aA
Kandidatai į Seimą prieš antrąjį rinkimų turą įvaldė gudrybę, kuri leidžia „įkąsti“ priešininkui ir tuo pat metu galbūt pelnyti rinkėjų balsų. Ne vienas politikas kvailina rinkėjus sveikindamas savo oponentą vienmandatėje apygardoje jau patekus į parlamentą pagal savo partijos kandidatų sąrašą ir kviečia balsuoti už save – neva regionui atstovaus ne vienas Seimo narys, o du. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas sako, jog politikai sąmoningai klaidina rinkėjus.
Politikai
© DELFI
Klaidina rinkėjus

DELFI jau rašė, kad Tautos prisikėlimo partijos (TPP) lyderis Arūnas Valinskas, dėl parlamentaro mandato Pasvalio-Panevėžio rinkimų apygardoje kovosiantis su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidatu Antanu Matulu, paskelbė, jog konservatorius į Seimą jau pateko, todėl rinkti reikia būtent A. Valinską.

Panašiai pasielgė ir pačios TS-LKD kandidatas Algirdas Šakalys. Seimo nario mandato Lazdijų-Druskininkų rinkimų apygardoje jis siekia drauge su socialdemokratu Justinu Karosu.

„Ačiū, kad balsavote už prof. Justiną Karosą ir išrinkote jį į Seimą. Kviečiame balsuoti už Algirdą Šakalį – turėsime du kandidatus mūsų krašte“, - rinkėjams skelbė A. Šakalio platinama medžiaga rinkėjams.

Lygiai toks pat triukas pritaikytas Trakų-Elektrėnų rinkimų apygardoje. Liberalcentristas Jonas Liesis rinkėjams išplatino lapelius, kuriuose Darbo partijos atstovė Dangutė Mikutienė sveikinama tapusi Seimo nare, o rinkėjai kviečiami balsuoti už antrą krašto kandidatą J. Liesį.

A.Pekeliūną galima nusivesti už daržinės?

Aukštaitijos rinkimų apygardoje rinkėjams dalijama informacija, palanki valstiečiui liaudininkui Alfredui Pekeliūnui. Joje skelbiama, jog A. Pekeliūno oponentas konservatorius-krikdemas Petras Luomanas, kaip ir „valstietis“, yra puikus žmogus.

„Jeigu nesusirūpinsime – Panevėžio rajono atstovo Seime nebus. Antrasis rinkimų turas – tai balsavimas ne už partijas, bet už konkretų asmenį. Petras Luomanas ar Alfredas Pekeliūnas. Abu puikūs žmonės. Petras Luomanas, miesto žmogus, į Seimą jau išrinktas. Balsuojant už jį į Seimą išvesime net nežinomą ką iš partijos sąrašo. Gal tai bus žmogus iš Skuodo ar Vilniaus...“, - rašoma skrajutėje.

„Alfredas Pekeliūnas mums gerai pažįstamas – nesunku bus jį pasigauti ir pasivedus už daržinės paklausti – ką mūsų labui padarei?“, - priduriama joje, o žemiau spalio 26 d. tiesiogiai raginama balsuoti už valstietį liaudininką.

VRK pirmininkas Z. Vaigauskas tokias gudrybes traktuoja, kaip rinkėjų apgaudinėjimą.

„Visi kandidatai yra lygiaverčiai ir jokie aiškinimai apie tai, kad kandidatai bus du ar panašiai neturi jokio pagrindo dėl to, kad rinkėjai patys pasirenka, kas jiems geriausiai atstovaus“, - posėdyje penktadienį sakė Z. Vaigauskas.

VRK ketina dar penktadienį paskelbti informaciją, kuria paneigs kai kurių kandidatų į Seimą skelbiamą informaciją apie tai, jog vienas iš dviejų vienmandatėse apygardose dėl Seimo nario vietos kovojančių kandidatų jau yra išrinktas į parlamentą pagal partijos sąrašą, todėl jo rinkti nebereikia.

Lietuvoje taikoma vadinamoji mišri rinkimų sistema: 70 Seimo narių išrenkama daugiamandatėje apygardoje pagal partijų sudarytą kandidatų sąrašą, o 71 narys – konkrečioje apygardoje, kur balsuojama už asmenis.

Tad šiose apygardose į antrąjį turą patenka po du kandidatus, išskyrus tuos atvejus, kai parlamentaras išrenkamas jau pirmame ture. Vienas iš dviejų kandidatų išrenkamas antrajame rinkimų ture, kuris vyks šį sekmadienį.

Vienas asmuo gali būti įrašytas į partijos kandidatų sąrašą bei kandidatuoti vienmandatėje apygardoje. Jeigu mandatas laimimas vienmandatėje, tuomet toks asmuo nebedalyvauja mandatų dalybose pagal partijos kandidatų sąrašą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0