aA
Kauno apygardos teismo teisėja Neringa Venckienė – pūlinys ne tik teisinėje, bet ir politinėje sistemoje. Taip mano Lietuvos Aukščiausiojo Teismo ir Teisėjų tarybos pirmininkas Gintaras Kryževičius, pažymėjęs, kad N. Venckienės istorijos kontekste teismų sistema yra „suspardyta“.
Gintaras Kryževičius
Gintaras Kryževičius
© DELFI / Tomas Vinickas

„N. Venckienė nėra pūlinys tik teisinėje sistemoje, tai yra pūlinys ir politinėje sistemoje – tai visos mūsų valstybės bėda, kiek neatsakingai yra pasisakoma dėl visų situacijų. Ar apskritai įmanoma dėl įvairaus suinteresuotumo ir siekio būti populiariais žaisti pasisakymais“, – pirmadienį atsakydamas į DELFI skaitytojų klausimus pareiškė G. Kryževičius.

Jis sakė esąs priverstas pripažinti, kad N. Venckienės istorijos kontekste teismų sistema yra „suspardyta“.

„Ir šį pavojų aš jau skelbiau prieš porą mėnesių, bet ir pati visuomenė, dalis žmonių, kurie niekada nebuvo teismų sistemos simpatikai, tai šiandien ir tarp tų asmenų jau matau mąstysenos pokyčių“, – sakė G. Kryževičius.

„Manau, kad mes po visos šios Laimutės Stankūnaitės ir N. Venckienės istorijos baigties suvoksime, kokia klaida yra niekinti tai, kas valstybėje yra laikoma pagrindais ir kad pačios teismų sistemos vystymasis yra neišvengiamas, čia labai svarbus atsakingas ir visuomenės dalyvavimas kad ir tokiose bylose, kaip ši, kad visuomenė pasisakytų tokiose bylose per tarėjus, turinčius balsą ir veiksmingą atstovavimą“, – teigė Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas.

Pasak jo, Teisėjų taryba, matydama, jog N. Venckienė savo viešais pasisakymais ragina vykdyti savo teisingumą, kreipėsi į Teisėjų etikos ir drausmės komisiją.

„Kiek emociškai bebūtų sunku N. Venckienei, negali būti taip, kad teisėjas, valstybei prisiekęs visomis išgalėmis ginti konstitucines vertybes, savo pasisakymais prisidėtų prie tų vertybių griovimo arba jų neigimo“, – jis pažymėjo, kad teisėją iš pareigų gali atleisti tik šalies vadovas.

Jis stebėjosi, kaip Seimo darbotvarkėje atsirado klausimas dėl mažametės mergaitės atidavimo L. Stankūnaitei. Tiesa, vėliau jis buvo išbrauktas iš Seimo darbotvarkės.

„Tai buvo pirmas geras ženklas, rodantis, kad sveikas teisinis protas ima viršų, – sakė G. Kryževičius. – Aš labai norėčiau, kad politikai labai laikytųsi neutralumo. Politikų pasisakymai yra įtakoti jų politinės veiklos, ir kas bebūtų sakoma, teismai turės vykdyti sprendimą – pagal Konstituciją ir įstatymus“.

G. Kryževičius taip pat sulaukė klausimo ir apie teismo procesą, kuriuo po mirties bus siekiama reabilituoti mažametės mergaitės tvirkinimu apkaltintą kaunietį Andrių Ūsą.

„Dėl priimtų sprendimų teisti mirusį A. Ūsą ar D. Kedį, svarbiausias yra argumentas reputacijos atkūrimas arba pripažinimas, kad asmens veikose būta nusikalstamų veikų požymių, – sakė Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas. – Tačiau aš kaip teisininkas matau ir problemų šiame procese – kaip mus įvertins žmogaus teisių apsaugos požiūriu dėl šių procesinių sprendimų, tai lieka atviras klausimas“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Dėl teroro išpuolio Maskvoje – vis keistesnės versijos, beda pirštu į neatsakytus klausimus (12)

Kaip užpuolikams pavyko surengti žudynes Maskvoje ir nekliudomai pabėgti iš išpuolio vietos?...

Karas Ukrainoje. Kryme į jūrą nukrito rusų karinis lėktuvas Putinas: neketiname pulti Baltijos šalių

Naktį į ketvirtadienį Rusijos okupacinės pajėgos paleido smogiamuosius bepiločius lėktuvus...

Karo ekspertai: sėkmė nedidelė, bet nesinorėtų, kad tai tęstųsi

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „ Locked N‘ Loaded “ ekspertų teigimu, rusams...

Šalies vicečempionę glumino darbo paieškose išgirstas klausimas: neslėpiau, kad aktyviai žaidžiu futbolą tinklalaidė „Po švilpuko“

Lietuvos vyrų ir moterų futbolas – absoliučiai skirtingos planetos. Tą įrodo nuo 2010-ųjų...

STT nepradės ikiteisminio tyrimo dėl galimos korupcijos krašto apsaugos sistemoje papildyta (5)

Specialiųjų tyrimų tarnyba ( STT ) nusprendė nepradėti ikiteisminio tyrimo dėl galimos...

Griežtai saugomame aplinkosaugos aktyvistės miške – kirtimai: pareigūnai imasi darbo (12)

Miško kirtimai Šimonių girios bendruomenės vadovės Renatos Umbrasienės valdomame miške...

Donato Montvydo ir žmonos Veronikos skyrybų byloje padėtas taškas

Donato Montvydo ir žmonos Veronikos skyrybų byloje padėtas taškas. Ketvirtadienį baigtas...

Agnė Gilytė: moteris visų pirma turi pasirūpinti savimi, o tik po to vyru ir vaikais (3)

Agnė Gilytė mus pasikviečia į savo studiją sostinės Gedimino prospekte. Tai vienintelė...

Gydytojas Benediktas Jonuška papasakojo, kaip nuo nelaimių saugo savo vaikus: jau keletą metų nesikeičia pavojingiausių pramogų TOP3

Vaikų chirurgas Benediktas Jonuška jau žino, kad sulig balandžiu ligoninėje prasidės didysis...

Dėl gaisro Vilniuje policija pradėjo ikiteisminį tyrimą

Vėlų trečiadienio vakarą Vilniuje kilo didelis gaisras. Policija praneša apie pradėtą...