekti į atkrintamąsias – gyvos. Andrea Trinchieri...

Į Valerijaus Meladzės koncertą plūdę gerbėjai teisino atlikėją ir aiškino, kodėl negailėjo pinigų į rusišką šou (6)

Kovo 28 dieną Vilniaus „Avia solutions group“ arenoje – rusų atlikėjo Valerijaus Meladzės...

Kopenhagos gatvės stilius: žmonės tokie, kokių Lietuvoje dar nesutiksite

Gatvės mada – viena įdomiausių stiliaus reiškinių, juk čia žmonės gali save išreikšti...

Kūdikio pagrobimas ir įtarimų sukėlusios knygos įkvėpė tirti Rusijoje kilusį judėjimą

Knygos – ne tik žinių ir išminties, bet ir įtakos šaltinis. Nors knygas per šimtmečius...

Nieko panašaus mokslininkai dar nebuvo radę: šalia dinozaurų pėdsakų – priešistoriniai žmonių palikti ženklai

Brazilijoje aptikta įspūdinga priešistorinių reliktų vietovė, kurioje išlikę ir dinozaurų...

Meladzės koncertas Vilniuje – pilnutėlėje arenoje: rusų žvaigždė skendo gėlių jūroje, nuo scenos teko išprašyti gerbėją video

Ketvirtadienio vakarą į „Avia Solution Group“ areną Vilniuje rinkosi rusiškos muzikos...