Sapnų ir sapnuose matytų simbolių interpretavimas šiandien yra viena pačių įdomiausių ir sudėtingiausių psichologijos ir psichoanalizės, bet jokiu būdu ne ginekologijos sričių. Ir nereikia manyti, kad galimos sapnų prasmės ir reikšmės ieškojimas yra vien pasenusių bobučių užsiėmimas.

Užkoduota informacija

Primityvesnėse visuomenėse buvo, o gal dar tebėra, tikima, kad sapnais žmogus bendrauja su protėviais ar piktosiomis dvasiomis, kad reginiai, matomi miegant, žmogų sieja su antgamtiniu pasauliu. Šiuolaikiniai mokslininkai pripažįsta, jog sapnuose užkoduotas didžiulis informacijos kiekis apie žmogaus troškimus, pergyvenimus, svajones ar siekius, taip pat ir seksualinius.

Pavyzdžiui, jeigu moteris įprastinio lytinio akto metu nepatiria orgazmo, o sapnuodama jį patiria, galima spėti, jog esama moralinių, etinių, psichologinių ar dar kokių nors stabdžių, neleidžiančių moteriai atsipalaiduoti, išreikšti savo erotines fantazijas tikrovėje. Atsikratyti šių suvaržymų galbūt padėtų tik nuoširdus ir atviras pokalbis su partneriu, psichoterapeuto konsultacija.

Erotinius sapnus sapnuoja visi

Pastebėta, kad erotiniuose sapnuose sapnuojantysis dažniausiai mylisi tokiomis formomis, sąlygomis ir su tokiais partneriais, kurių realiame gyvenime nėra regėjęs ir apskritai turbūt niekintų. Tai gali būti, pavyzdžiui, homoseksualūs lytiniai santykiai, grupinis seksas, prievartavimas, įmantrios pozos, neatpažįstami seksualiniai partneriai, net giminės, kolegos, gyvūnai. Tai dažnai sunkiai įsivaizduojamos situacijos, kurios sapnuojantįjį verčia pasijusti iškrypusiu ar nesveiku.

Erotinius sapnus sapnuoja visi. Tai nepriklauso nei nuo žmogaus lyties, nei nuo amžiaus, nei nuo išsilavinimo, nei nuo gyvenamosios vietos. Neturi tam įtakos nei žmogaus išvaizda, nei geografinė aplinka, nei žmogaus „sugedimo“ laipsnis. Tiesa, kai kurie žmonės apskritai sapnuoja dažniau. Erotinius sapnus galbūt dažniau regi tie, kurie nepakankamai realizuoja savo seksualumą ar ilgiau susilaiko nuo lytinio gyvenimo. Tačiau manoma, jog ir tai nebūtinai turi įtakos erotinių sapnų atsiradimui.

Raktas problemoms spręsti

Pasiekiamas orgazmas erotiniuose sapnuose yra daugiau seksualinės įtampos, o ne seksualinio nepasitenkinimo rodiklis. Regint erotinius sapnus juose seksas yra atviresnis, laisvesnis, be jokių tabu ar suvaržymų. Jeigu atidžiau įsigilintume į erotinius sapnus, pastebėtume, jog juose dažnai įvyksta tai, ko nedrįstame, bijome, varžomės, vengiame, susilaikome tikrovėje, ko dažnai nedrįstame ar bijome pasakyti realiam partneriui. Gal dėl šių neišsakytų minčių būtent ir jaučiamasi blogai?

Nežinau, ar savo partneriui iki pačių smulkmenų reikėtų atpasakoti visus erotinius sapnus, kokia forma ar poza ir su kuo buvo sapnuojamas lytinis aktas. Daugeliu atvejų pakaktų partneriui papasakoti tik sapno esmę nesigilinant į detales. Žinau atvejį, kai moteris papasakojo vyrui, jog sapnavo lytinį aktą su savo viršininku. Neteisingai interpretavęs žmonos sapną sutuoktinis pradėjo ją tiesiog persekioti, nepasitikėti nė vienu jos žingsniu, priekaištauti: jei sapnuoji, vadinasi, galvoji apie jį ir miegi su juo.

Tinkamai specialisto išanalizuoti ir išaiškinti erotiniai sapnai gali būti tas raktas, kuris padės išspręsti daugelį seksualinių problemų, įveikti patį bjauriausią, prigimtį žalojantį sekso priešą – nuobodulį.