aA
Vyriausioji rinkimų komisija informuoja, kaip turi būti užpildytas savivaldybių tarybų rinkimų biuletenis, kuris kiekvienoje savivaldybėje gali būti skirtingų formų. Tai priklauso nuo to, ar savivaldybėje kandidatus kelia tik politinės partijos, ar yra ir išsikėlusių kandidatų, ar yra koalicijų.
Kaip pildomas savivaldybių tarybų rinkimų biuletenis
© Organizatorių archyvas

Didžiausias biuletenis – A3 formato – Vilniaus miesto savivaldybėje, kur rinkėjai galės rinktis vieną iš 29 biuletenio eilučių: arba vieną politinės partijos sąrašą, arba vieną išsikėlusį kandidatą arba vieną išsikėlusių kandidatų koaliciją.

Rinkimų biuletenyje rinkėjas pirmiausia turi balsuoti arba už kandidatų sąrašą (t.y. už partijos, partijų koalicijos ar išsikėlusių kandidatų koalicijos kandidatų sąrašą) arba už išsikėlusį kandidatą nesudariusį koalicijos. Rinkėjas balsuodamas pažymi tik vieną eilutę biuletenyje. Negalima balsuoti už du ar daugiau: du kandidatus, du kandidatų sąrašus, du – vieną kandidatų sąrašą ir vieną kandidatą ir pan.

Jei rinkėjas balsavo už kandidatų sąrašą, jis gali reitinguoti tame sąraše esančius kandidatus. Rinkimų biuletenyje prie partijos, partijų koalicijos ar išsikėlusių kandidatų koalicijos yra įrašyta tik pirmojo tame sąraše esančio kandidato vardas ir pavardė. Kitų to sąrašo kandidatų numeriai, vardai ir pavardės bus balsavimo patalpoje ir balsavimo kabinose iškabintuose sąrašuose. Jau dabar su kandidatų sąrašais galima susipažinti internete (www.vrk.lt) arba savivaldybių rinkimų komisijų rinkėjams parengtuose ir išplatintuose leidiniuose. Beje, šiuose leidiniuose yra ir kandidatų programos.

Kandidatai, kurie bus reitinguojami, rinkėjų reitingo balsų dėka galės pakilti į sąrašo viršų. Taigi, rinkėjai reitinguodami gali daryti įtaką sąraše esančių kandidatų eiliškumui. Reitinguojama taip: į reitingavimui skirtus penkis langelius reikia įrašyti kandidatų numerius iš to sąrašo, už kurį rinkėjas balsavo. Rinkimų biuletenis bus galiojantis ir tuo atveju, jei bus užpildyti ne visi penki reitingavimo langeliai. Jei kandidatų sąraše, už kurį balsavo rinkėjas, yra tik penki kandidatai, tai reikia pildyti ne daugiau kaip keturis reitingavimo laukelius, jeigu keturi kandidatai – tris laukelius, jeigu trys kandidatai – du laukelius, jeigu du kandidatai – vieną laukelį.

Jei rinkėjas balsavo už kandidatų sąrašą, bet nereitingavo, t.y. neužpildė reitingavimo langelių, tai kandidatai, esantys tame sąraše, negauna to rinkėjo reitingo balsų, ir kandidatų eiliškumas sąraše bus nustatomas kitų reitingavusių rinkėjų balsais.

Pasirinktą kandidatų sąrašą ar išsikėlusį kandidatą rinkimų biuletenyje būtina žymėti aiškiai – taip, kaip parodyta žymėjimo pavyzdyje balsavimo biuletenyje, perbraukiant apskritimą ties sąrašo pavadinimu ar išsikėlusiojo kandidato vardu ir pavarde. Žymės apimtis privalo neviršyti sąrašui ar kandidatui skirto laukelio apimčių. 

Kaip pildomas savivaldybių tarybų rinkimų biuletenis
© Organizatorių archyvas
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(2 žmonės įvertino)
5.0000

Top naujienos

Karas Ukrainoje. Didžioji Britanija paskelbė apie didžiausią iki šiol karinės pagalbos paketą Ukrainai (1)

Naktį Rusija puolė Ukrainos sostinę, priešlėktuvinės gynybos pajėgos numušė visus oro...

Į darbo pokalbį ateina su mama, o darbe rūpinasi tik savo naudomis: įvertino tiesas ir mitus apie įvairių kartų skirtumus darbo rinkoje

Anot sociologų, jau netrukus darbdaviams teks susidurti su nauja realybe: mažėjant kvalifikuotų...

Sniegui atsitraukus – naujos negandos: teigiami pokyčiai matomi tik po kelių dienų

Šiandien virš Lietuvos slėgis ims augti. Tankūs debesys nenoriai sklaidysis, nedidelių...

Neįkainojamos galimybės Lietuvos startuoliams – dėl galimybės išvykti į Silicio slėnį kausis LOGIN konferencijoje (1)

Didžiausias, turtingiausias turiniu ir, ko gero, drąsiausias inovacijų susitikimas Baltijos šalyse...