Amžių amžiais kvepalų kūrėjai visus kvapus pagal “kilmę”skirstė į keletą makrogrupių (pagal vienas klasifikacijas jų yra 4, pagal kitas - 7), kol psichologai pasiūlė kvapus vertinti kitu požiūriu: pirmiausia pagal efektą, kuriuo kvapas veikia žmogiškąją pasąmonę. Ne paslaptis, kad gerai parinkti kvepalai turi kone magišką poveikį, jie tampa pačiu tikriausiu žmogaus “kūnu” kvapų pasaulyje.

Tačiau ir kvepalų kūrėjai, ir psichologai sutinka su tuo, kad bet kuris aromatas sudarytas iš trijų “sluoksnių”. Viršutinis sluoksnis paprastai nustato mūsų pirmą įspūdį apie naują aromatą, ir jo gyvenimas trumpas- po 15- 20 minučių kvapieji komponentai jau išgaruoja. Dažniausiai tam naudojami švieži citrusiniai kvapai (citronas, citrina, apelsinas, bergamotas).

Vidurinis sluoksnis, dažnai vadinamas kvapo “širdimi”, gerokai stabilesnis. Jis pasireiškia ne iš karto - tik po 10 - 20 minučių, kai kvepalai susilieja su kūnu, bet išlieka apie tris valandas. Paprastai čia naudojami gėlių, medžių arba pikantiški komponentai. Apatinis sluoksnis išlieka 10- 15 valandų, o kartais ir ilgiau. Būtent šis aromatas dažniausiai lieka ant drabužių ir plaukų, kai išgaruoja kvapų vidurinė sudėtis. Jis kuriamas tokių sunkaus lakumo komponentų pagalba, kaip muskusas, vanilė, sandalo medis, pačiuli.

Pagal tai, kuris aromato sluoksnis yra pagrindinis, psichologai kvapus skirsto į tris dideles grupes: “Vanduo” (šiuose kvepaluose pagrindą sudaro viršutinis sluoksnis), “Žemė” (su aiškiai išreikštu viduriniu sluoksniu) ir “Ugnis” (apatinis sluoksnis čia pagrindinis).

“Vandenį” paprastai pasirenka šiuolaikinės, mėgstančios natūralumą, sportiškos ir nepriklausomos moterys. “Vanduo” dažnai vadinamas “Jūra”, turint omeny galingos energijos krūvį, kurio yra šiuose kvapuose. Bet jokių jūros augalų ir moliuskų! Citrusas, bergamotas, citrina, apelsinas, greipfrutas ir vandens lelija - pagrindiniai “Vandens” aromatų komponentai. Tik retkarčiais į jų sudėtį įeina aitrokos ir sūrokos jūros vandens gaidelės.

Šiai grupei priklauso šiuolaikinio minimalizmo aromatai, liudijantys apie jų turėtojo stiprią ir vientisą natūrą: Giorgio Armani- Acqua di Gio (jūros vandens prieskonis su jazminu), labai moteriškas Carolina Herrera- Aquaflore, Les Copains tualetinis vanduo Eau Marine ir, pagaliau, Davidoff - Cool water.

“Žemė”- romantikos, moteriškumo ir harmonijos aromatai. Lengvi, saldūs, gėlių - vaisių kvapai visuomet buvo klasika. Tai jazmino, narcizo, rožės, iriso, žalio obuolio, medienos kvapas. “Žemės” aromatai sudaro pačią didžiausią ir populiariausią grupę. Tai Chanel- Allure, Gucci- Envy, Burberrys- Weekend For Women (žalias obuolys su vanilės ir mėtos gaidelėmis), Van Cleef & Arpels- First (rožės, jazmino ir narcizo kvapai), Escada- Sunny Fruits ir dar daugelis kitų.

“Ugnis”- seksualūs, sunkūs, pritraukiantys aromatai, kurių sudėtyje yra gyvulinių komponentų: ambros (tai kašalotų gyvybingumo produktas), cibetino (esančio laukinės afrikietiškos katės - viveros specialioje liaukoje), muskuso (jį gamina beragiai elniai patinai- kabargai), kastoreumo (arba “bebrų čiurkšlės”). Visi šie kvapai yra šilto, jaudinančio kvapo. Paprastai tai labai asmeniški kvapai, kurie arba tampa savais iš karto, arba niekada nebūna pamėgti.

Be “gyvulinių aromatų, į “Ugnies” grupę įeina kardamonas, koriandras, imbieras, tabakas, sandalas, egzotiniai vaisiai… “Ugnies” kvapai- savotiškas rytietiškų saldumynų, gėrybių ir specijų kultas. Karšti, deginantys, kiek kartoki kvapai tinka toli gražu ne visiems, bet nepalieka abejingu nei vieno vyro. Tai Lancome - Tresor, kuriame mėlynosios himalajiškos aguonos aromatas sumaišomas su durmano gėlėlės kvapu, legendinis Yves Saint Laurent - Opiumas, Gucci- Gucci Rush, Nina Ricci- Les belles de ricci, na ir, žinoma, Guerlain - Shalimar, Dior- Poison, ir Lancome- Magie Noire.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją