aA
Imbieras – gumbuotas imbiero augalo šakniastiebis. Juo skaninami tiek saldūs, tiek pikantiški patiekalai. Imbieras dvelkia pipirais bei salsvoku aromatu. Tai stiprus, aitrokas prieskonis.
Pastarnokai
Pastarnokai
Žinokite, kad šviežias imbieras, kaip ir česnakas, perkeptas yra kartaus skonio. Imbiero milteliai pasižymi kitokiu aromatu ir paprastai yra naudojami saldžiuose desertuose. Šviežio augalo ir miltelių negalima pakeisti vienas kitu.

Botaninis pavadinimas: Zingiber officinale, priklauso tai pačiai šeimai kaip ir ciberžolė bei kardamonas. Imbieras buvo naudojamas jau prieš 3000 metų. Sanskrito kalboje jis vadinamas “srngaveram”, kas reiškia “rago formos šaknį”. Graikai vadino “ziggiberis”, o romėnai – “zinziberi”.

Kiti imbiero pavadinimai: ginger, ingwer, jengibre, gingembre, zenzero, jueng, gember, dinnsear, zangvil, engifer, shouga, myoga, imbir, ingefara, luya, ingee, kinkh, gung.

Prieš naudojant šviežią jauną imbierą, dar vadinamą pavasariniu imbieru, nereikia nuskusti žievelės. Šviežiu subrendusiu imbieru prekiaujama parduotuvėse ištisus metus. Sausas ir kristalizuotas imbieras parduodamas prieskonių skyriuje.

Pekano riešutai

Imbiero pasirinkimas: šviežio imbiero galima rasti daugelyje daržovių skyrių. Jis turėtų gaiviai, aštrokai kvepėti. Žievelė turi būti lygi, gumbai kieti. Ilgis išduoda augalo amžių. Kuo jaunesnis imbieras, tuo švelnesnis jo skonis. Nepirkite raukšlėtų šakniavaisių, nes jie nebe patys šviežiausi.

Imbiero įvairovė: augalo šaknis mūsų stalą pasiekia įvairiausiomis formomis. Dažniausiai jis turi rusvą žievelę. Tačiau šio prieskonio galima įsigyti ne tik šviežio, bet ir džiovinto, marinuoto, konservuoto, kristalizuoto, malto ir pudros pavidalo.

Imbiero laikymas: šviežią imbierą, prieš dedant į šaldytuvą, reikėtų suvynioti į popierių ir įdėti į plastikinį maišelį. Tuomet šaldytuve jį galėsite laikyti tris savaites. Taip pat įvyniotą galima užšaldyti ir laikyti du mėnesius. Džiovintas prieskonis turėtų būti laikomas tamsioje, vėsioje vietoje, sandarioje pakuotėje. Marinuotą ir konservuotą laikykite šaldytuve. Kristalizuotas imbieras tris mėnesius negenda laikomas tamsioje, vėsioje vietoje, sandarioje pakuotėje.

Kiti faktai: kalėdininių imbierinių žmogeliuko formos meduolių receptą sukūrė Anglijos karalienė Elizabeth I.

Imbiero nauda sveikatai

Šparagai

Imbieras – natūralus vaistas nuo pykinimo, rytinio šleikštulio, pilvo pūtimo. Imbierinę arbatą patariama gerti chemoterapija gydomiems pacientams, kadangi ji padeda sumažinti pykinimą ir nereaguoja su kitais vaistais. Tinka nėščiosioms, kamuojamoms rytinio pykinimo, kadangi nekenkia vaisiui. Kai kurie tyrimai rodo, kad imbieras gali padėti išvengti vėžio.

Norėdami pasidaryti imbierinės arbatos, arbatinuke užplikykite keletą gabalėlių šaknies. Palaukite 10 minučių ir gerkite pasaldinę medumi.

Tačiau nors imbieras yra natūralus vaistas, prieš vartodami pasitarkite su gydytoju. Jį reikia vartoti saikingai, kad išvengtumėte skrandžio suerzinimo.

Kaip patiems pasigaminti kristalizuotą imbierą

Pastarnokai

Plonai supjaustykite 500 g šviežio šakniagumbio. Sudėkite į keptuvę, užpilkite vandeniu ir apie pusvalandį kaitinkite. Nukoškite. Sudėkite į keptuvę, įberkite tokį patį cukraus kiekį ir 3 šaukštus vandens. Leiskite užvirti ir nuolat maišykite. Kaitinkite, kol beveik nebeliks skysčio. Tada sumažinkite ugnį ir kaitinkite, kol išgaruos ir likęs skystis. Iškeptą imbierą apvoliokite cukruje. Laikykite sandariai uždarytame inde apie tris mėnesius.

Mango

Avokados ir imbiero sriuba (jamaikiškas receptas)

Reikės:

2 šaukštų sviesto,
2 susmulkintų svogūnų,
30 g nuvalyto ir sutarkuoto šviežio imbiero,
1 didelės trintos avokados,
2 stiklinių vištienos buljono,
1 šaukštelio juodųjų pipirų,
½ stiklinės liesos grietinės.

Gaminimo būdas:

Į keptuvę įdėkite sviestą ir maždaug dvi minutes kepkite smulkintus svogūnus ir tarkuotą imbierą. Tada sudėkite avokadą ir užpilkite vištienos buljonu. Viską gerai išmaišykite. Kaitinkite 10-15 minučių. Įberkite druską, pipirus, supilkite grietinę. Išmaišykite ir palikite valandą pastovėti. Prieš patiekdami papuoškite svogūnų laiškais.

Gausite 6 porcijos.

Jautiena, mėsa

Alaus ir imbiero marinatas

Ingredientai:

1 ½ stiklinės alaus,
½ stiklinės alyvų aliejaus,
2 šaukštai smulkinto šviežio imbiero,
2 skiltelės stambiai pjaustyto česnako,
Apelsino žievelės.

Gaminimo būdas:

Dubenyje sumaišykite alų, aliejų, imbierą, česnaką ir apelsino žievelę. Dubuo turi būti pakankamai didelis, kad tilptų mėsa (jautiena, ėriuko mėsa, paukštiena), tačiau jei jis bus per didelis, neįsigers aromatas. Sandariai uždenkite ir marinuokite pakankamai ilgai – nuo 6 iki 48 valandų. Retsykiais apverskite, kad marinatas tolygiai pasiskirstytų.

Kiekis: maždaug 2 stiklinės.

Šis marinatas labai tinka jautienos kepsniui. Alaus kartumas puikiai dera su imbiero aštrumu. Ir nepamirškite apelsino žievelės!

Avokada

Kiniškas rudasis šparagų padažas su imbiero aromatu

Ingredientai:

500 g šparagų,
½ stiklinės vištienos ar daržovių sultinio,
1 ½ šaukšto sojos padažo,
½ šaukštelio cukraus,
1 šaukštas sauso balto vyno,
1 ½ šaukštelio kukurūzų krakmolo,
1 šaukštas vandens,
1 šaukštas augalinio aliejaus,
1 šaukštelis smulkinto šviežio imbiero,
1 mažas smulkintas svogūnas.

Gaminimo būdas:

Nuskuskite šparagą, nupjaukite galiukus. Pjaustykite įstrižomis riekelėmis. Dubenyje sumaišykite sultinį, sojos padažą, cukrų ir vyną. Puodelyje sumaišykite kukurūzų krakmolą ir vandenį. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite imbierą ir svogūną ir maišydami pakaitinkite 15 sekundžių.

Įdėkite šparago gabalėlius ir pakepkite dar keletą sekundžių. Supilkite sultinio mišinį. Uždenkite ir kaitinkite ant vidutinės ugnies apie 3 minutes, kol šparagai suminkštės. Išimkite juos iš keptuvės, o likusiame skystyje 1-2 minutes pakaitinkite su vandeniu maišytą kukurūzų krakmolą. Apipilkite juo šparagus. Iš karto patiekite.

Pastaba: jei norite, galite dar įdėti grybų ar saldžiųjų kukurūzų (tik nupilkite skardinėje esantį skystį).

Padažo užteks 2 patiekalams su ryžiais arba 4 garnyrams.

Imbieras

Džiovinta kiniška jautiena

Reikės:

1 ½ kg jautienos.

Marinatui:

½ stiklinės sojos padažo,
4 ½ šaukšto medaus,
4 ½ šaukšto sauso balto vyno,
6 didelės kapotos česnako skiltelės,
1 ½ šaukšto smulkinto šviežio imbiero,
1 ½ šaukšto džiovintos smulkintos raudonosios paprikos,
1 ½ šaukšto sezamo aliejaus,
žiupsnelis baltųjų pipirų.

Gaminimo būdas

Mėsą supjaustykite 3,5-5 cm storio ir 10 cm ilgio gabalėliais. Kartu su marinatui skirtais produktais sudėkite į dubenį, išmaišykite. Sudėkite ant grotelių ir palikite džiūti per naktį kambario temperatūroje.

Įkaitinkite orkaitę iki 120 laipsnių. Patieskite kepimo popierių ir ant jo dėkite groteles su mėsos gabalėliais. Kepkite apie 30 min.

Sumažinkite temperatūrą iki 80 laipsnių ir džiovinkite 40 minučių. Mėsa turi būti švelniai parudavusi, bet ne perkepusi. Išimkite iš orkaitės, ir, prieš sudėdami į stiklainiukus, dar parą padžiovinkite ant grotelių kambario temperatūroje.

Džiovintą mėsą galite patepti sezamo aliejumi.

Išeis maždaug 36 gabalėliai

Imbieras

Morkų ir pastarnokų sriuba su imbieru

Reikės:

3 stiklinės smulkintų morkų,
3 stiklinės smulkinto pastarnoko,
1 (3 cm) tarkuoto imbiero gabalėlis,
2 stiklinės vištienos arba daržovių sultinio,
½ -3/4 stiklinės liesos grietinės ,
druskos ir baltųjų pipirų (pagal skonį) ,
1 šaukštelis šviežių citrinos sulčių.

Gaminimo būdas:

Į įkaitintą keptuvę dėkite morkas, pastarnoką, imbierą, sultinį. Kai užvirs, sumažinkite ugnį, uždenkite ir kaitinkite apie 30 min. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti.

Gautą mišinį supilkite į mikserį. Išplakite ir vėl perpilkite į keptuvę. Sudėkite grietinę ir dar šiek tiek pakaitinkite ant vidutinės ugnies. Suberkite druską, baltuosius pipirus, įpilkite citrinos sultis. Šią sriubą galite patiekti ir karštą, ir šaltą.

Išeis 4 porcijos

Imbieras

Vištiena su mango ir imbieru

Reikės:

¼ stiklinės augalinio aliejaus,
2 smulkintų česnako skiltelės,
1 kg vištienos filė,
1 stiklinė nuluptų supjaustytų mango vaisių,
¼ stiklinės rudojo cukraus,
¼ šaukštelio malto gvazdikėlio,
2 šaukšteliai malto imbiero,
¼ šaukštelio muskato,
1 šaukštelis sojos padažo,
druskos ir maltų pipirų (pagal skonį).

Gaminimo būdas:

Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Keletą minučių pakepkite česnaką. Tada sudėkite vištienos krūtinėles ir kepkite 15-20 minučių. Kitame inde mango vaisius sumaišykite su cukrumi, gvazdikėliais, imbieru ir muskatu. Šią mase apipilkite pakeptą vištieną, įdėkite sojos padažo, druskos ir pipirų. Kepkite dar 10 minučių. Patiekite karštą su ryžiais ir šviežiomis žaliomis daržovėmis.

Išeis 4 porcijos

Imbieras

Imbierinis moliūgų ir varškės pyragas

Reikės:

¾ stiklinių sutrintų imbierinių meduolių,
½ stiklinės smulkintų pekano riešutų,
½ stiklinės rudojo cukraus,
¼ stiklinės tirpinto sviesto,
250 g varškės kremo,
4 kiaušiniai,
1 stiklinė baltojo cukraus,
2 šaukšteliai cinamono,
½ šaukštelio šviežiai malto muskato,
½ šaukštelio druskos,
1 ½ stiklinės moliūgo piure (arba iš skardinės) ,
1/3 stiklinės smulkinto kristalizuoto imbiero.

Gaminimo būdas:

Dubenyje sumaišykite meduolių trupinius, pekano riešutus ir rudąjį cukrų. Apipilkite lydytu sviestu, gerai išmaišykite ir sudėkite masę į kepimo formą. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.

Pyragas su Pekano riešutais

Mikseryje išplakite varškės kremą su kiaušiniais. Sudėkite cukrų, dar trumpai paplakite. Įdėkite cinamoną, muskatą ir druską, moliūgo masę ir kristalizuotą imbierą. Išplakite.

Šią masę sudėkite ant meduolių trupinių pagrindo. Kepkite orkaitės viduryje apie 50 min. Pyragas gali atrodyti labai minkštas, tačiau nesijaudinkite: jis sukietės atvėsęs.

Pyragą patiekite po 1-2 valandų.

Skanaus!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Žemaitaitis planuoja trauktis iš Seimo KT: Žemaitaitis sulaužė Seimo nario priesaiką, papildyta (21)

Seimo narys Remigijus Žemaitaitis antisemitiniais pareiškimais sulaužė Seimo nario priesaiką ir...

Lietuva neigia Minsko teiginius apie dronų ataką iš mūsų šalies (20)

Baltarusijos KGB vadas Ivanas Tertelis ketvirtadienį pareiškė, neva Baltarusijos specialiosios...

Sorbonos universitete pasakytoje kalboje – Macrono įspėjimas Europai (7)

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ketvirtadienį paragino Europą įveikti pasikeitusio...

Transliacija / Iš esmės. Kodėl tokie nykūs prezidento rinkimai?

Vienų rinkimų mes netekome, sako komunikacijos ekspertas Linas Kontrimas. Ar tikrai? Kas lemia, kad...

Aiškėja daugiau detalių apie mirusį 8-metį berniuką – vaiko mirties priežastis nebuvo susijusi su smurtu

Šiaulių apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorės nutarimu nutrauktas...

Savo didžiausią ydą pripažįstantis Žemaitaitis keistis neketina

Kandidatas į prezidentus Remigijus Žemaitaitis žada būti uraganiniu šalies vadovu, kuris, jei...