aA
Ryškūs purpuriniai granatų žiedai dar Senovės Graikijoje buvo laikomi meilės ir vaisingumo simboliu. Biblijoje granatas vadinamas Visatos vienybės simboliu, o tų kraštų, kur jis natūraliai auga, mitologijoje — netgi šventu vedybinių ryšių vaisiumi: kartu su išrinktuoju ar išrinktąja pakanka suvalgyti septynis granato grūdelius, ir santuoka laikoma įvykusi. Tad kur slypi granato vaisių jėga?
Granatai
Granatai
© Corbis/Scanpix
Mitologinis augalas

Manoma, kad granatų tėvynė yra Šiaurės Afrika, Persija ir Afganistanas. Tai labai senas augalas, galintis pasigirti išskirtine vieta vaismedžių istorijoje. Babilone granatai pradėti auginti maždaug 5 tūkst. metų iki Kristaus. Bizantiškose kapavietėse rasti audiniai, išmarginti granatus vaizduojančiais raštais irgi liudija tai, kad granatas yra bene seniausias kultivuojamas vaismedis.

Granatas ne kartą minimas Biblijoje, ten jis vadinamas Visatos vienybės simboliu. Dar reikšmingesnis granato vaidmuo tų kraštų, kur jis natūraliai auga, mitologijoje. Ten jis laikomas netgi šventu vedybinių ryšių vaisiumi: kartu su išrinktuoju ar išrinktąja pakanka suvalgyti septynis granato grūdelius, ir santuoka laikoma įvykusi.

Granatai buvo gerai žinomi Senovės persams — jie valgė ir aukojo granatus deivei Mitrai, saugojusiai nuo visokių pavojų. Anot Senovės Graikijos mitų, pavasario deivė Persefonė, už tai, kad suvalgė šešias granato sėklas, buvo pasmerkta kasmet šešis mėnesius praleisti požeminėje Hado karalystėje. Kai Persefonė išeidavo iš požemio, žemė atgydavo ir ateidavo pavasaris. Kai ji vėl pasitraukdavo į požemius ateidavo ruduo, o drauge su juo ir granatų derliaus sezonas. Senovės Graikijoje, Egipte rasta įvairių buities reikmenų, ant kurių pavaizduoti granatų vaisiai.

Taigi graikai, egiptiečiai, arabai ir asiriečiai granatų sultimis bei raštais, primenančiais praskilusius granatų vaisius, ornamentavo įvairius buitinius rakandus ir audinius. Šios tradicijos motyvai pasiekė net XV-XVII a. Prancūzijos karališkųjų dvarų diduomenę, kur itin buvo vertinami granatų motyvais ornamentuoti rūbai, baldai bei kita atributika.

Vaisius ar uoga?

Meilės ir vaisingumo simbolio, švento vedybinių ryšių vaisiaus, Visatos vienybės simbolio vardus granatas, be jokios abejonės, nusipelnė ir už savo nepakartojamą grožį. Tai puošnus krūmas arba nemažas, net iki 6 m aukščio užaugantis, smarkiai šakotas medelis. Granato medis puikuojasi sodriai žaliais lapais ir ryškiais purpuriniais žiedais.

Senovės Graikijoje šie nepaprasto grožio žiedai buvo laikomi meilės ir vaisingumo simboliu. Beje, ryškiai raudonas žiedų pigmentas yra puikūs natūralūs dažai, gražiai ir patvariai nudažantys maisto produktus, audinius (šilką, vilną, medvilnę, liną) bei medieną.

Granatai — tai sausų subtropikų augalas, kurį mūsų laikais augina beveik visos tose geografinėse platumose išsidėsčiusios valstybės. Yra daugiau kaip 140 granatų rūšių. Šis augalas yra pakankamai atsparus klimatinėms negandoms, ištveria neilgai trunkančius šalčius, gerai auga kalnuotose vietovėse.

Medžiai užaugina labai vertingus granatmedžio vaisius. Botaniniu požiūriu — tai didelė (iki 12 cm skersmens) ir labai savotišku apvalkalu apgaubta uoga. Vaisius karčiu tarpsluoksniu padalintas į 9–12 lizdų, kiekviename iš jų yra po dvi eiles nuo 400 iki 700 kampuotų sėklų, sultingu valgomu minkštimu.

Maistinė vertė

Beveik visos granato vaisiaus dalys yra labai vertingos. Sakoma, jog granatų sultys — tai tarsi antrasis kraujas. Iš granato vaisių išspaudžiama apie 60 proc. sulčių, kuriose gausu antocianų. Šiose sultyse taip pat yra net iki 20 proc. įvairių cukrų. Vyrauja naudingos žmogaus organizmui gliukozė bei fruktozė.

Granatuose susikaupia iki 10 proc. citrinos, obuolių, rūgštynių rūgščių, puikiai reguliuojančių virškinamojo trakto veiklą. Taip pat granato vaisiuose randama fitocidų, dažinių medžiagų, taninų (raugų), azotinių medžiagų, sieros, chloro bei kitų rūgščių druskų, ląstelienos. Labai daug susikaupia vitamino C bei įvairių mineralų — kalcio, magnio, kalio, natrio, mangano ir kt.

Liaudies vaistas

Granatai nuo seno buvo vartojami gydymui. Jų sultys sužadina apetitą, reguliuoja skrandžio veiklą. Granatai turi šlapimą ir tulžį varančių medžiagų, skausmą malšinančių, priešuždegiminių ir antiseptinių savybių. Vaisių apyvaisyje ir žievėje yra 10-30 proc. alkaloidų bei kitų bioaktyvių medžiagų, padedančių varyti kirmėles.

Dar senovės graikų gydytojas Hipokratas (460-377 m.) granatų vaisių sultis patarė gerti nuo skrandžio skausmų, o vaisių luobelės nuovirais sustabdyti sekinančius viduriavimus, gydyti dizenteriją ar vidines žaizdas. Liaudies medicina vaisių luobelių nuoviru pataria skalauti burnos ertmę, esant įvairiems uždegimams, stomatitui, išopėjimams, o smulkiai sutrintus išdžiovintų luobelių miltelius siūlo berti ant sunkiai gyjančių žaizdų, ypač nudegimų.

Tačiau medikai farmacininkai nepataria patiems gydytis granatų vaisiais ar jų preparatais. Perdozavus jų veikliųjų medžiagų, kurias apskaičiuoti pačiam yra sudėtinga, gali išsivystyti traukuliai ar staigiai pakilti kraujospūdis, atsirasti silpnumas, sutrikti regėjimas ar pradėti svaigti galva. Dažnai geriant stiprios koncentracijos granatų sulčių, gali pradėti irti dantų emalis, o stiprios organinės rūgštys gali suerzinti virškinimo trakto gleivinę, išsivystyti alergijos.

Gydomoji galia

Na, o mokslininkai ir toliau stebina naujais atradimais, susijusiais su gydomosiomis granato savybėmis. Šiandien gaminami jau labai efektyvūs gydomieji preparatai, kurių pagrindas yra būtent granatai. Rimti medicinos tyrinėjimai buvo pradėti 1991 metais, kai vienas JAV mokslininkas susidomėjo granatų poveikiu. Studijuodamas literatūrą jis rado dar 1964 metais publikuotą Egipto mokslininkų atradimą, kuriame teigiama, kad iš granato sėklų išspaustame aliejuje yra labai daug moteriškojo hormono estrogeno, naudojamo gaminant įvairius vaistus.

Tačiau toliau tyrinėjant granatų ekstraktą buvo ne tik patvirtinti jau žinomi faktai, bet ir nustatyta, kad granatai pasižymi didžiuliu antioksidaciniu poveikiu. Taip buvo nustatyta, kad granatai yra puiki žaliava gaminant priešvėžinius vaistus. Ypač granatų ekstraktas veiksmingas gydant krūties, prostatos vėžį bei leukemiją. Visai neseniai, 2004 metais, mokslininkai paskelbė, kad stiklinė granatų sulčių per dieną gali visiškai sustabdyti aterosklerozę ir net ją gydyti. Taigi galima drąsiai teigti, jog granatas — tai ne tik skanus vaisius, bet ir efektyvi priemonė mūsų sveikatai palaikyti.

„Savaitė“
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(4 žmonės įvertino)
3.7500

Top naujienos

Griežtai saugomame aplinkosaugos aktyvistės miške – kirtimai: pareigūnai imasi darbo (7)

Miško kirtimai Šimonių girios bendruomenės vadovės Renatos Umbrasienės valdomame miške...

Apklausė gyventojus dėl papildomo pensijų kaupimo: rezultatai – į vienus vartus (20)

Didžioji dalis gyventojų sutinka, kad įtraukimas į II pakopos pensijų fondus neturi būti...

Po didžiulio gaisro Vilniuje pateikė nemažai detalių: skelbia naujas rekomendacijas gaisras lokalizuotas per kelias valandas (8)

Vilniaus meras Valdas Benkunskas sako, kad su Aplinkos apsaugos departamento (AAD) pagalba...

Zuokas pardavė vyninių verslą (1)

Buvęs Vilniaus meras Artūras Zuokas savo vyno parduotuves, pavadintas „Zenoteca“ vardu,...

Lenkijos pigių drabužių tinklas žengė į Lietuvą: tikisi atidaryti ne vieną parduotuvę (4)

Ketvirtadienį Vilniaus prekybos centre „Vilnius Outlet“ buvo atidaryta pirmoji Lenkijos...

Prieš Velykas – majonezo apžvalga: Audra dalijasi, kuris sveikiausias (4)

Jau 10 metų didelį dėmesį sveikai mitybai skirianti aktorė Audra Kalvaitytė prieš Velykas...

Linas Kleiza pasiekė teisingumą: didžiules sumas pasisavinęs buvęs „Anties“ gitaristas nuteistas ir atlygins žalą

Krepšinio pasiekimais garsus Linas Kleiza laimėjo jo iškeltą bylą prieš buvusį grupės...

Ėjimas į terra incognita: lietuviškas verslas remti sportą nusprendė dar nebandytu keliu (1)

Kol Lietuvos sporto organizacijos skundžiasi privačių rėmėjų paieškai menkai...

Nausėda: jei tyrimo išvados nebus pagrįstos, VSD pranešėjo komisija turės prisiimti atsakomybę (3)

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad pranešėjo Tomo Gailiaus istoriją nagrinėjusi Seimo...

Mazuronis: „Labai pavargau, iš vieno š į kitą š“ partija svarstys, ar pasileisti, siūlo stabdyti Uspaskicho narystę (21)

Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis, kaip ir jo pavaduotojas Viktoras Fiodorovas, sako, kad...