aA
Rinkimų maratonas dar neįsibėgėjo, tačiau sociologai jau skaičiuoja galimus laimėtojus ir tuos, kurie Europos Parlamento rinkimuose patirs fiasko.
Konkursas dėl 21 tūkst. Lt atlyginimo: kam pasiseks
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

Kaip teigia visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Vilmorus“ direktorius Vladas Gaidys, kiek kuri partija laimės mandatų būsimuose rinkimuose galima pasakyti tik apytiksliai, mat partijų populiarumas yra kintantis dalykas.

Remiantis balandžio mėnesio „Vilmorus“ paskelbtais reitingais, galima paskaičiuoti, kaip partijos išsidalintų 11 mandatų Europos Parlamente.

„Vilmorus“ duomenimis, jeigu Europos Parlamento rinkimai vyktų artimiausiu metu, daugiausia balsų surinktų socialdemokratai (21,5 proc.), po jų eina partija „Tvarka ir teisingumas“ (13 proc.), Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (10,8 proc.), Darbo partija (8,7 proc.) ir Liberalų sąjūdis (5,9 proc.).

Sociologo V. Gaidžio teigimu, skaičiuojant mechaniškai išeitų, kad socialdemokratai laimėtų 3 mandatus, „tvarkiečiai“ – 2, konservatoriai – 2, Darbo partija – 2, Liberalų sąjūdis – 1 mandatą.

Rinkimų mandatus pelnyti gali partijos, kurios įveikia 5 proc. rinkimų barjerą.

Pirmoji partija, kuri už brūkšnio lieka Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, kuri remiantis „Vilmorus“ duomenimis, galėtų surinkti 4,4 proc. balsų, bet sociologas V. Gaidys mano, jog ši partija gali peržengti rinkimų barjerą ir pretenduoti į 1 Europos Parlamento mandatą.

Vladas Gaidys
Vladas Gaidys
© DELFI / Tomas Vinickas

„Čia toks mechaninis skaičiavimas, bet atsižvelkime ir į gyvenimo realybę. Aš manau, kad už Lenkų rinkimų akija balsuos ir dalis rusų, todėl Lenkų rinkimų akciją reikėtų priimti į partijų, kurios gali peržengti 5 proc., tarpą. Jie galėtų gauti 1 vietą. Tada reikia žiūrėti liekanas. Mažiausią liekaną turėtų Darbo partija, kuri prarastų 1 mandatą“, - sakė V. Gaidys.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija Europos Parlamento rinkimuose yra sudariusi koaliciją su Rusų aljansu.

Pasak sociologo, rinkimuose visuomet esama daug nežinomųjų, skiriasi net partijų elektoratų aktyvumas. Pavyzdžiui, konservatorių rinkėjai tradiciškai yra aktyvesni, „tvarkiečių“ – pasyvesni. Tokiu būdu Tėvynės sąjunga gali iškovoti ir 3 mandatus, o „Tvarka ir teisingumas“ – 1 mandatą.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijai palankiau, kad į rinkimus visoje Lietuvoje ateitų mažiau rinkėjų, bet kad lenkų tautinės mažumos gyvenamose teritorijose aktyvumas būtų aukštas. Tiesa, bendras rinkimų aktyvumas priklausys ir nuo to, ar kartu su Europos Parlamento rinkimais vyks antrasis prezidento rinkimų turas.

Jeigu partijos išties laimėtų tiek mandatų, kiek galima prognozuoti pagal dabartinius jų reitingus, tuomet į Europos Parlamentą patektų šie politikai (nepaisant pirmumo balsų):

Lietuvos socialdemokratų partija: Zigmantas Balčytis, Vilija Blinkevičiūtė, Juozas Olekas

„Tvarka ir teisingumas“: Rolandas Paksas, Juozas Imbrasas

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai: Algirdas Saudargas, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

Darbo partija: Viktoras Uspaskichas

Liberalų sąjūdis: Gintaras Steponavičius

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga: Ramūnas Karbauskis

Lietuvos lenkų rinkimų akcija: Valdemaras Tomaševskis

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Karas Ukrainoje. Iš Rusijos pasipylusius grasinimus Ukrainai tęsia Šoigu rusai smogė Charkivui: mieste nugriaudėjo sprogimas (8)

Naktį Rusija puolė Ukrainos sostinę, priešlėktuvinės gynybos pajėgos numušė visus oro...

Nausėda sureagavo į Bilotaitės kreipimąsi ir turi jai klausimą Bilotaitė kreipėsi į prokuratūrą, papildyta (42)

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydama...

Latvija atsisakys rusų kalbos mokymo mokyklose (12)

Latvijos valdžia ketina iki 2026 m. mokyklose atsisakyti rusų kalbos kaip antrosios užsienio kalbos.

Ignas Jomantas kol kas dar nesės į kalėjimą: išgelbėjo neįtikėtinas formalumas (1)

Antradienį Klaipėdos apygardos teismas nusprendė bent kol kas nesiųsti milijonieriumi...

Butas ar namas? Neapsisprendžiantiems, kur gyventi geriau, išvardijo kiekvieno privalumus ir trūkumus

Kur geriau gyventi – bute ar name? Tai vienas tų amžinųjų klausimų, kurie gali įžiebti...

Pirmuoju pasaulyje kurčiu reperiu vadinamas Signmarkas: kurtieji turėtų būti laikomi kalbine mažuma, o ne žmonėmis su negalia

„Visuomenė kurčiuosius turėtų traktuoti ne kaip žmones, turinčius negalią, o kaip kalbinę...