aA
Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso penktadienį paragino Jungtines Valstijas atsisakyti vizų naujosioms ES narėms ir pabrėžė, jog tokios taisyklės reiškiančios diskriminaciją.
Jose Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso
© Reuters/Scanpix
"Aš labai vertinu pastangas, kurių jau ėmėsi Jungtinės Valstijos, - pažymėjo jis kalbėdamas JAV Pitsburgo universiteto ES centre. - Tačiau turime paspartinti šį procesą ir nutraukti šią naujųjų narių diskriminavimo situaciją".

Šiuo metu į JAV keliaujantys dešimties ES naujokių (išskyrus Slovėniją) ir Graikijos piliečiai turi gauti vizas, tarp jų ir buvusios komunistinės Rytų Europos valstybės.

Pasak J.Barroso, nuo sklandžių komercinių transatlantinių ryšių priklauso 14 milijonų darbo vietų abiejose Atlanto pusėse.

"Ne tik Europa, bet ir JAV daug praras, jeigu stiprės protekcionizmas, o globalizavimo sparnai bus pakirpti, - perspėjo jis. - Turime užtikrinti, kad transatlantinė ekonomika būtų konkurentiška ir būtų pasaulio augimo variklis".

Briuselis lig šiol neketino imtis kokių nors keršto veiksmų - pavyzdžiui, įvesti vizas amerikiečiams, keliaujantiems į Europą, tačiau, jeigu problema išliks, neatmetama galimybė tokį klausimą kelti liepos mėnesį skelbsimoje ataskaitoje.

J.Barroso ketvirtadienį JAV Džordžauno universitete buvo suteikta garbės daktaro vardas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0