aA
Pernai Alytų sudrebinęs korupcijos skandalas, kai buvo sulaikytas ir vėliau iš mero posto pašalintas Česlovas Daugėla, didelės įtakos rinkėjų simpatijoms nepadarys, mano politikos ekspertai.
 Česlovas Daugėla
Česlovas Daugėla
© DELFI (P.Garkausko nuotr.)

Prognozuojama, kad Socialdemokratų partijai, kuriai anksčiau priklausė Č.Daugėla, korupcijos skandalas gali lemti poros mandatų praradimą. Ne didesnė žala dėl nepopuliarios Vyriausybės prognozuojama ir konservatoriams. Tačiau korupcijos skandalas gali dar sumažinti alytiškių dalyvavimą rinkimuose vasario 27-ąją.

"Šių partijų pozicijos gali šiek tiek susilpnėti - socdemų dėl Č.Daugėlos, o konservatorių - dėl Vyriausybės, dėl to, kad jie dabar valdančioji partija, o Andrius Kubilius labai nemylimas, ypač provincijoje. Bet sumažės nedaug", - BNS sakė politologas Vytautas Dumbliauskas.

Anot jo, Alytuje pozicijas stiprina Naujoji sąjunga, taip pat didesnio palaikymo gali sulaukti partija "Tvarka ir teisingumas", kurios lyderis Rolandas Paksas pasiekė dalinę pergalę Europos Žmogaus Teisių Teisme.
Tuo metu liberalų partijos, pasak V.Dumbliausko, "tradiciškai darbininkiškame mieste, kur daug bedarbių, nelabai populiarios". Nedaug įtakos, anot jo, turės ir save išsikėlę nepriklausomi kandidatai, kurių Alytuje yra keturi.

Panašios nuomonės laikosi ir 18 metų situaciją mieste stebinčios Alytaus ir Pietų Lietuvos regiono radijo stoties "FM99" direktorius Liudas Ramanauskas.

Anot jo, dabartiniai Alytaus valdantieji socialdemokratai ir konservatoriai, dirbę su nuverstu meru Č.Daugėla, neteks nedaug kėdžių taryboje. Radijo vadovo žodžiais, šių abiejų partijų atžvilgiu "partinės vėliavos visiškai nieko nereiškia", kadangi iš pradžių oponavę vieni kitiems, jie po Č.Daugėlos nuvertimo kartu subūrė naują poziciją.

"Jei konservatoriai ir socialdemokratai bus įmurkdyti į tą patį - nes ir tie, ir tie praktiškai dirbo su meru - galbūt jie gali prarasti po vieną, daugiausia dvi vietas taryboje, bet ne daugiau", - BNS sakė L.Ramanauskas.

Jo teigimu, Č.Daugėlos, kuris pats rinkimuose nedalyvaus, istorija gali sumažinti ne socialdemokratų populiarumą, o rinkėjų aktyvumą. Tokias išvadas, anot jo, leidžia daryti ir radijo rengiamos nedidelės apklausos.

"Istorija gali turėti vienintelį poveikį, - tai, jog rinkėjų aktyvumas gali būti dar mažesnis", - kalbėjo L.Ramanauskas.
Anot jo, naujų vėjų savivaldos rinkimai neatneš, nepriklausomi kandidatai - nestiprūs, nebent savo pozicijas galėtų sustiprinti "tvarkiečiai".

"Mes tikėjomės, kad nepriklausomais save vadinančių kandidatų kiekis bus kiek didesnis. Dabar jų yra keturi - tiek mieste, tiek rajone tas pats, o visos kitos partijos yra lygiai tokios pat, naujadarų labai ryškių nėra", - kalbėjo L.Ramanauskas.

"Alytus ypatingas tuo, kad tam tikros miesto dalys turi savo numylėtinius partine prasme - senoji miesto dalis dažniausiai balsuoja už konservatorius arba socdemus, pramoninė zona, bendrabučiai dažnai balsuoja už tai, kas nuskriaustųjų gynėjai arba patys nuskriausti, tapatindami save. Ten gali daugiau balsų surinkti partija "Tvarka ir teisingumas", o Darbo partija - abejoju, nelabai jie blizgėjo per šią kadenciją, nelabai turės kuo pasigirti, kalbant apie vietos reikalus", - sakė jis.

Patys Alytaus socialdemokratų ir konservatorių lyderiai įsitikinę, kad rinkimai jiems bus palankūs.

"Tikimės gauti maždaug tiek mandatų, kiek turime. Mūsų skyriaus narių yra gana daug, padaugėję pastaraisiais metais, mūsų elektoratas yra pastovus, ir tikimės ne mažesnio palaikymo kaip aną kartą", - BNS sakė vicemeras konservatorius Dobilas Kurtinaitis.

Č.Daugėlą pakeitęs, pusantro mėnesio miesto meru dirbantis socialdemokratas Feliksas Džiautas mano, kad partijos "principinga" reakcija į jo pirmtako veiklą turėtų pagerinti socialdemokratų pozicijas.

"Tikimės, kad didelės įtakos (Č.Daugėlos istorija - BNS) neturės, nes veiksmus padarėme laiku pripažindami savo klaidas ir jas išryškindami ir padarydami išvadas. Manau, rinkėjas už tokią principingą poziciją turėtų vertinti teigiamai. Tai geriau nei būtų buvę dangstyti. Neturėtų sumažėti mandatų skaičius", - dėstė F.Džiautas.

Per praėjusius savivaldos rinkimus daugiausia mandatų iš 27 Alytaus taryboje laimėjo socialdemokratai ir konservatoriai - atitinkamai septynis ir šešis. Keturias vietas gavo "tvarkiečiai", po tris - Naujosios sąjungos atstovai ir liberalcentristai, dvi - "darbiečiai", po vieną - Liberalų sąjūdis ir Lietuvos krikščionys demokratai.

Po Č.Daugėlos pašalinimo pernai lapkritį 20 Alytaus politikų - socialdemokratai ir konservatoriai kartu su Naujosios sąjungos, partijos "Tvarka ir teisingumas" bei Liberalų sąjūdžio atstovais pasirašė susitarimą dėl valdančiosios koalicijos.

Iki tol valdančiąją daugumą sudarė konservatorių, liberalcentristų, Darbo partijos ir Naujosios sąjungos frakcijos.
---------
Artėjant savivaldybių tarybų rinkimams, naujienų agentūra BNS skelbia straipsnių ciklą apie politinę situaciją didžiųjų miestų savivaldybėse.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0