aA
Rinkėjai, jau pirmame ture nusprendę valstybės vairą patikėti Daliai Grybauskaitei, sutaupė apie 800 tūkst. Lt. Tokią sumą būtų išleidusi Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), jei būtų tekę organizuoti antrą balsavimo ratą. Didžioji dalis šios sumos – apie 500 tūkst. Lt buvo numatyti agitacijai.
D.Grybauskaitę pirmame ture išrinkę žmonės sutaupė 800 tūkst. Lt
© A.Didžgalvio nuotr.

Tačiau ar tai, jog rinkėjams nebereikės dar kartą balsuoti už kandidatus į prezidentus, sumažins aktyvumą Europos Parlamento (EP) rinkimuose, pirmadienį spaudos konferencijoje VRK vadovas Zenonas Vaigauskas nenorėjo spėlioti.

Šie rinkimai vyks birželio 7 d., kaip ir daugumoje kitų Europos Sąjungos valstybių. Kartu būtų vykęs antrasis prezidento rinkimų turas. Rinkimuose į EP rinkėjų aktyvumas nėra svarbus – jie bus laikomi įvykusiais bet kuriuo atveju.

Kaip spaudos konferencijoje teigė Z. Vaigauskas, prezidento rinkimai įvyko, juos laimėjo eurokomisarė D. Grybauskaitė, už kurią balsavo 68,21 proc. iš savo valią pareiškusių rinkėjų.

Rinkimų teisę turi 2 691 627 rinkėjai, prezidentą rinko 1 391 948 (51,71 proc.). Tokio aktyvumo pakako, kad D. Grybauskaitė būtų išrinkta iš pirmo karto. Beje, vieno turo būtų pakakę net jei būtų balsavę mažiau nei pusė rinkėjų. Mat ši kandidatė surinko 949 426 balsų – tai yra daugiau nei trečdalis visų registruotų rinkėjų.

Aktyvumo ir kai kurie kiti duomenys turėtų šiek tiek pasikeisti, mat dar negauta visa informacija apie balsavimą užsienyje. Tačiau, kaip tikino Z. Vaigauskas, turėtų pakisti tik „skaičiai po kablelio“. Galutinius rinkimų rezultatus tikimasi paskelbti sekmadienį.

Už socdemų lyderį Algirdą Butkevičių balsavo 11,68 proc. rinkėjų (146 124), už „tvarkietį“ Valentiną Mazuronį – 6,08 proc. (77 457).

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovas Valdemaras Tomaševskis surinko 4,68 proc. balsų (56 100), valstietė liaudininkė Kazimira Prunskienė – 3,86 proc. (48 673), „darbietė“ Loreta Graužinienė – 3,57 proc. (43 757), savarankiškai rinkimuose dalyvavęs Česlovas Jezerskas – 0,66 proc. (8 196).

Anot Z. Vaigausko, rinkimų nugalėtoja buvo vienintelė kandidatė, kuri daugiau ar mažiau balsų gavo visose iš 2035 rinkimų apylinkių. Prie kitų kandidatų pavardžių kai kuriose apylinkėse buvo nurodytas 0.

Kaip sakė VRK vadovas, didžiausio palaikymo D. Grybauskaitė sulaukė Varėnos r. Žiūrų rinkimų apylinkėje – čia už ją balsavo 93,75 proc. rinkėjų (64 iš 68). A. Butkevičius surinko 3 balsus, L. Graužinienė – 1.

Z. Vaigausko žodžiais, rinkimai vyko labai ramiai, pažeidimų beveik neužfiksuota. Rinkimų organizatoriai gavo tik keletą pranešimų dėl agitacijos tvarkos pažeidimo, Generalinė prokuratūra pradėjo tyrimą dėl D. Grybauskaitę žeminančių užrašų.

Bene didžiausia šių rinkimų problemą – daug rinkėjų negavo pažymėjimus, nors balsuoti galėjo ir be jų. Z. Vaigauskas svarstė, kad Seimui siūlyti keisti įstatymus, kad būtų galima liberalizuoti pažymėjimų įteikimo tvarką.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0