aA
Mokslininkai ir gydytojai seniai mus įtikinėja, jog kruopų košytė pusryčiams yra daug geriau nei lietuviška kiaušinienė su lašiniais. Juk visos kruopos turi ne tik maistingųjų, bet ir gydomųjų savybių. Ypač tai pasakytina apie grikius. Ne veltui Tibeto medicina šias kruopas naudoja kaip vaistą. Tibete sakoma: „Mes pradedame gyvenimą pienu bei koše ir baigiame jį tuo pačiu.“
Grikiai
Grikiai
© Corbis/Scanpix
Iš Himalajų pievų

Grikių pavadinimas siekia Bizantijos laikus. Tiesa, jei pasigilintume dar labiau, paaiškėtų, kad grikiai dar archaiškesnis produktas. Jų tėvynė — tai Himalajų kalnų miško laukymės. Beje, laukinių grikių ten galima rasti ir šiandien. Auga jie 3500 m aukštyje virš jūros lygio, ir yra išties panašūs į kultūrines grikių veisles. Tiesa, gerokai smulkesni ir ne tokie derlingi. Kultūrinius grikius pirmieji pradėjo auginti bulgarai prie Volgos, o iš ten grikių kruopos nukeliavo į kitas slavų gentis bei Suomiją. Tai atsitiko maždaug VII a. Šiandien mes drąsiai galime teigti, kad šios kruopos yra vienos iš populiariausių ir mėgstamiausių kruopų visame pasaulyje.

Grikiai „kosmopolitai“

Grikių istorija įvairiose šalyse nevienoda. Pavyzdžiui, Anglijoje anksčiau buvo sėjama labai daug grikių, o iš jų surinktas medus eksportuojamas į Prancūziją, kur ant jo buvo kepama garsioji nedžiūstanti duona. Dabar ši duona jau nebekepama, o ir pačioje Anglijoje grikių sėjama visai nedaug, beje, daugiausia pašarinių rūšių, skirtų fazanams.

Japonijoje dabar grikių sėjama irgi nedaug. Matyt, dėl vietos trūkumo. Juk grikių laukai užima daug vietos, o japonai ją labai taupo. Jiems patogiau ir pigiau importuoti grikius iš Brazilijos, Kanados, Pietų Afrikos, nors gabenti reikia tūkstančius jūrmylių. Apie senovėje plytėjusius grikių laukus Japonijoje primena tik kaimų, gyvenviečių bei kalnų pavadinimai. „Soba“ japoniškai reiškia „grikių kruopos“.

Tačiau, kaip ir senovėje, taip ir dabar japonai valgo daug grikių. Tiesa, jų patiekalai šiek tiek skiriasi nuo mums įprastos grikių košės, grikinių blynų ir pan. Japonai iš grikių gamina lakštinius. Grikių lakštiniai – nacionalinis japonų valgis. Net budistų sektoje, kur uždrausta valgyti bet kokias grūdines kultūras (kviečius, ryžius, soją, pupeles ir pan.), grikių lakštiniai pripažįstami kaip tinkamas maistas.

Rusijoje grikių auginimo tradicija nuo senovės iki šių dienų išliko praktiškai nepakitusi. Rusai grikius visada vertino, mėgo ir gausiai augino.

Grikiai auginami ir Lietuvoje, patiekalai iš jų nuo seno labiausiai mėgstami Dzūkijoje.

Maistingosios savybės

Grikių kruopos yra bene pačios maistingiausios iš visų kruopų. Ne veltui garsus japonų dietologas Dž. Azava, sudarydamas naudingiausių ir energetiškai vertingiausių produktų sąrašą, pirmuoju numeriu ten įrašė būtent grikius ( antri tame sąraše kviečiai, toliau – ryžiai, avižos ir pan.). Juose yra visų svarbiausių maistingųjų medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, daug kalcio, fosforo, jodo, vitaminų B, B2, PP, E.

Beje, rutinas (PP) pramoniniu būdu gaunamas būtent iš grikių. Visos šios medžiagos labai reikalingos žmogaus organizmui. Vitaminas B normalizuoja nervų ir raumenų sistemos veiklą, gerai veikia virškinamojo trakto organus, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą. Panašiai veikia ir vitaminas PP. Taigi grikiai gali padėti įveikti nuovargį, raumenų silpnumą, pagerinti apetitą bei širdies darbą. Vitaminas B2, esantis grikiuose, ypač padeda pavargusioms akims, skatina audinių regeneraciją.

Grikiai garsėja ir kaip visavertis puikus mėsos pakaitalas. Tai ypač vertina taupios šeimininkės. 86 proc. bendro grikių kruopų kiekio sudaro gerai tirpstantys baltymai ( pavyzdžiui, kviečiuose tik 11 proc.). Be to, grikiuose daug geležies, įvairių rūgščių, kurios pagerina maisto pasisavinimą.

Ypač geras derinys — grikiai su pienu. Šių produktų maistingosios medžiagos drauge suformuoja dar vertingesnius junginius.

eisūs Tibeto medikai...

Išties teisūs Tibeto medikai teigdami, kad grikiai yra vaistas. Retas kuris produktas gali pasigirti tokia gausybe gydomųjų savybių. Grikiai puikiai tinka sergant ateroskleroze, hipertonine liga, esant įvairios kilmės tynimams. Įvairūs grikių patiekalai tikrai gali padėti žmonėms, kankinamiems kepenų ligų.

Preparatai, pagaminti iš grikių žiedų bei lapų, stiprina kraujagysles, palengvina žaizdų gijimą, gydo kvėpavimo takų bei lytinių organų uždegimus, saugo nuo radiacijos, gerina regėjimą. Daugiau grikių rekomenduojama valgyti sergantiems anemija, mažakraujyste, diabetu, odos ligomis. Grikių patiekalai ypač tinka nutukusiems bei vyresnio amžiaus žmonėms. Tokį įvairialypį grikių poveikį mokslininkai aiškina turinga šių kruopų chemine sudėtimi bei rutino (PP) gausa augalų lapuose ir žieduose.

Skani košė

Norint išvirti skanią košę visų pirma reikia tinkamai pasirinkti kruopas. Jei norite virti birią košę, rinkitės neskaldytas kruopas. Skaldytos kruopos labiau tinka dietinei ir vaikų mitybai, nes iš jų pagaminta košė būna suvirusi ir tąsi.

Žinokite, kad perkant grikius, reikia rinktis pačias šviesiausias kruopas, nes tamsios rausvos kruopos gali būti apdorotos labai aukštoje temperatūroje.

Gaminant grikių patiekalus reikia laikytis tam tiktų virimo taisyklių:

1. Virkite metaliniame puode storesniu išgaubtu, o ne plokščiu dugnu. Tokiame puode vanduo greičiau nuverda, o košė vienodai kaista ir brinksta.

2. Kruopas berkite į verdantį vandenį.

3. Biriai košei išvirti kruopas ir vandenį imkite santykiu 1:2.

4. Druską ar cukrų berkite prieš suberdami kruopas.

5. Subėrę kruopas į vandenį jų nemaišykite ir nekilnokite puodo dangčio. Košė verda ne tiek vandenyje, kiek garuose, todėl nevalia garų išleisti ir mažinti virimo temperatūros.

6. Jokiu būdu nepilkite vandens į verdamą košę!

7. Virkite ant mažos ugnies.

Skanią grikių košę galima išvirti iš paskrudintų grikių kruopų. Kruopas paskrudinkite keptuvėje, ir, kai jos įgis auksinį atspalvį bei ims sproginėti, įdėkite truputį sviesto ir dar pakaitinkite. Tada suberkite kruopas į puodą, užpilkite verdančiu vandeniu, uždenkite ir pastatykite ant mažos ugnies. Maždaug po 20 min., kai kruopos sugers visą vandenį, puodą nukelkite nuo ugnies ir šiltai apklokite. Tegu košė brinksta 30-40 min.

Puikių patiekalų galima pasigaminti ir iš grikių miltų. Jie tokie pat vertingi, kaip ir kruopos. Iš grikių miltų galima kepti blynus, gaminti virtinukus ir pan.

„Savaitė“
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Į policijos akiratį patekusiam kunigui – nemalonumai: neigė net tai, ką pareigūnai nufilmavo

Prieš įstatymą visi asmenys yra lygūs – vieną šiurkščiausių Kelių eismo taisyklių (KET)...

Verslas PliusEdgaras Savickas

Su Baltarusija visiškai sąsajas nutraukiantis „Audimas“ atlieka paskutinius veiksmus: gamykla stovi tuščia

Lietuvoje populiari sportinės aprangos įmonė „ Audimas “ prasidėjus karui Ukrainoje nutraukė...

Karas Ukrainoje. Rusijos gynybos ministerija skelbia užėmusi strategiškai svarbų Lymano miestą Rusijos pajėgos įžengė į Sjeverodonecką, Luhansko regione – 10 tūkst. rusų karių

Jau 94-oji Rusijos karo prieš Ukrainą diena. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis apkaltino...

Delfi PliusGidas Vytis

Populiariausio Vilniaus paplūdimio istorija: kodėl ežeras tokios spalvos ir ką reiškia legendos apie kryžiuočius dugne virtuali kelionė

Ar žinote, kur Vilniuje esama rojaus? Na, tikrasis rojus yra Viešpaties valdose, o Vilniuje išties...

Delfi Mokslas

Vėžį sukeliančių mikrobangų krosnelių baubas – praeityje, tačiau po naujausių tyrimų mokslininkai perspėja apie galingų mikrobangų žalą smegenims

Teksaso A&M universitete atliktų tyrimų rezultatai gali pakeisti požiūrį į nukreiptos energijos...

Mindaugas Stasiulis – kaip niekada atviras: neseniai įvykusios sužadėtuvės su mylimąja Milda nebuvo itin sklandžios (1)

Televizijos laidų vedėjas Mindaugas Stasiulis niekuomet nebuvo linkęs atvirauti apie savo...

Užkalnis: sovietmečio kvapo reliktas jūsų muziejui

Jūs jau žinote, kad beveik niekada nerašau apžvalgų, parfumerijos bendrovių prašomas (esu...

Delfi PliusVytautas Bruveris, laida „Kaip pas žmones“, Virginija Spurytė

Tūpčiojimą prieš Rusiją įvertino buvęs Estijos prezidentas: siaubingai susimovėme (8)

Ukraina jau puolama dviem frontais – ji ne tik turi gintis nuo Rusijos agresijos, bet ir nuo...

Žiniasklaida: Putino artimiausiųjų rate – nauja pavardė šaltiniai: problemos jau matomos ir juntamos (7)

Nuo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą praėjo jau trys mėnesiai. Per tą laiką daug Rusijos elito...

Likus mėnesiui iki vestuvių – akibrokštas: garsus futbolininkas lovoje užfiksuotas šalia paslaptingos moters (4)

Buvęs „Premier“ lygos futbolininkas Andy’is Carrollas, kuris kitą mėnesį švęs vestuves su...