aA
Amerikiečiams gedint žmonių, antradienį žuvusių per neregėto masto teroro atakas prieš šalies finansų ir karinės galios simbolius, Kongreso paramą užsitikrinusi JAV prezidento George'o W.Busho administracija šeštadienį planuoja kelis susirinkimus, kurių metu aptars karo su terorizmu strategiją.
WTC
Vėlai penktadienį Kongresas leido prezidentui naudoti "būtiną ir tinkamą jėgą" prieš tuos, kurie kalti dėl antradienio atakų prieš Pasaulio prekybos centrą Niujorke ir Pentagoną Vašingtone. Po šio skaudžiausio smūgio Amerikos žemėje nuo Perl Harboro bombardavimo dingo 5 tūkst. žmonių.

G.W.Bushas, penktadienį paskelbęs nacionaline maldos ir žuvusiųjų atminimo diena, pažadėjo "išvaduoti pasaulį nuo blogio".

Po gedulingų pamaldų Vašingtono nacionalinėje katedroje, kuriose taip pat dalyvavo keturi buvę šalies prezidentai, G.W.Bushas išskrido į Niujorką apžiūrėti katastrofos vietos. Du 110 aukštų Pasaulio prekybos centro dangoraižiai sugriuvo įsirėžus dviem pagrobtiems keleiviniams lėktuvams. Trečiasis pagrobtas lėktuvas rėžėsi į Pentagoną, o ketvirtasis sudužo Pensilvanijoje.

Tyrėjai penktadienį surado antrąją Pensilvanijoje sudužusio "United Airlines" lėktuvo (skrydžio numeris 93) "juodąją dėžę" - prietaisą, kuris įrašinėja visus piloto kabinoje vykstančius pokalbius, sakė Federalinio tyrimų biuro (FTB) atstovė spaudai. Anksčiau pareigūnai buvo suradę lėktuvo pirmąją "juodąją dėžę", fiksuojančią visus prietaisų parodymus.

Niujorke gelbėtojai šeštadienį atnaujino savo niūrias žuvusiųjų paieškas Pasaulinio prekybos centro griuvėsiuose.

Tuo tarpu JAV Teisingumo departamentas paskelbė 19 įtariamų pagrobėjų, kurių septyni buvo pilotai, pavardes.Dauguma įtariamųjų, kaip manoma žuvusių, turėjo gyvenamąją vietą Jungtinėse Valstijose.

Šalies oro linijos buvo išsiuntinėtas sąrašas, kuriame pateikiamos dar 52 įtariamų pagrobėjų bendrininkų pavardės.

JAV generalinis prokuroras Johnas Ashcroftas pranešė, kad trečiasis sąrašas su 100 pavardžių buvo pateiktas visos šalies teisėsaugos institucijoms, įkaitant 18 tūkst. policijos departamentų.

Kiek vėliau buvo paskelbta apie penktadienį Niujorke atliktą pirmąjį šios bylos areštą; suimtasis esą turi svarbios informacijos apie antradienio savižudžių atakas. Daugiau informacijos apie tai pareigūnai neskelbia.

Pagrindiniu įtariamuoju pareigūnai laiko Saudo Arabijoje gimusį Osamą bin Ladeną, kuriam prieglobstį suteikė Afganistaną valdantis Talibanas, tačiau perspėjama, kad Jungtinės Valstijos galbūt susiduria su daugybe skirtingų priešų.

Baimindamiesi galimų JAV baudžiamųjų smūgių, iš Afganistano šeštadienį pradėjo trauktis gyventojai, o Talibanas pažadėjo paskelbti šventąjį karą bet kam, kas padės JAV rengti puolimą, ir paragino musulmonus kovoti iki mirties.

Kaimyniniame Pakistane, kuris yra pagrindinis Talibano rėmėjas, aukščiausia valstybės institucija šeštadienį susirinko svarstyti, kaip atsakyti į galimus JAV smūgius prieš Afganistaną. Šalies spauda ragino prezidentą, generolą Pervezą Musharrafą elgtis apdairiai. P.Musharrafas pažadėjo JAV "visiškai bendradarbiauti" kovojant su globaliniu terorizmu, tačiau oficialiai neatsakė į JAV prašymus imtis konkrečių veiksmų.

JAV Atstovų Rūmai vėlai penktadienį davė galutinį Kongreso pritarimą jėgai panaudoti. Prieš tokią rezoliuciją, kurią anksčiau penktadienį vienbalsiai priėmė Senatas, balsavo tik vienas Atstovų Rūmų narys.

Nors formaliai karas nebuvo paskelbtas, rezoliucija leidžia G.W.Bushui imtis karo veiksmų tiek prieš individus, tiek prieš valstybes, kurios, jo nuomone, "planavo, sankcionavo, vykdė ar padėjo vykdyti šias teroristų atakas".

"Mes jus persekiojame su pragarišku įniršiu", - prieš balsavimą dėl minėtos rezoliucijos, kurio rezultatas buvo 420:1, sakė Atstovų Rūmų narys, respublikonas iš Džordžijos Charlesas Norwoodas.

Vienintelė rezoliucijai nepritarusi Atstovų Rūmų narė, demokratė iš Kalifornijos Barbara Lee savo ruožtu sakė, kad "kai kurie iš mūsų privalo paraginti tvardytis".

Savo pareiškime G.W.Bushas nurodė, jog yra patenkintas, kad "Kongresas taip tvirtai susivienijo". "Tai aiški žinia: mūsų žmonės yra vieningi ir mes nugalėsime", - sakė prezidentas.

G.W.Bushas yra Kemp Deivido prezidento rezidencijoje, kur praleis savaitgalį. Aukšti pareigūnai informavo, kad šeštadienį jis susitiks su savo patarėjais nacionalinio saugumo klausimais ir apsvarstys Jungtinių Valstijų atsaką į pagrobėjų atakas, kurias pavadino "karo veiksmais".

Pasak vieno aukšto pareigūno, G.W.Busho susitikimas su valstybės sekretoriumi Colinu Powellu, gynybos sekretoriumi Donaldu Rumsfeldu, patarėja nacionalinio saugumo klausimais Condoleezza Rice ir kitais pareigūnais turi būti daug svarbesnis sprendimų priėmimo prasme, nei ankstesnieji posėdžiai.

"Kol kas niekas nepatvirtinta", - pridūrė pareigūnas.

Penktadienį lankydamasis Niujorke G.W.Bushas, paklaustas, ar žino kaltininką, atsakė žinąs, jog yra įtariamasis.

Tačiau Baltųjų rūmų atstovas spaudai Ari Fleischeris vėliau perspėjo, kad "tai nereiškia jokios konkrečios organizacijos ar konkretaus žmogaus".

D.Rumsfeldas mobilizavo 35 tūkst. iš 50 tūkst. rezervininkų, kurie padės užtikrinti oro apsaugą ir atliks kitus darbus vidaus karinėse bazėse.

Penktadienį, nacionalinio gedulo dieną, tūkstančiai žmonių visame Niujorke ir jo priemiesčiuose aukoms pagerbti degino žvakes. Didžiausias Amerikos miestas mėgino atsitiesti ir atkurti normalų gyvenimą.

Gyvenimas Vol Stryte šeštadienio rytą artėjo prie įprasto, kai pirmą kartą nuo antradienio į finansų rajoną pradėjo važiuoti metropoliteno traukiniai. Ilgiausiai nuo Pirmojo pasaulinio karo buvusios uždarytos biržos turėtų atnaujinti darbą pirmadienį.

Niujorko policijos komisaras Bernardas Kerikas sakė, kad dingusiųjų sąrašas kiek patrumpėjo ir kad dabar jame yra 4 717 pavardžių. Patvirtintos 124 žmonių mirtys, nustatytos 59 žuvusiųjų asmenybės. Nuo trečiadienio Pasaulio prekybos centro griuvėsiuose nerasta nė vieno gyvo žmogaus.

Gynybos departamentas pranešė, kad Pentagone, JAV ginkluotųjų pajėgų vadovybės būstinėje, dingusių žmonių dar yra 126.

Perl Harbore 1941 metų gruodžio 7 dieną per japonų ataką žuvo daugiau kaip 2,3 tūkst. žmonių, o Amerika dėl šio užpuolimo įsitraukė į Antrąjį pasaulinį karą.

Vašingtono meras Anthony Williamsas atšaukė nepaprastąją padėtį, kurią sostinėje buvo paskelbęs po antradienio teroristų atakų.

FTB atstovė spaudai informavo, kad tyrėjams radus Pensilvanijoje sudužusio pagrobto lėktuvo prietaisą, įrašinėjusį visus pokalbius pilotų kabinoje, gali paaiškėti daugiau šiame lėktuve vykusios dramos detalių.

Pasak atstovės, prietaisas, kuris buvo rastas 8 m gylyje, nusiųstas į Vašingtoną ištirti.

Du senatoriai iš Pensilvanijos sakė, kad netoli Pitsburgo sudužusio lėktuvo keleiviai gali būti po mirties pagerbti aukščiausiais civiliams gyventojams teikiamais valstybės apdovanojimais - manoma, kad šie žmonės nukreipė pagrobtą lėktuvą nuo kažkurio itin svarbaus valstybės objekto.

Visi 45 lėktuvo keleiviai ir įgulos nariai žuvo. Kai kurie keleiviai prieš katastrofą paskambino savo artimiesiems ir sakė, kad ketina pasipriešinti trims pagrobėjams, tvirtinusiems, kad turi bombą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Prof. Andrejus Spiridonovas. Kas mūsų laukia artimoje ateityje? Tai atrodys neįprasta ir pakeis daugelio žmonių gyvenimą (4)

Arakis – karščio ir smėlio persmelkta planeta tolimajame galaktikos kampe, aprašyta Franko...

Aukštas Elektrėnų policijos pareigūnas pratrūko: auklėdamas vairuotoją nesirinko žodžių (20)

DELFI skaitytojo atsiųstoje medžiagoje užfiksuotas automobilio vairuotojos ir elektriniu paspirtuku...

Kuo toliau – tuo blogiau: vėsią savaitę žada pakeisti dar šaltesnė

Šiandien, penktadienį, Lietuvos orus lems tolstančio ciklono pietvakarinis, šaltesnis pakraštys.

Ekspertas paaiškino, kaip elgtis ir kur slėptis išgirdus oro sirenas: kelias taisykles būtina žinoti kiekvienam (7)

„Suprantu, kad taikos metu psichologiškai sudėtinga ruoštis karui, kurio galbūt net nebus. Karas...

Vidurinio ir seno amžiaus vyrai užvaldo rinką: juos jaunos merginos, moterys ir net vyrai nori išsinuomoti

Santykiai su šeima gali būti iš tiesų painus ir sudėtingas dalykas, dažnai – nebūtinai...

Mokslininkė Plikusienė apie mūsų ateities vaistus: kai kurie gyvūnai gamina žmonijai svarbius ginklus prieš virusus

Gegužės 30–31 d., vykstant didžiausiai inovacijų ir progreso konferencijai Baltijos šalyse „...

Apgynė Lekavičių: jis nėra „Žalgirio“ bėda

Šalies čempionas Kauno „Žalgiris“ patyrė retą, bet nebe pirmą nesėkmę LKL reguliariajame...

Naujausioje fotosesijoje Italijoje – užburiantis Karolinos Toleikytės grožis (3)

Dizainerės Rūtos Mackevičiūtės , kuriančios mados prekės ženklui „Coocoomos“, nauja 2024...