aA
Klausimas

Norėčiau sužinoti, koks procentas ligonių, sergančių depresija, pagyja? O gal visiškai pasveikti neįmanoma?

Atsakymas

Sveiki,

Pagal pasaulinę statistiką , depresija sergantys pacientai maždaug 2/3 atvejų teigiamai reaguoja į psichoterapiją , o ¾ atveju - į antidepresantus. Šie skaičiai reiškia, kad pagerėja prieš tai pažeminta nuotaika. Tačiau šalia nuotaikos žmogus turi ir kitų dalykų: asmenybę, įsitikinimus, santykius. Ir depresijos būna vis kitokios.

Antidepresinė terapija – žmogaus gydymas, o ne nuotaikos. Jei, tarkime, žmogus su neurotine depresija, nepripažįsta savo agresijos, neišgyvena jos kartu su psichoterapeutu, vargiai ar jis pagėręs kelis mėnesius antidepresantus, jausis pasveikęs. Tuo tarpu žmogus, kuriam yra pasikartojantis depresinis sutrikimas, kai be didesnių priežasčių tiesiog rytais vis dažniau gyvenimas darosi liūdnas, o galiausiai iš vis nesinori gyventi, gali būti labai patenkintas tuo, ką duoda vien antidepresantas geriant jį ne mažiau mėnesio.

Kadangi atskirti neurotinę depresiją ir kitokias nėra lengva, dauguma žmonių depresijai gydyti derina psichoterapiją ir antidepresantą. Kiek gi iš jų pasveiksta? Žodis “pasveikti” įtraukia į save ir gyvenimo prasmę, ir savęs realizaciją, ir savo santykių su žmonėmis kokybę. Kaip kas su tuo susitvarko, nėra taip lengva įvertinti.

Sėkmės.
Olegas

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0