aA
Sekmadienį vyksiančiuose Seimo rinkimuose norą balsuoti pareiškė beveik 14 tūkst. užsienyje gyvenančių Lietuvos piliečių. Tai - lašas jūroje, palyginti su minimu puse milijono žmonių, per 20 nepriklausomybės metų galėjusių palikti šalį, rašo „Lietuvos žinios“.
Į rinkimus - pasikinkius emigracijos temą
© DELFI / Valdas Kopūstas

Galimybę tiesiogiai dalyvauti valstybės valdyme jiems apriboja politikų daug metų svarstyti, bet taip ir neištesėti pažadai įteisinti dvigubą pilietybę arba suteikti galimybę savo valią per Lietuvos valdžios rinkimus pareikšti internetu. Tai, kad Lietuvos politinės partijos užsienyje įsikūrusius tautiečius prisimena tik prieš Seimo rinkimus, tvirtina ir Demografinių tyrimų instituto direktorė profesorė Vlada Stankūnienė. "Emigracija ir demografijos problemos yra pagrindinis politikų "arkliukas", kuriuo jojama į kiekvienus rinkimus, ypač šį sykį. Dėsninga, kad po rinkimų visi viską pamiršta. Juk ir pastaruosius ketverius metus emigracija realiai rūpinamasi nebuvo - kaip ir kitomis demografinėmis problemomis", - dienraščiui tvirtino profesorė.

Politinės partijos, susibūrusios prie Seimo rinkimų starto, per vykstančius debatus ir susitikimus su rinkėjais nevengia garsiai deklaruoti ateityje skirsiančios daugiau dėmesio emigracijos problemai, tačiau pagrindiniai išeivijos siekiai - dvigubos pilietybės įteisinimas ir balsavimo internetu įdiegimas - atsispindi vos kelių rinkimuose dalyvaujančių didžiųjų partijų programose. Opozicinė Darbo partija (DP) kalba apie būsimąjį ypatingą dėmesį užsienio šalyse gyvenantiems jauniems žmonėms, kitiems emigrantams teikiamas standartinis ir dažnai naudojamas pažadų paketas. Savo ruožtu opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), taip pat ketinanti mažinti emigraciją, savo programoje rinkėjams žada parengti kompleksinę darbo jėgos susigrąžinimo iš emigracijos programą, aprėpiančią skubų naujų darbo vietų steigimą, socialinių stimulų sugrįžti į Lietuvą paketo parengimą, geresnių sąlygų sugrįžtančiųjų socialiniams poreikiams patenkinti sukūrimą.

Iš valdžioje pastaruoju metu nebuvusių partijų - politikos naujokai "Drąsos kelias" (DK), akcentuojantys, kad santykiai su išeivija yra atskira ir svarbi Lietuvos valstybės politikos dalis, ketina pergalės atveju spręsti emigrantams svarbų dvigubos pilietybės klausimą. "DK niekada nesutiks atsisakyti tos tautos dalies, kuri yra likusi už Lietuvos sienų. Todėl vienas svarbiausių pirmųjų DK darbų: sugrąžinti atimtą teisę į antrąją - Lietuvos - pilietybę visiems jos pageidaujantiems emigrantams ir jų palikuonims", - nurodoma partijos programoje.

Valdančiajai koalicijai ketverius metus priklausantis Lietuvos liberalų sąjūdis (LS) savo rinkimų programoje yra įrašęs pažadą, kad "išeivija taps tikrąja Lietuvos dalimi". Ši partija nurodo sieksianti platesnio dvigubos pilietybės įteisinimo, o jau per kitus Seimo rinkimus visiems Lietuvos piliečiams sudarysianti galimybę balsuoti internetu. Savo ruožtu valdančiųjų Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD, konservatorių) kūdikis - "Globalios Lietuvos" programa, kuriam skiriama nemažai dėmesio šios partijos programoje. "Globalios Lietuvos" - išeivijos įtraukimo į valstybės gyvenimą ir kompleksinės Lietuvos valstybės politikos adaptavimo globalizacijos sąlygomis - strategijos idėją dešinieji pristatė iš karto po 2008-ųjų rudenį laimėtų Seimo rinkimų. Tačiau realiai projektas tebuvo palaimintas tik praėjusių metų kovą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

JAV Senatas patvirtino pagalbos Ukrainai paketą papildyta (4)

JAV Senatas patvirtino 95 mlrd. JAV dolerių užsienio pagalbos paketą, į kurį įeina karinė...

Karas Ukrainoje. Smolenske dega naftos perdirbimo gamykla

Naktį Charkivas buvo apšaudytas įsiveržusių rusų pajėgų, mieste girdėjosi garsūs sprogimai.

Smūgis Šoigu: Rusijoje sulaikytas jo pavaduotojas gresia iki 15 metų kalėjimo (19)

Rusijoje gynybos ministro Sergejaus Šoigu pavaduotojas Timuras Ivanovas buvo sulaikytas įtariant...

Dar viena priežastis laukti savaitgalio: šilumos kasdien bus vis daugiau

Artimiausią parą pietinis ciklonas vėl rodys charakterį – trečiadienį jau nuo pat ryto lietaus...

Trumpam atsiprašyti iš darbo galima ne visada: yra situacijų, kada galimas ir atleidimas (1)

Turite asmeninių reikalų, kuriuos sprendžiate darbo metu? Pavyzdžiui, galbūt vykstate į gydymo...