„Norime atkreipti žmonių dėmesį, kad mados gali būti ne pačiose Karijotiškėse, o Karijotiškės gali būti miesto centre. Norime paskatinti žmones susimąstyti apie šiukšlių rūšiavimą – tai viena iš aplinkos tvarkymo idėjų“, - pasakojo viena akcijos sumanytojų dizainerė Daiva Urbonavičiūtė.

Dizainerė pasidžiaugė, kad žmonių susidomėjimas akcija nuo pačios pirmos valandos buvo labai didelis. Prie dizainerių sukurtų simbolinių maišelių-marškinėlių per laiptus nusidriekė netrumpos eilės.

Žmonės noriai mainė atsineštus polietileninius maišelius į originalius dizainerių kūrinius, kurių buvo daugiau nei dešimties rūšių. Visus juos vienija marškinėlių formos siluetas ir specialiai šiai akcijai sukurtas ženklas.

Į renginio vietą atsinešusieji dvidešimt ir daugiau panaudotų polietileninių pirkinių maišelių juos galėjo išsikeisti į dizainerių sukurtus firminius krepšius. Per pirmąją renginio valandą neliko daugiau nei 500 mainams skirtų maišelių.

Einančius apsipirkti ar tiesiog norinčius atrodyti madingai dizaineriai skatino naudoti ir puoštis šiais krepšiais, tuo pačiu sumažinti išmetamų ir aplinką keliems šimtmečiams užteršiančių maišelių paklausą.

„Jeigu eidama apsipirkti neturiu maišelio, tada prekes nešuosi rankose arba susidedu į rankinę. Šiandien jau tris kartus buvau parduotuvėje ir man norėjo įgrūsti polietileninį maišelį, tačiau aš atsisakiau“, - tvirtino D. Urbonavičiūtė.

Akcijos dalyviams grojo „Metal On Metal“ diskžokėjai, specialų koncertą surengė grupė „Pieno lazeriai“, buvo rodomos vaizdo projekcijos aplinkosaugos tematika. Vakare iš žmonių suneštų maišelių šalia prekybos centro „Gedimino 9“ išdygusiame „šiukšlyne“ vyko madų šou „Balti marškiniai“.

Vėliau iš skverelyje suneštų maišelių skulptoriai Viktoras Dailidėnas ir Mindaugas Tendziagolskis sukūrė skulptūrą, kuria sostinės gyventojai ir svečiai galės gerėtis visą savaitgalį.

Akciją palaikė ir prie ekologinių problemų sprendimo minėtais būdais prisidėjo garsūs Lietuvos dizaineriai: Sandra Straukaitė, Jolanta Rimkutė, Sergej Gandžumian, D. Urbonavičiūtė, Vitalijus Čepkauskas, Giedrius Paulauskas, Ramunė Strazdaitė, Ieva Ševiakovaitė, Laura Dailidienėnė, Rūta Jurkūnaitė-Bruožienė, Agnė Kuzmickaitė, Agnė Valaitytė, Renata Heredia, Vida Insodienė, Jurgita Januškevičiūtė-Žiugždienė.

„Dizaineriai už ekologiją!” yra vienas iš šį savaitgalį vyksiančio projekto „Menas netradicinėse erdvėse“ renginių, kurį organizuoja viešoji įstaiga „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją