aA
Mokytojo svamio Sivanandos atgaivinta ir jo mokinio svamio Višnu-devanandos išpopuliarinta joga Vakaruose atkeliavo ir į Lietuvą. Tai Sivanandos Jogos Vedantos centro programa nuo paprastų kasdieninių pratimų kūnui iki “ Meditacijos Himalajų olose”. Kiekvienas ras tai, ko ieško.
Asana
Asana
“Teik, mylėk, švarinkis, medituok ir realizuok save”. ( Svamis Sivananda)

"Sveikata - turtas. Ramybė dvasioje - laimė. Joga parodo kelią." ( Svamis Višnu-Devananda)

Joga - tai gyvenimo būdas, visa apimanti sistema kūno , dvasios ir sielos tobulinimui.Šis gyvenimo būdas buvo praktikuojamas ir ištobulintas iki absoliutumo prieš daugelį tūkstančių metų. Čia kalbama apie universalias tiesas. Jogos mokymas ir šiais laikais yra toks pat aktualus kaip ir senaisiais laikais. Joga - tai praktinė pagalba, tai - ne religija, todėl net skirtingas religijas išpažįstantys žmonės - budistai, žydai, krikščionys, induistai, netgi ateistai - gali šiuos jogos metodus naudoti.

Jogos sintezė

Šimtmečių eigoje išsivystė keturi skirtingi jogos keliai ( Karma joga, Jnana , Bhakti ir Radža joga ). Jie dažnai lyginami su keturiomis Banyan arba bengališkos figos medžio, kurio šaknys išeina iš šakų ir kuris atrodo lyg augtų iš dangaus į žemę, šakomis. Kiekvienas žmogus pasirenka pagal savo asmenybę tam tikrą kelią, bet reikia būti atsargiam , nes vienpusis savęs vystymas gali privesti prie pusiausvyros nebuvimo. Visas žmogus- jausmai , protas ir sugebėjimas veikti turėtų būti lavinami harmoningai, taigi yra rekomenduojama keturių pagrindinių kelių sintezė. Geriausia pasirinkti vieną pagrindinę Sadaną ( dvasinę praktiką) arba savo kelią, kartu įtraukiant ir kitų kelių technikas.

Banyano medis
Banyano medis

Banyano medis

"Aukščiausiasis tarė ; šaknimis į viršų, šakomis į apačią, taip stovės amžinasis figos medis…” Bhagavadgita, 15-1

Aktyvus kelias- Karma joga

Karma joga yra nesavanaudiškas tarnavimas, kelias, kuriame greičiausiai apsivalo dvasia ir sąmonės ribos prasiplečia. Karma jogas dirba ir kūnu ir dvasia tarnaudamas žmonijai kad visiškai panaikinti savo neteisingą egoistinį aš mastymą. Jis stengiasi viskame įžvelgti Vienį. Tai leidžia jam susijungti su dieviškąja esencija. Karma joga tinka geriausiai tiems žmonėms kurie mėgsta aktyvų darbą ir mato ne vien tiktai savo paties interesą bet suvokia kad paties gerovė priklauso nuo aplinkos gerovės.

Darbas kaip pagarba

Senieji raštai
Senieji raštai

Dauguma skundžiasi kad jie neturi pakankamai laiko praktikuoti asanas arba medituoti, jie labai užimti arba nejaučia tam jokio potraukio. Karma jogoje pats darbas yra pratimas, jei jis atliekamas su teisingu dvasiniu nusistatymu.

Filosofinis kelias

Šis filosofinis arba intelektualusis dvasinio vystymosi kelias aprašo pasaulį kaip iliuziją, kaip sapną atmerktomis akimis. Dėka dviejų galingų ginklų : viveka- sugebėjimu atskirti ir vairagya – objektyvumu galima išsklaidyti šį iliuzijos rūką arba Maja. Jnana joga laikomas vienu iš sunkiausių dvasinio tobulėjimo kelių. Šis kelias reikalauja aštraus intelekto ir aiškaus suvokimo.

Malda
Malda

Senieji raštai

Jnana jogos filosofija arba Vedanta buvo užrašoma knygose iš palmės lapų.

Atsidavimo kelias – Bhakti joga

Bhakti joga patraukia žmones kurie savo prigimtimi yra jausmingi. Kadangi jausmus negalima užslopinti Bhakti jogos technikos išmoko juos sublimuoti( sutaurinti). Dėka įvairių metodų tokių kaip dainavimas , malda, mantrų kartojimas emocionali energija pakeičiama atsidavimu. Pyktis ,neapykanta, pavydas nukreipiami pozityvia linkme. Emocinė meilė pasikeičia į gryną , švarią dievišką meilę. Bhakti jogai bando visur įžvelgti dievą.

Malda

Asana
Asana

Namaskar arba malda reiškia individualios sielos susijungimą su dieviškąja ( absoliučia ) Siela. Ši susijungimo su dieviškumu koncepcija randama visose pasaulio religijose.

Mokslinis kelias- Raja joga (Radža)

Kiekvienas iš mūsų turi dvasinius resursus, kurie nepaliesti glūdi mūsų sąmonėje.Tam, kad šį potencialą pažadintumėme, Raja joga siūlo psichologinį metodą, kuris remiasi praktine koncentravimosi ir minčių kontrolės sistema. Jai priskiriamas teisingas gyvenimo būdas, sveikas kūnas, ramybė, kvėpavimo kontrolė, pojūčių suvaldymas. Tiktai esant šiems pagrindams, pavyksta susikoncentruoti ir medituoti. Hatha – joga yra Raja jogos forma, atskira jogos rūšis, kurioje didelis dėmesys skiriamas asanoms ir pranajamai. Be Yamos, Niyamos ir kitų pakopų joga - nėra tikroji "Joga".

Pakopos
Pakopos

Asana

Rami laikysena yra svarbus elementas Raja jogos technikoje.

Aštuonios Raja jogos pakopos

Senieji jogai objektyviai ir moksliškai stebėjo savo mintis ir išstudijavo daug kliūčių kurios trukdo kontroliuoti savas mintis. Išminčius Patandžalis savo patyrimus aprašė Raja jogos sutrose, tekste kuris aprašo minčių funkcionavimą ir aštuonių pakopų planą ( aštanga) minčių lėkimui suvaldyti ir vidinę ramybę atrasti.

Kokios tai yra pakopos?

1. Yama- tai apribojomai. Tiesos sakymas. Neprievarta.

Joga
Joga

Seksualinės energijos kontrolė. Nevogimas. Negeidimas.

2. Niyamas- Švara. Pasitenkinimas tuo, ką turi. Studijos.

3. Asana- rami laikysena.

4. Pranajama- gyvybinės energijos kontrolė.

5. Pratijahara- pojūčių suvaldymas.

6. Dharana- Koncentracija.

7. Dhyana- Meditacija.

8. Samadhi- aukštoji sąmonė.

Jogos studija
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0