aA
Prezidento patarėjo kelionė į Alytų ir slaptų dokumentų be Valstybės saugumo departamento (VSD) leidimo perdavimas Rolandui Paksui sukėlė ir pasipiktinimą, ir klausimų, ko siekia šalies vadovas tokiais veiksmais.
Prezidentas teigia, kad jis turįs teisę turėti visą informaciją, tuo tarpu teisėsaugininkai, politikai ir žurnalistai pabrėžia, jog Rolandas Paksas ir jo patarėjai, pareikalavę informacijos iš Alytaus saugumo vadovo be VSD vadovybės sutikimo, šiurkščiai pažeidė net keletą įstatymų.

Iš VSD Alytaus skyriaus gauta medžiaga yra susijusi su bendrovės „Alita” privatizavimu, kurį lydėjo skandalai. Tačiau Seimo Antikorupcinės komisijos pirmininkės Nijolės Steiblienės teigimu, Prezidentas nė karto per privatizavimą dėl šios istorijos nuomonės nepasakė, nors apie padėtį buvo informuojamas.

Kita vertus, teigiama, kad „Alitos” bei kitų alkoholio įmonių privatizavimu itin domėjosi bei šiam procesui įtaką darė Prezidento aplinkos žmonės. „Stumbro” privatizavimo konkursą laimėjusio koncerno „MG Baltic” atstovas Valdas Sutkus privatizavimo metu buvo R.Pakso visuomeninis konsultantas. Jo pavardė minima kai kuriuose VSD išslaptintuose pokalbiuose.

Teigiama, kad R.Pakso turimoje medžiagoje yra nemažai kompromituojančios informacijos ne tik apie oponuojančius, bet ir jo aplinkos politikus. Taigi kokių tikslų siekia Rolandas Paksas, pareikalavęs medžiagos tiesiogiai iš Alytaus VSD skyriaus?

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto dėstytoja Renata Matkevičienė mano, kad greičiausiai savo šalininkams šis R.Pakso žingsnis bus patrauklus, nes turbūt siekiant jiems įtikti taip ir buvo daroma, parodant, kad R.Paksas kovoja su sistema.

Politikos technologijų specialistei Kristinai Vaičiūnaitei šis R.Pakso žingsnis atrodo kaip desperatiškas kapanojimasis iš dabartinės padėties. „Kol kas logikos nematau, kam tai reikėjo daryti. Galbūt bus dar kokių nors tęstinių veiksmų, kurie paaiškins ir šį”, – teigė K.Vaičiūnaitė.

Anot specialistės, galbūt R.Paksas ir turi naują įrankį, leisiantį jam sakyti, kad mūsų valstybė korumpuota, tačiau ji teigia abejojanti, ar tokiu būdu R.Paksas galėjo prisivilioti naujų šalininkų. „Važinėjo jis po Lietuvą, paaiškino savo poziciją, yra remiantys jį ir yra jo nepalaikantys. Bet R.Pakso sprendimas paimti slaptą medžiagą iš Alytaus saugumo skyriaus, apeinant vadovybę, kaip tik gali dalį šalininkų nuvilti. Juk tai akivaizdus įstatymų pažeidimas”, – mano K. Vaičiūnaitė.

Kita vertus, R.Pakso oponentai ir valstybės institucijos leidžiasi tampomos už Prezidento virvutės. „R.Pakso atakos yra profesionalios, jį, matyt, konsultuoja geri specialistai, tuo tarpu kontratakų tokiomis nepavadinsi. Užuot būtų aiškinama, jog slaptoji medžiaga, kuri neteisėtai atsidūrė ant Prezidento stalo, yra nenaudinga jam pačiam ir jo aplinkai, dabar yra pabrėžiamas įstatymų pažeidimas ir kiti formalumai. Žmonėms gali susidaryti įspūdis, kad VSD ir kai kurie politikai turi ką slėpti, dėl to taip ir niršta”, – mano politinių technologijų specialistė.

Sociologas, Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro vadovas Vladas Gaidys prisimena, kad R.Paksas į Prezidentūrą atėjo turėdamas gana aukštą reitingą, kuris išsilaikė iki pat skandalo. „Labai žymus Prezidento reitingų kritimas stabilizavosi ties apytiksliai 40 proc. riba ir dabar tik nežymiai svyruoja. Jam nedaug įtakos turi politikų veiksmai. Greičiausiai ir tai, kad R.Paksas pareikalavo slaptos medžiagos iš vieno VSD skyriaus, labai padėties nepakeis”, – teigia V.Gaidys.

Sociologo nuomone, R.Paksas ir jo šalininkai sugeba šį reitingą išlaikyti nuoseklia gynyba. „Visus argumentus galima suvesti į vieną sakinį: „Prezidentas nepatiko, todėl siekiama jį nuversti”. Tuo tarpu kita pusė pateikia apie penkiasdešimt ir daugiau argumentų vietoj vieno”,– aiškina V.Gaidys.

Tačiau beveik visi „Atgimimo” kalbinti pašnekovai sutiko, jog kad ir kokių veiksmų imtųsi viena ar kita pusė, atrodo, premjero Algirdo Brazausko pozicija yra vienas iš lemiamų veiksnių.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Prie pastato, kuriame teisiamas Trumpas, – šiurpus incidentas

Niujorko teisėjas Juanas Merchanas penktadienį pranešė, kad buvo atrinkta 12 prisiekusiųjų...

Sedekerskis ir „Baskonia“ pačiupo paskutinį Eurolygos atkrintamujų bilietą

Penktadienį nuaidėjo pirmųjų istorijoje Eurolygos įkrintamųjų paskutinis mačas, po kurio...

Pavasaris liko tik prisiminimuose: naktimis 6 laipsniai šalčio, dienomis – šlapdriba

Artimiausią parą Lietuvos orus lems ciklonai, tad sulauksime ir kartu su jais slenkančių kritulių...

Sujudimas Kaune: dėl padidėjusio radiacinio fono evakuoti Eigulių gyventojai (4)

Kauniečiai sunerimo dėl gausių specialiųjų tarnybų pajėgų Eiguliuose, prie V....

Į krantą išplauta keistos formos būtybė pašiurpino pajūrio lankytojus: kas tai per padaras? (1)

Australijoje paplūdimiu vaikščiojusi moteris aptiko šiurpios išvaizdos padarą, iš pažiūros...