aA
Kadenciją baigusio prezidento Algirdo Mykolo Brazausko mirtis - didelis praradimas ne tik lietuvių tautai, bet ir visoms Baltijos šalims ir Europai, sako buvęs Latvijos prezidentas Guntis Ulmanis. "Man baisiai skaudu", - BNS sakė G.Ulmanis, - visų pirma norėčiau pareikšti užuojautą jo žmonai Kristinai ir šeimai, su kuriais mes buvome artimi draugai ir dažnai susitikdavome".
G.Ulmanis: A.M.Brazausko mirtis - ir visos Europos netektis
Algirdas Mykolas Brazauskas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

"Mes buvome ir liekame artimi ir savo požiūriu į gyvenimą, ir į mažąją bei didžiąją politiką, įvykius, atsitikusius mūsų šalyse. Tai didelis smūgis ir praradimas ne tik lietuvių tautai bei ir visai Baltijos šalių ir europietiškai politikai", - sakė G.Ulmanis.

"Iš tiesų A.M.Brzauskas simbolizavo lietuvių tautą, pradedant elgesiu, požiūriu, kalba, ir baigiant didžiąja politika. Jis buvo labai nuoširdus, tikras. Politikoje tai jam sukeldavo sunkumų, ir, kai politikoje prisieidavo manevruoti, jis tą darydavo tik tada, kai to reikalaudavo tautos interesai", - kalbėjo buvęs Latvijos vadovas.

Šeštadienį savo rezidencijoje Turniškėse miręs pirmasis Lietuvos po Nepriklausomybės atkūrimo išrinktas prezidentas A.M.Brazauskas kaip vienas valstybės vadovų šalį valdė 12 iš 20-ies nepriklausomybės metų.

A.M.Brazauskas gimė Rokiškyje 1932 metais. 1956 metais baigęs Kauno politechnikos institutą, kur įgijo inžinieriaus hidrotechniko specialybę, jis dalyvavo statant Kauno hidroelektrinę.

1965 metais A.M.Brazauskas paskirtas statybinių medžiagų pramonės ministru, 1967-aisiais - Valstybės planavimo komiteto pirmininko pirmuoju pavaduotoju, 1974-aisiais jam suteiktas ekonomikos mokslų daktaro laipsnis.

1988 metais tapęs Lietuvos komunistų partijos Centro komiteto pirmuoju sekretoriumi A.M.Brazauskas įėjo ir į nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimo istoriją. Per Sąjūdžio suvažiavimą 1988 metų spalio 22 dieną jis pranešė, kad valdžia katalikams grąžina svarbiausią šventovę - Vilniaus arkikatedrą baziliką.

1990 metų kovo 11 dieną su kitais Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo nariais jis pasirašė Lietuvos Nepriklausomos Valstybės Atkūrimo Aktą.

Nuo 1990-ųjų kovo iki 1991-ųjų sausio A.M.Brazauskas ėjo pirmojoje ministrės pirmininkės pavaduotojo pareigas. 1992 metų spalį išrinktas Seimo nariu ir Seimo pirmininku.

Tačiau didžiausio įvertinimo politikas sulaukė 1993 metų pradžioje, kai buvo išrinktas pirmuoju atkurtos Lietuvos prezidentu. Šias pareigas jis ėjo iki 1998 metų.

Bene juodžiausia dėmė jo prezidentavimo istorijoje - Maišiagalos memorandumas. 1995 metų gegužės 20 dieną prezidentas A.M.Brazauskas ir premjeras Adolfas Šleževičius su Latvijos prezidentu Gunčiu Ulmaniu ir jo atstovais pasirašė Lietuvai nenaudingą memorandumą dėl Lietuvos ir Latvijos sienos Baltijos jūroje. Šis dokumentas nustatė, kaip dvi kaimynės pasidalys povandeninį šelfą Baltijos jūroje su galimais naftos ištekliais. Kilus skandalui 1996 metų lapkričio 13 dieną A.M.Brazauskas atšaukė savo parašą po šiuo memorandumu.

Ilgai A.M.Brazauskui teko aiškintis dėl viešbučio "Draugystė" privatizavimo. Jo savininke tapo Kristina Butrimienė, 2002 metais ištekėjusi už A.M.Brazausko.

Kita vertus, buvęs Komunistų partijos lyderis pasirašė laišką NATO generaliniam sekretoriui Manfredui Worneriui (Manfredui Verneriui) su oficialiu prašymu priimti Lietuvą į NATO ir Atėnuose pasirašė po Stojimo sutartimi į Europos Sąjungą.

Baigus prezidento kadenciją A.M.Brazauskui pavyko įgyvendinti ir kitą svajonę - tapti Vyriausybės vadovu. Premjero pareigas jis ėjo nuo 2001-ųjų liepos iki 2006-ųjų birželio.

A.M.Brazauskas mėgdavo pabrėžti, kad jo vadovaujama Lietuvos komunistų partija 1989 metais atsiskyrė nuo Sovietų Sąjungos komunistų partijos, o netrukus ji atsiribojo ir nuo komunistinės praeities. 1990 metų gruodį įkurta Lietuvos demokratinė darbo partija (LDDP), jos vadovu steigiamajame suvažiavime išrinktas A.M.Brazauskas. 2001 metais LDDP susijungė su Lietuvos socialdemokratų partija ir perėmė pastarosios vardą. A.M.Brazauskas vėl tapo naujos politinės jėgos pirmininku.

A.M.Brazauskas yra apdovanotas Vytauto Didžiojo ordino Didžiuoju kryžiumi, Vytauto Didžiojo ordinu su aukso grandine, Lietuvos nepriklausomybės medaliu. Jo vardu pavadinta Kaišiadorių 1-oji vidurinė mokykla.

BNS
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Kastytis Zubovas. Žemės orbitoje – pirmas toks atvejis istorijoje: karas kosmose – nebeišvengiamas?

Praėjusių metų spalio 31 dieną hučių teroristinė grupuotė iš Jemeno paleido balistinę...

Plinta „antausių liga“ vadinama infekcija: išgirdę gydytojų įtarimus nustemba – pirmą kartą girdžiu!

„Nuo penktadienio kartais vis pakildavo temperatūra. Be jokių kitų simptomų – slogos ar...

Katastrofiškas smūgis Šoigu: Rusijoje sulaikytas gynybos ministro pavaduotojas gresia iki 15 metų kalėjimo (6)

Rusijoje gynybos ministro Sergejaus Šoigu pavaduotojas Timūras Ivanovas buvo sulaikytas įtariant...

Iš Ukrainos – griežtas nurodymas dėl į užsienį išvykusių šaukiamojo amžiaus vyrų (22)

Ukraina antradienį pareiškė, kad imasi naujų priemonių, kurios paskatintų šaukiamojo amžiaus...

Eurolygos atkrintamųjų starte – tritaškius svaidęs Grigonis ir dramatiška PAO kapituliacija

Antradienį buvo duotas startas Eurolygos atkrintamosioms, kuriose pirmąją nesėkmę patyrė...

Victoriai Beckham 50 metų: kaip nuo „Spice Girls“ laikų pasikeitė moters išvaizda ir stilius (3)

Buvusiai „Spice“ merginai ir dabartinei verslo magnatei Victoriai Beckham balandžio 17 dieną...

Kartus startas: pagirtinai dėl kamuolių kovojęs Sedekerskis ir „Baskonia“ krito Madride „Real“ veteranas įsirašė į rekordų knygą

Triuškinamu pralaimėjimu Eurolygos atkrintamąsias pradėjo Tado Sedekerskio atstovaujama Vitorijos...

Dar viena priežastis laukti savaitgalio: šilumos kasdien bus vis daugiau

Artimiausią parą pietinis ciklonas vėl rodys charakterį – trečiadienį jau nuo pat ryto lietaus...

Radikaliais pareiškimais garsėjantis kandidatas į prezidentus Vaitkus išdėstė, ką mano ne tik apie Rusiją (34)

Lietuva nėra teisėta ES narė, o iš NATO reikėtų išstoti, nes tam, kad šalis būtų saugi, ji...