aA
Gintaras Einikis
Gintaras Einikis
© "Lietuvos žinios"
Gaisras

Pirmieji gaisrą pajūrio regioniniame parke pastebėjo Karklės gyventojai. Asmenys, gerai pažįstantys pajūrio juostos ruožą, suskubo ieškoti gaisro židinio. Degėsių kvapą žmonės užuodė apie 11 valandą ryto. Kol nustatė, kas dega, liepsna jau buvo apėmusi krepšininkui Gintarui Einikiui priklausančio vasarnamio stogą.

Karklės kaimo gyventojai skubiai iškvietė ugniagesius iš Klaipėdos, tačiau šie nevažiavo, mat gaisras kilo ne uostamiesčio teritorijoje, o rajone (Karklės kaimas nuo Klaipėdos nutolęs per 15 km, o nuo Gargždų - apie 25 km). Po pusantros valandos pirmieji atvyko Klaipėdos rajono gelbėtojai iš Gargždų. Tačiau gaisro gesinti jie atvažiavo neturėdami vandens. Kol telefonu vyko debatai, miesto ar rajono ugniagesiai turėtų gesinti degantį namą ir medžius, esančius pajūrio juostoje, įlūžo vasarnamio stogas, pradėjo degti medinė pastato dalis. Dar vietos gyventojus papiktino paradoksalus atvejis - visi įvažiavimai prie jūros Karklės kaime privatizuoti, tad ugniagesiai nerado tako, kuriuo būtų galima privažiuoti prie gaisravietės nepažeidžiant nuosavybės teisių.

Pasak regioninio parko direktoriaus Arvydo Urbio, ekstremaliais atvejais gelbėtojai gali važiuoti paplūdimiu, tačiau šį kartą ieškant kelio į gaisro židinį buvo sugaišta valanda brangaus laiko. Parko direktorius stebėjosi, kodėl ugniagesiai, skubėdami į nelaimės vietą, nepasiėmė apylinkių plano, kad galėtų greičiau rasti reikalingą vietą...

LŽ apie gaisrą informavę Karklės gyventojai, G.Einikio kaimynai, labiausiai piktinosi ugniagesių neoperatyvumu. Kaime, už kelių šimtų metrų nuo dabar jau sudegusio namo, išsidėstę vasarnamiai nendriniais stogais. Kilus gaisrui stiprus vėjas nešė žiežirbas į gretimas sodybas. Laimė, daugiau nelaimių vakar pavyko išvengti.

G.Einikio vasaros rezidencija supleškėjo iki pamatų, o vis dar rusenančius pelenus ugniagesiai vandeniu laistė iki 15 valandos.

Nuostoliai

Pajūrio regioninio parko direktorius A.Urbis LŽ vakar sakė, jog G.Einikiui priklausanti sodyba stovėjo ne miške, o pajūrio juostoje, t.y. prie pat kopų.

Gaisras tik todėl didelės žalos gamtai nepadarė, kad apie liepsnojantį namą augo pavieniai medžiai. Jų apdegė apie 30. A.Urbis teigė nuostolių dar nesuskaičiavęs, tačiau džiaugėsi, jog liepsnos nepersimetė į mišką, esantį už kelių metrų. Jei nors viena žiežirba būtų nukritusi ant sausų pušų, didelio gaisro būtų nepavykę išvengti.

Namelis

Pajūrio regioninio parko direktorius LŽ sakė, kad sudegęs vasarnamis - žymaus Lietuvos krepšininko G.Einikio nuosavybė. Pats šeimininkas vakar su šeima buvo Maskvoje. Krepšininkas jau antrus metus žaidžia Rusijos sostinės CSKA komandoje. Šiomis dienomis baigiasi G.Einikio ir Maskvos sporto klubo kontraktas, tad lietuvis netrukus grįš į Lietuvą.

Apie gaisrą namo šeimininkas vakar sužinojo telefonu iš draugų. Pasak A.Urbio, pusiau medinį, pusiau mūrinį vasarnamį prie jūros G.Einikis įsigijo iš ankstesnių savininkų (kadaise pastatas buvo ėemės ūkio profsąjungos nuosavybė, vėliau priklausė Palangos poilsio namams "Linas").

G.Einikis prie jūros įsigijo tik namą. Jis stovi ant valstybės žemės. Naujasis savininkas šią žemę išimtine teise išsinuomojo 99 metams. Anot regioninio parko direktoriaus, kadaise buvęs prašmatnus vasarnamis pastaruoju metu buvo apleistas ir krepšininkas ketino jį rekonstruoti.

Dabar G.Einikio laukia sunkus darbas - vietos valdininkai sako, jog gauti leidimą vietoj griuvėsių, likusių po gaisro, atstatyti naują vasarnamį būsią kur kas sunkiau, nei rekonstruoti seną.

Kitoje pajūrio poilsio zonoje Giruliuose - esantys seni mediniai namai, turintys naujus savininkus, pastaruoju metu taip pat vienas po kito padeginėjami. Tikrųjų padegėjų nustatyti nepavyksta, tačiau pikti liežuviai plaka, jog pigiau "ne pirmos jaunystės" namą sudeginti ir po to pastatyti naują, negu rekonstruoti seną.

Versijos

Pastarasis gaisras Karklėje jokiu būdu netaikytinas G.Einikio atveju. Prasidėjus vasaros poilsio sezonui, Karklėje įsikūrusi vaikų stovykla "Žilvitis" nestokoja jaunųjų poilsiautojų. O ir benamiai vasarą ypač mėgsta apleistas, tarsi nė savininkų neturinčias trobas.

Viena versijų - esą namą kopose galėjo padegti čia nakvoję valkatos. A.Urbis neatmeta galimybės, jog tai galėjo padaryti ir vaikai, - juk prasidėjo vasaros atostogos. "Nebuvo vaikų nebuvo gaisrų", - sakė direktorius. Prieš savaitę netoli Karklės kaimo, taip pat pajūrio ruože, netikėtai užsiliepsnojo dar vienas namelis. Jo savininkai gyvena Kaune.

Karklės kaimo gyventojai suka galvas, kaip apsisaugoti nuo neatsargių žmonių, mėtančių neužgesintas nuorūkas ir degtukus miško zonoje. Juk dauguma Karklės kaime esančių namų - mediniai.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Gediminas Kirkilas atgulė amžinojo poilsio Antakalnio kapinėse (8)

Trečiadienį sostinės Antakalnio kapinėse buvo palaidotas buvęs premjeras Gediminas Kirkilas. Į...

Rusai skelbia naujas detales apie galimą „Vičiūnų“ verslo pirkėją: buvusi milicininkė, dalyvavusi grožio konkurse (10)

„Vičiūnų“ įmonių grupei pranešus apie pasitraukimą iš Rusijos ir Nepriklausomų valstybių...

Šaltiniai skelbia apie „tikrąją“ Šoigu pavaduotojo sulaikymo priežastį (1)

Tikroji Rusijos gynybos ministro pavaduotojo Timuro Ivanovo suėmimo priežastis – valstybės...

Sutuoktinį palaidojusi Liudmila: Gediminas buvo visos Lietuvos nuosavybė

Gediminas Kirkilas buvo visos Lietuvos nuosavybė, taip apie jį po trečiadienį įvykusių buvusio...

Bankinės mokėjimo paslaugos gali atpigti trečdaliu: pakeitimai numatyti jau nuo kitų metų

Komerciniams bankams pastaruoju metu pranešant apie ženkliai didinamus įkainius už grynųjų...

Maksvytis – vienas iš kandidatų perimti Italijos klubo vairą

Lietuvos rinktinės treneris Kazys Maksvytis kitą sezoną gali darbuotis Italijoje. 46-erių metų...

Žiniasklaida: lemiamą vaidmenį atblokuojant JAV pagalbą Ukrainai galėjo suvaidinti viena šalis (3)

Remiantis antradienio vakarą Vokietijos dienraščio tinklalapyje paskelbtu straipsniu, Rusijai...

„Kilo Health“ per kelis mėnesius atleido daugiau nei 100 darbuotojų: buvęs vadovas prabilo apie „rožinius akinius“ (12)

Iki balandžio 19 dienos sveikatos technologijų startuolio „ Kilo Health “ vadovo pareigas ėjęs...