Kol Harrisonas Fordas, Jackas Nicholsonas, Michaelas Douglasas, Billy Bobas Thorntonas ir kiti seksualūs žilstelėję jaunikaičiai, tokie, kaip Richardas Gere’as, Clintas Eastwoodas ir amžinai gundantis škotas Seanas Connery, vis dar gali priversti gausybę moteriškosios lyties atstovių alpti iš susižavėjimo, mes paklausime, kas, kažkas daugiau nei patirtis ir ilgaamžis žavesys (nesupraskite tiesiogiai), verčia jaunas moteris vaikytis vyresnius vyrus?

Froido kompleksas

Lyčių psichologijos tėvo dr. Z. Froido Elektros komplekso teorija paaiškina mergaičių raidos stadijų būseną, lemiančią stipraus potraukio tėvui susiformavimą. Galbūt kraštutinis šio komplekso pavyzdys šiuolaikiniame kontekste būtų legendinio Holivudo dievuko Woody Alleno ir jo podukros Soon Yi ryšys.

Nors šis ryšys sukėlė pasibjaurėjimą ir gausybę apkalbų, beveik tokios pat reakcijos galima laukti kalbant apie jaunesnės moters ir vyresnio vyriškio santykius arba bet kokį amžiaus skirtumą. Soon Yi ir Woody Alleno atveju tėvo figūra, kurią Soon Yi gyvenime atstojo Woody Allenas, buvo deformuota, kai jo tėviški jausmai persimainė į seksualinius, ir daug žmonių negalėjo pakęsti aiškaus šių santykių incestinio aspekto, labiausiai – Mia Farrow, kuri buvo ištekėjusi už Alleno ir įsivaikino Soon Yi, kai ši dar buvo vaikas.

Susitikinėti su seneliu

Nors paprastų vyrų ir moterų santykiai stokoja dramatizmo, o žiniasklaida daugiausia sąmyšio kelia dėl garsių porų, ir nors dauguma moterų paprastai nepasiduoda aistrai vyresniems vyrams, užmegzdamos ryšius su savo šeimos vyrais, vis dėlto jų pasirinkimas pasirodyti visuomenėje su vyresniais partneriais beveik visada sutinkamas su tam tikra giminaičių, draugų ir kolegų panieka.

“Jis galėtų būti tavo tėvas” arba “tu susitikinėji su seneliu”, – tai dažniausios replikos, kurias išgirsta šios moterys.

Vis dėlto reikia pasakyti, jog, ar tai būtų Elektros kompleksas, ar kitas psichologinis poreikis, kurį trokštama patenkinti, ar tiesiog paprasta, sena kaip pasaulis aistra, yra gerosios ir blogosios susitikinėjimo su vyresniais vyrais pusės.

Mažoji tėčio mergytė

Pasak Belizos Annos Furman, knygos “Jaunesnės moterys – vyresni vyrai” (Barricade Books INC.) autorės, moteris, kurias traukia vyresni vyrai, galima suskirstyti į dvi kategorijas.

Vienos turėjo jas dievinančius tėvus, visuomet kartodavusius, kokios jos žavios, todėl jos ieško mylimojo, kuris kartotų tą patį. Kitos niekada nepatyrė tokio dėmesio, todėl jo ilgisi ir trokšta.

Remdamasi asmenine draugystės su 15 metų vyresniu vyriškiu patirtimi, Furman aptaria tokio ryšio privalumus bei trūkumus. Ji teigia, kad turėti mylimąjį ar vyrą, kuris jau yra išsidūkęs, finansiškai apsirūpinęs, emociškai stabilus ir labiau patyręs nei moteris, yra labai puiku, tačiau deja, šie santykiai turi ir neigiamą pusę – dauguma tokius ryšius užmezgusių moterų pasmerkiamos visuomenės.

Į jaunesnes moteris paprastai žvelgiama kaip į namų židinio ardytojas (nes juk visada kyla varžybos su baisiąja buvusia žmona, arba, dar blogiau – dabartine!), kurių vienintelis tikslas – vyro banko sąskaita.

Bendraamžiai

Psichologė Samantha Ramkissoon teigia, kad mergaitės tiek fiziškai, tiek emociškai subręsta greičiau nei berniukai. Kai mergina tampa moterimi, ji suvokia, kad jos bendraamžiai ne visada supranta ir patenkina jos emocinius poreikius.

“Tuomet ji pradeda ieškoti ko nors labiau subrendusio ir sugebančio ją suprasti”, teigia psichologė. “Tam tinka vyresni už ją vyrai. Jie paprastai būna finansiškai apsirūpinę, emociškai subrendę ir turi seksualinės patirties. Moteris gali puikiai sutarti su vyresniu vyru, nes jis atstovauja “tėvo figūrą” jos gyvenime, kurios ji pasąmoningai ieško kaip globėjo, - to, kuris turėtų patenkinti jos poreikius ir besąlygiškai mylėti, – o tokia ir būna tėviška meilė.”

“Kita vertus”, sako psichologė, “kai kurios moterys ieško vyresnių vyrų tiesiog dėl finansinio saugumo ir socialinės padėties, kuri galiausiai suteiks joms naudos. Šie motyvai beveik visada neturi nieko bendra su meile ar aistra. Galų gale, jei ieškote santykių pilnatvės, meilė turėtų būti jūsų pagrindinė motyvacija renkantis partnerį.”

Privatu ir konfidencialu

Vyresni vyrai paprastai linkę turėti mažesnį draugų ratą ir yra diskretiškesni nei jaunuoliai, išdidžiai pasakojantys futbolo komandos draugužiams (kurie susigrūda jūsų svetainėje šeštadienio popietę, spokso televizorių ir plempia alų) apie žavingą tamsiai raudoną širdies formos apgamą ant jūsų užpakaliuko. Vyresni vyrai taipogi turi mažiau baimių, o tai reiškia, kad jie nepraleis valandų vonios kambaryje, dailindami smailą barzdelę ar užšukuodami plinkantį pakaušį.

Kita vertus, nors jūsų “senukas” ir patyręs, jis nebūtinai prisijungs prie jūsų aistros važinėjimui riedučiais ar vaikščiojimui į klubus, ir nejučia pamatysite, kad vis daugiau laiko praleidžiate pietaudami užmiesčio klube nei traukdami per barus su bičiuliais. Galimas dalykas, kad jūsų susižavėjimas naujuoju darbu, svajonių automobiliu ar pirmąja kelione į Paryžių gali būti sugadintas jo nuobodžiaujančio požiūrio: “buvau ten, dariau tą, pirkau tuos marškinėlius”.

Kiekvienam savo

Jei jaučiate, kad subrendę džentelmenai yra būtent jūsų skonio, neleiskite niekam nurodinėti priešingai. Visaverčiai abiem partneriams laimę teikiantys santykiai – jūsų laimėjimas. Žinoma, meilei, kuri yra kiekvieno žmogaus esmė, reikia sudaryti sąlygas natūraliai išsiskleisti ir pražysti.

Atsiminkite: nesvarbu, ar jūsų draugas jaunas ar senas, kuklus ar ekscentrikas, jis yra jūsų mylimasis, ir būtent todėl jūs jį mylite. Taigi jei Charltono Hestono tipo vyrukai sužadina jumyse aistrą, ką gi – neleiskite niekam sakyti, jog tai klaida.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)