aA
Darbo partijos kandidatas į prezidento postą Artūras Paulauskas aktyviai šmėžuoja televizijų ekranuose. Tiesa, visuomenę pasiekiančių jo reklamų kiekis gerokai kertasi su kandidato rinkimine sąskaita.
Kaip A. Paulauskas su tuščia pinigine reklamavosi iš peties?
© DELFI / Šarūnas Mažeika

DELFI žiniomis, iki kovo vidurio A. Paulauskas buvo antras dažniausiai televizijose reklamuojamas kandidatas. Jį tik nežymiai lenkė socialdemokratų kandidatas Zigmantas Balčytis. Kovo pabaigoje atotrūkis padidėjo socdemų kandidato naudai, tačiau A. Paulausko sąskaitoje taip pat jau buvo reklamos už labai solidžią sumą.

TV3, LNK ir PBK

DELFI turimais duomenimis, iki maždaug kovo vidurio daugiausiai reklaminių siužetų parodymų savo sąskaitoje turėjo Z. Balčytis – jo reklamos televizijose tada jau buvo prasisukusios už maždaug 295 tūkst. Lt sumą.

Antras rikiavosi A. Paulauskas: jis gyventojams buvo parodytas už beveik 245 tūkst. Lt. Daugiausiai „darbiečio“ reklamos transliavo pagrindiniai komerciniai kanalai – TV3 (93 tūkst. Lt) ir LNK (apie 86 tūkst. Lt). Trečias mėgstamiausias kanalas A. Paulausko reklamai – pernai už propagandines laidas sankcijų sulaukęs Pirmasis Baltijos kanalas (22 tūkst. Lt).

Po Z. Balčyčio ir A. Paulausko reklamų lenktynėse rikiavosi valstiečių-žaliųjų kandidatas, Ignalinos meras Bronis Ropė. Tiesa, nuo „darbiečio“ jis atsiliko smarkiai – B. Ropės reklamos gyventojams parodytos už kiek daugiau nei 100 tūkst. litų.

Kovo pabaigos duomenys dar labiau įspūdingi. Z. Balčyčiui skirtas televizijos eteris šiam laikotarpiui įvertintas jau daugiau nei milijonu litų, A. Paulausko – daugiau nei 730 tūkst. Lt, B. Ropės – apie 410 tūkst. Lt. Tiesa, visi šie duomenys paskaičiuot be nuolaidų, kurias gaus politinės kampanijos dalyviai – kuo daugiau politikai mirgės ekranuose, tuo pigiau jiems atsieis kiekviena eterio minutė.

Reklamos sukasi, o kišenėje – vėjai

Reklamos transliavimas, žinoma, nėra jokia nuodėmė. Tiesa, DELFI žiniomis, kai kurios televizijos iš politikų reikalauja avansinių mokėjimų. Tai DELFI patvirtino ir B. Ropės rinkimų štabo vadovas, valstiečių-žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis.

„Mes LRT televizijoje nesireklamuojame – ten tikriausiai reikalautų, nes radijas aiškiai reikalauja. Matyt, ir televizija reikalautų“, - pavyzdį pateikė R. Karbauskis.

Pasak jo, valstiečių-žaliųjų reklamų apmokėjimo terminai paprastai atidedami. „Jeigu mums neleistų atidėti mokėjimo, mes nelabai galėtume sau leisti televizinę reklamą“, - sakė R. Karbauskis.

Kovo viduryje rimtesniais pinigais iš minėtos kandidatų trijulės pasigirti galėjo tik du. Z. Balčyčio rinkiminėje sąskaitoje tada buvo deklaruota 795 tūkst. Lt, kuriuos savo kandidatui skyrė Lietuvos socialdemokratų partija. B. Ropė turėjo kuklesnę, bet taip pat pakankamą sumą – daugiau kaip 70 tūkst. Lt.

Tuo tarpu A. Paulausko kišenėse švilpavo vėjai. „Darbiečio“ sąskaitoje tada buvo tik keli šimtai litų. Solidesnės aukos į A. Paulausko sąskaitą plaukti pradėjo tik kovo pabaigoje. Bet ir tie pinigai nė iš tolo nepanašūs į sumą, kuria įvertintas „darbiečio“ reklamos kiekis televizijose. Kovo pabaigoje A. Paulausko jau užimtas eteris televizijoje įvertintas daugiau nei 730 tūkst. Lt, o kandidato sąskaitoje tada buvo tik keliolika tūkstančių litų.

Balandį Darbo partija prisiminė, kad reikia remti savo kandidatą. Partija A. Paulauskui atseikėjo 450 tūkst. Lt, po kelis tūkstančius litų sunešė „darbiečiai“ parlamentarai, o Viktoras Uspaskichas nepagailėjo net 20 tūkst. Lt. Tačiau ir dabartinė suma gerokai atsilieka nuo reklamos, parodytos vien iki kovo pabaigos, vertės. A. Paulausko sąskaitoje šiuo metu yra apie 650 tūkst. Lt.

V. Fiodorovas: pinigų užteks

A. Paulausko rinkimų štabo vadovas, Seimo narys Viktoras Fiodorovas DELFI teigė, jog „darbiečių“ televizinė kampanija juda be problemų, o partijos kandidatas su skolų uodega neliks.

„Ką esame įsipareigoję pagal sutartis, esame įvykdę. (…) Ir ką esame pasirašę į priekį – taip pat įvykdysime, be problemų, - kalbėjo V. Fiodorovas.

Viktoras Fiodorovas
Viktoras Fiodorovas
© DELFI / Valdas Kopūstas

„Darbietis“ nepraleido progos įgelti kol kas daugiausiai reklamos laiko gaunančiam socialdemokratų kandidatui. V. Fiodorovo žodžiais, numatomas A. Paulausko reklamų televizijoje biudžetas „mažesnis negu Z. Balčyčio, bet efektas didesnis“.

Vis dėlto štabo vadovas teigė abejojantis DELFI pateiktais duomenimis apie iki kovo pabaigos parodytų reklamų įvertinimą – esą „darbiečiai“ televizijai tiek išleisti neketina.

„Čia nebent už visą kampaniją gali būti (daugiau nei 700 tūkst. Lt – DELFI)“, - sakė V. Fiodorovas.

DELFI primena, jog „darbiečiai“ neseniai sukėlė ažiotažą A. Paulausko reklamai pasitelkdami politinius oponentus, kurių partijos remia antrosios kadencijos siekiančią prezidentę Dalią Grybauskaitę. Reklaminiam klipui panaudoti konservatorė Irena Degutienė bei liberalas Vitalijus Gailius – į reklamą įtraukti jų pasisakymai, kuriais kritikuojama D. Grybauskaitė ir jos vykdoma politika. I. Degutienė dėl „darbiečių“ reklamos kreipėsi į VRK, tačiau pažeidimų rinkimų prievaizdai kol kas nenustatė.

„Baltųjų pirštinių“ iniciatyva pateikė savo vertinimą – per balsų pirkimo skandalą 2012 m. Seimo rinkimuose susibūrę visuomenininkai teigia, kad A. Paulauskas pažeidė jų pačių kandidatams pasiūlytą Deklaraciją dėl garbingų ir sąžiningų Respublikos Prezidento rinkimų. Šią deklaraciją, atsiimdami kandidato pažymėjimus, pasirašė visi septyni pretendentai į šalies vadovo postą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Sabonio sezonas – baigtas: kelionę link NBA žiedų pratęs tautietį pranokęs Valančiūnas abu lietuviai pasižymėjo galingu žaidimu

Naktį iš penktadienio į šeštadienį Naujajame Orleane vykusiose lemiamose NBA įkrintamųjų...

Šiltuose kraštuose atostogaujantis Edmundas Kučinskas gerbėjams perdavė linkėjimų: ypatingas dėmesys – moterims

Estrados grandas Edmundas Kučinskas gerbėjams išsiuntė linkėjimų iš saulėtų kraštų....

Prie pastato, kuriame teisiamas Trumpas, – šiurpus incidentas (2)

Niujorko teisėjas Juanas Merchanas penktadienį pranešė, kad buvo atrinkta 12 prisiekusiųjų...

Sedekerskis ir „Baskonia“ pačiupo paskutinį Eurolygos atkrintamujų bilietą

Penktadienį nuaidėjo pirmųjų istorijoje Eurolygos įkrintamųjų paskutinis mačas, po kurio...