aA
Konservatoriai deklaruoja tikintys, kad po antrojo Seimo rinkimų turo partijų rikiuotėje pašoks iš trečiosios vietos į patį viršų. Pirmojo turo dvikovas su Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidatais dažniausiai laimėjo socialdemokratai bei „Tvarkos ir teisingumo“ politikai. Tačiau Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) docentė Ainė Ramonaitė mano, kad konservatorius nurašyti anksti.
Dvikovos vienmandatėse (III): ar konservatorių viltys laimėti rinkimus yra realios?
© DELFI / Tomas Vinickas

TS-LKD ir Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) kandidatai vienas prieš kitą stoja šešiose vienmandatėse apygardose. Visose jose pirmąjį turą didesne ar mažesne persvara laimėjo socdemai. Akistatos su „tvarkiečiais“ konservatoriams kol kas atrodo ne ką geriau: TS-LKD kandidatas pirmajame ture daugiau balsų surinko tik vienoje iš trijų apygardų, o jo persvara tesudarė 0,62 procentinio punkto.

Bendradarbiavimo susitarimą antrajam turui sudarę socdemai ir „tvarkiečiai“ tarpusavyje grumiasi trijose apygardose. Čia po pirmojo turo kiek geriau atrodo „Tvarka ir teisingumas“.

A. Ramonaitės nuomone, antrajame ture daug nulemti gali regioninis principas – esą tikėtina, kad dalyje apygardų TS-LKD kandidatai aplenks pirmajame ture daugiau balsų surinkusius konkurentus. Anot politologės, konservatorių ambicijos po antrojo turo užsitikrinti didžiausią frakciją naujajame Seime nėra užtikrintos, bet nėra ir nerealios.

Po pirmojo turo – socdemų persvara

Daugiamandatėje apygardoje antrąją vietą užėmę socialdemokratai po pirmojo rinkimų turo vienmandatėse atrodo stipresni už TS-LKD. Šešiose apygardose kovos verda ir už šių dviejų partijų ribų – LSDP jau prieš pusantros savaitės užsitikrino „tvarkiečių“ ir Darbo partijos palaikymą, o konservatoriai šarvuojasi Liberalų sąjūdžio bei į Seimą nepatekusios Liberalų ir centro sąjungos parama.

Pirmąjį turą visose šešiose apygardose, kuriose grumiasi dviejų seniausių Lietuvos partijų kandidatai, didesne ar mažesne persvara laimėjo LSDP politikai. Mažiausią persvarą – vos 1,52 procentinio punkto – turėjo Utenos apygardoje kandidatuojanti socdemė Milda Petrauskienė, nežymiai lenkianti konservatorių Edmundą Pupinį.

Mažiau nei 2,5 proc. skyrė ir kitus du parlamentarus – Vilniaus Žirmūnų apygardoje dėl Seimo nario kėdės kovojantį socdemą Vytenį Andriukaitį ir konservatorę Viliją Aleknaitę Abramikienę. Likusiose keturiose apygardose LSDP persvara po pirmojo turo buvo didesnė. Pavyzdžiui, konservatorius Stasys Šedbaras Tauragės apygardoje per pirmąjį turą surinko dvigubai mažiau balsų nei socdemas Darius Petrošius.

Dvikovos vienmandatėse (III): ar konservatorių viltys laimėti rinkimus yra realios?
© DELFI

A.Ramonaitė: V.Aleknaitė Abramikienė gali pasirodyti pernelyg konservatyvi

TSPMI docentės A. Ramonaitės nuomone, antrajame ture daug lems ne tik pirmojo turo simpatijos, bet ir regioninis principas. Esą apygardose, kuriose didelis ir stabilus konservatorių elektoratas, socdemai gali būti nugalėti.

„Čia ne tiek klausimas, kuri partija prieš kurią, kiek klausimas, kurioje vietovėje. Jeigu paimsime Vilnių arba kažkokias apygardas, kuriose laimi tradiciškai konservatoriai, bus viena situacija. Matome, kad Lietuvoje yra nusistovėjęs regioninis balsavimas. Kada yra „Tvarkos ir teisingumo“ keli rajonai, kur nuolat laimi jie, kokios, berods, keturios apygardos. Ir nesvarbu, kas būtų priešininkai – ar socdemai, ar konservatoriai. (...) Galime matyti, kad kai kurie kandidatai yra labai stipriai įsitvirtinę“, - kalbėjo A. Ramonaitė.

Viena vietovių, kur konservatoriai surinko daug rinkėjų balsų, yra Vilnius. Tačiau A. Ramonaitė pabrėžia, kad tai toli gražu negarantuoja V. Aleknaitės Abramikienės pergalės prieš V. Andriukaitį. Ši konservatorė esą gali pasirodyti netgi pernelyg konservatyvi dešiniųjų pažiūrų rinkėjui.

Ainė Ramonaitė
Ainė Ramonaitė
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

„Panašu, kad V. Aleknaitės Abramikienės konservatyvumas labai radikalus. Paskutiniai pasisakymai prieš rinkimus dėl spektaklio (konservatorė labai aktyviai peikė spektaklį „Apie Dievo Sūnaus veido koncepciją“ – DELFI) galėjo „numušti“ balsus. Vilniuje elektoratas yra pakankamai dešinysis. Bet vis dėlto liberalokas. Kai susiduriama su tokia kandidate, kuri yra pernelyg konservatyvi, (...) klausimas – ką darys liberalus rinkėjas? Tas, kuris yra dešinysis, bet kuriam V. Aleknaitė Abramikienė yra smarkiai per konservatyvi. Ar jis visgi parems liberalesnį V. Andriukaitį, ar jis vis tiek parems dešiniąją“, - svarstė pašnekovė, pažymėdama, kad rezultatą Žirmūnuose prognozuoti būtų labai sunku.

Politologės teigimu, tose apygardose, kur socdemai turi didesnę persvarą, galima tikėtis kairiųjų pergalės. Tačiau daug esą nulems tie rinkėjai, kurie pirmajame ture balsavo už kitų partijų kandidatus. Tiksliau – jų aktyvumas.

„Anksčiau buvo aiškesnis pasidalijimas antrajame ture. Ką kandidatai, kurie nepateko į antrą turą, remia, kaip jų partijos reaguoja. Vis tiek žmonės ateidavo į tą antrą turą ir turėdavo savo antrą pasirinkimą deklaruoti. Bet man susidaro toks įspūdis, kad į antrą turą tiesiog neateina žmonės, kurių kandidatai į jį nepateko. Jie tiesiog neateina į rinkimus. Ir tada ta pirmo turo kova atsikartoja antrame ture, tiktai jau be tų kitų kandidatų, ir tos proporcijos išlieka daugiau ar mažiau panašios. Jeigu taip bus, dažnu atveju gali taip atsitikti, kad nuspėti (laimėtoją – DELFI) puikiai galime pagal pirmą turą. Pažiūrime, kas pirmajame ture pirmauja, ir jeigu pirmauja smarkiai, tai greičiausiai ir antrajame ture jisai laimės. Nepaisant to, kad gal ten kitų kandidatų balsai galėtų persiskirstyti kito kandidato naudai, bet jie tiesiog neateis“, - aiškino A. Ramonaitė.

P.Gražulis prieš A.Bilotaitę – metų iššūkis?

Viena labiausiai intriguojančių antrojo turo dvikovų – Gargžduose. Čia ietis kryžiuoja ir kaltinimais jau nuo pirmojo turo svaidosi „tvarkietis“ Petras Gražulis ir konservatorė Agnė Bilotaitė. Pirmajame ture daugiau rinkėjų simpatijų pelnė P. Gražulis, bet jo persvara siekė mažiau nei 1,5 procentinio punkto.

A. Ramonaitė atkreipė dėmesį, kad P. Gražulis šioje apygardoje buvo išrinktas 2000, 2004 ir 2008 m. Seimo rinkimuose. Vis dėlto konservatoriai prieš šį „tvarkietį“ meta vieną stipriausių savo kandidačių.

„Tai yra jo tradicinė apygarda, - pažymėjo TSPMI docentė. - P. Gražulis visą laiką laimėdavo. Gal ir šį kartą. Vieną stipriausių savo kandidačių (konservatoriai – DELFI) metė – tas tiesa. Kaip elgsis tokiu atveju kairysis elektoratas – labai smalsu. Vienas kandidatas dešinysis, kitas – dar dešinesnis. Galbūt kai kurie P. Gražulio priešininkai palaikys A. Bilotaitę, net jeigu jie ir nėra TS-LKD gerbėjai. Bet bijočiau spėlioti.“

Šilalės-Šilutės apygardoje dominuoja „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis. Jam pritrūko tik apie 6 proc. rinkėjų balsų iki pergalės jau pirmajame ture. Taigi TS-LKD kandidatui Jonui Gudauskui antrajame ture reikalingas politinis stebuklas.

Vienintelis konservatorius, pirmajame ture nugalėjęs „tvarkietį“, yra parlamentaras Vaidotas Bacevičius. Tiesa, Kretingos apygardoje jis tik per plauką aplenkė „Tvarkos ir teisingumo“ kandidatę Jolitą Vaickienę. Po pirmojo turo šiuos du politikus skyrė vos 104 rinkėjų balsai.

V.Mazuroniui sumeluos ir trečias kartas?

„Tvarkiečiai“ ir socdemai vienas prieš kitą stoja trijose apygardose. Po pirmojo turo panašu, kad vienas „Tvarkos ir teisingumo“ lyderių Valentinas Mazuronis trečią kartą iš eilės turės pripažinti socdemo Valerijau Simuliko pranašumą.

2004 m. Seimo rinkimuose V. Mazuronis Dainų apygardoje Šiauliuose nepateko į antrąjį turą, o jame triumfavo V. Simulikas. Po ketverių metų vienas „tvarkiečių“ lyderių į antrąjį turą pateko, tačiau iki pergalės gerokai pritrūko. Šiemet antrasis turas Dainų apygardoje kartojasi. Pirmojo turo metu V. Simulikas ir vėl surinko gerokai daugiau balsų – 33,54 proc. prieš 14,33 proc. V. Mazuronio rinkėjų.

„Tvarkiečių“ sąrašo lyderis, A. Ramonaitės nuomone, galbūt be reikalo laikosi įsikibęs šios apygardos.

Tiesa, „tvarkiečiai“ po pirmojo turo stipriai atrodo Šilutės-Pagėgių apygardoje, kur jų kandidatas Kęstas Komskis beveik dvigubai aplenkė socdemą Artūrą Skardžių. „Tvarkos ir teisingumo“ kandidatas pirmąjį turą laimėjo ir Mažeikių apygardoje. Tačiau „tvarkietį“ Kęstutį Bartkevičių nuo socdemės Laimos Nagienės skyrė mažiau nei 3 procentiniai punktai.

Dvikovos vienmandatėse (III): ar konservatorių viltys laimėti rinkimus yra realios?
© DELFI

Konservatorius nurašyti anksti

A. Ramonaitės manymu, konservatorių užmojis po antrojo turo suburti didžiausią frakciją kitos kadencijos Seime – ambicingas, bet ne neįmanomas.

„Pati žiūrėjau, skaičiavau. Kad į pirmą vietą pakils – drąsi prognozė. Bet jinai nėra nerealistiška. Lažintis gal nedrįsčiau, kad tikrai taip įvyks. Bet jeigu taip įvyktų, labai nenustebčiau. Nes iš tikrųjų ta galimybė yra ne tik teorinė, bet ir turinti realistinį pagrindą. Vilniuje ir Kaune tas apygardas (konservatoriai – DELFI) tikrai gali pakankamai lengvai laimėti. Jeigu pasižiūrėti, kiek yra apygardų, kur jie pirmauja, tai tikrai yra daugiau negu kitos partijos. Tai tai nėra nerealistinis scenarijus“, - reziumavo TSPMI docentė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Konfliktas Vilniuje pasibaigė nužudymu – padurto vyro išgelbėti nebepavyko

Trečiadienio vakarą tarnybos skubėjo į konfliktą Vilniuje. Pranešama apie nužudytą vyrą.

Lietuvą užėmęs ciklonas vis dar rodo savo charakterį: sinoptikai įvardijo, kokių nemalonumų jis pažers

Ketvirtadienio dieną pietinis ciklonas, judėdamas į šiaurę, vis dar rodys savo charakterį.

Sužvėrėję sovietų elito vaikai užgrobė lėktuvą, kad pabėgtų iš SSSR: pralieti kraują įkvėpė lietuvio istorija (1)

Prieš 40 metų Sovietų Sąjungoje buvo įvykdytas nusikaltimas, visiems laikams įėjęs į šalies...

Žaidimo „Stellar Blade“ apžvalga. Ką ten veikia egzotiškos išvaizdos pusnuogė seksuali korėjietiška pupytė? Provokuojantys vaizdai verčia raudonuoti krūtų liulėjimo technologija ir turinys po sijonu (5)

„Stellar Blade“ dar iki numatyto pasirodymo (balandžio 26 dieną) jau spėjo sukelti nemažai...

Visi nori sužinoti 73-ejų moters grožio paslaptį: jokio botokso ir operacijų, gyvenimą ėmė keisti 40-ies (3)

Daugelis ironiškai žiūri į komentarus, kad kažkas atrodo kone perpus jauniau, nei iš tiesų yra....