aA
Gali paaiškėti, jog viešai meluodamas tarnybinę etiką Kęstutis Kristinaitis pažeidė jau būdamas ministras. Po LŽ publikacijų kilus skandalui jis pareiškė kreipęsis į policiją dėl šantažo ir reketo. Tačiau vienas Vilniaus policijos vadovų LŽ vakar sakė, kad K.Kristinaičio pareiškimo netyrę, nes jo paprasčiausiai negavę.
Kęstutis Kristinaitis
Kęstutis Kristinaitis
© "Lietuvos žinios"
  • Pareiškimas?
  • Žada
  • Nepagrįstai

    Pareiškimas?

    Vakar žemės ūkio ministras K.Kristinaitis LŽ žurnalistui tvirtino, jog dėl "nesuprantamo S.Damkausko elgesio, reketo, grasinimų jam ir jo šeimai" pareiškimą parašė ir Vilniaus policijai įteikė 1994 m. rugsėjo 11 d. Pasak ministro, S.Damkauskas jam grasinęs, ir yra liudytojų, tai girdėjusių.

    Redakcijos duomenimis, Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato pareiškimų ir įvykių registracijos žurnale jokių įrašų apie K.Kristinaičio pateiktą pareiškimą neužfiksuota. Jokių duomenų apie tai nėra ir šio komisariato Organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnyboje, kurioje paprastai buvo tiriami visi piliečių pareiškimai dėl reketo ir šantažo.

    Anot sostinės kriminalinės policijos vadovo Jono Subačiaus, gavusi pareiškimą policija turi priimti sprendimą: kelti baudžiamąją bylą arba atsisakyti. Abiem atvejais apie priimtą procesinį sprendimą pareiškėjas būtinai informuojamas raštu.

    Jeigu pareiškimą K.Kristinaitis būtų parašęs, policija būtų privalėjusi S.Damkauską apklausti. Tačiau pastarasis teigia, kad pirmą kartą su policija reikalų turėjo tik tada, kai pats parašė pareiškimą dėl neteisėtų K.Kristinaičio veiksmų.

    Pasak ministro, atsakymo iš policijos jis negavo. "Pareiškimą tyręs policininkas telefonu informavo, kad S.Damkauskas buvo iškviestas į komisariatą, kuriame pažadėjo nutraukti visus neteisėtus veiksmus prieš mane", - sakė K.Kristinaitis.

    Žada

    Generalinė prokuratūra premjerui Rolandui Paksui jau kitą savaitę ketina pranešti, ar pagrįstas policijos sprendimas atsisakyti kelti baudžiamąją bylą tiriant vilniečio S.Damkausko pareiškimą dėl neteisėtų dabartinio žemės ūkio ministro K.Kristinaičio veiksmų. Tai "Lietuvos žinioms" pranešė Generalinės prokuratūros Kvotos ir tardymo kontrolės skyriaus vyriausiasis prokuroras Vytautas Barkauskas.

    Į Generalinę prokuratūrą premjeras R.Paksas kreipėsi Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) nusprendus, kad žemės ūkio ministro K.Kristinaičio elgesys buvo neetiškas, tačiau jam negalima pritaikyti Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo, mat šis įstatymas 1991-1992 metais negaliojęs. Komisijos nuomone, jeigu šis įstatymas tada būtų galiojęs, ministras savo veiksmais tarnybinę etiką būtų neabejotinai pažeidęs.

    Po tokio komisijos sprendimo K.Kristinaitis teigė neketinąs atsistatydinti, tačiau jis išdrįso neetiškumu apkaltinti pačią komisiją.

    Žemės ūkio ministro atstovas spaudai vakar išplatino pareiškimą, kuriame bando įteigti, jog priimdama sprendimą VTEK buvo suklaidinta.

    "Patiksliname, kad rajono ėemės skirstymo komisijos sudėtį tvirtindavo rajono liaudies deputatų tarybos sesija. Komisijos posėdžiai būdavo uždari, todėl K.Kristinaitis, tuo metu nepriklausydamas Centrinei žemės skirstymo komisijai, rajonų žemės skirstymo komisijų posėdžiuose negalėjo dalyvauti, - sakoma pareiškime. - Komisiją suklaidino faktas, kad K.Kristinaitis lankėsi Trakų rajono ėemėtvarkos tarnyboje dėl žemės skyrimo S.Damkauskui valstiečio ūkiui steigti vilkinimo".

    Primename, jog S.Damkauskui žemė buvo suteikta praėjus vos keturiolikai dienų nuo pareiškimo pateikimo. iį stebuklingai trumpą laikotarpį (paprastai žemės suteikimas trukdavo mėnesių mėnesius - aut.) ministras ir jo atstovas laiko "vilkinimu".

    Nepagrįstai

    Pasak prokuroro V.Barkausko, policija pagrįstai nekėlė baudžiamosios bylos dėl S.Damkausko reikalavimų jam sumokėti pusę už parduotą žemę gautos sumos (24 tūkst. dolerių), tačiau ji nepagrįstai netyrusi K.Kristinaičio veiksmų teisėtumo. Tirti juos iš naujo nesą prasmės, nes yra įsigaliojusi senatis.

    Kaip LŽ jau rašė, 1994 metais policija buvo pasirengusi "skalbti" visus be išimties, tačiau tuometinėje Vilniaus miesto prokuratūroje atsirado K.Kristinaičio užtarėjų. Iki šiol sostinės apygardos prokuratūroje dirbantis geras ministro draugas prokuroras Albinas Januitis buvo pasikvietęs pareiškimą tyrusį policijos pareigūną.

    Prokuroro V.Barkausko teigimu, dar šią savaitę civilinės teisės specialistai turės įvertinti žemės skyrimo S.Damkauskui pagrįstumą ir galimybę anuliuoti žemės sklypo Trakuose pirkimo pardavimo sutartį.

    Įvertink šį straipsnį
    Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
    (0 žmonių įvertino)
    0

    Top naujienos

    Konfliktas Vilniuje pasibaigė nužudymu – padurto vyro išgelbėti nebepavyko

    Trečiadienio vakarą tarnybos skubėjo į konfliktą Vilniuje. Pranešama apie nužudytą vyrą.

    Lietuvą užėmęs ciklonas vis dar rodo savo charakterį: sinoptikai įvardijo, kokių nemalonumų jis pažers

    Ketvirtadienio dieną pietinis ciklonas, judėdamas į šiaurę, vis dar rodys savo charakterį.

    Sužvėrėję sovietų elito vaikai užgrobė lėktuvą, kad pabėgtų iš SSSR: pralieti kraują įkvėpė lietuvio istorija (1)

    Prieš 40 metų Sovietų Sąjungoje buvo įvykdytas nusikaltimas, visiems laikams įėjęs į šalies...

    Žaidimo „Stellar Blade“ apžvalga. Ką ten veikia egzotiškos išvaizdos pusnuogė seksuali korėjietiška pupytė? Provokuojantys vaizdai verčia raudonuoti krūtų liulėjimo technologija ir turinys po sijonu (5)

    „Stellar Blade“ dar iki numatyto pasirodymo (balandžio 26 dieną) jau spėjo sukelti nemažai...

    Visi nori sužinoti 73-ejų moters grožio paslaptį: jokio botokso ir operacijų, gyvenimą ėmė keisti 40-ies (3)

    Daugelis ironiškai žiūri į komentarus, kad kažkas atrodo kone perpus jauniau, nei iš tiesų yra....