aA
Rusija neleidžia savęs užmiršti. Jei ne Ukraina, tai Sirija. Jei nesikalbama su Baracku Obama, tai susitinkama su Angela Merkel ar Francois Hollande’u. Jei kovojama ne su fašizmu, tai tada tikrai su terorizmu. Niekaip negalima jos pamiršti ar ignoruoti, o ir, matyt, nereikėtų. Daug visko yra susiję su tuo, ką ši valstybė darys. Tačiau yra labai mažai būdų kaip nors paveikti, kas vyksta „ten“, todėl vertėtų pradėti nuo „čia“, ir visų pirma nuo ES.
D. Jakniūnaitė. Geresni santykiai tarp ES ir Rusijos - ar taip jau daug ir trūksta?
© twitter.com

Tuo labiau, kad šįkart pagrindą kalbėti apie santykius su Rusija suteikė ne kas kitas, o Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude’as Junckeris, prieš keletą dienų nusprendęs išsakyti savo revizionistinę poziciją. Jis kalbėjo apie „praktiškų santykių“ būtinybę, apie tai, jog su Rusija turi būti elgiamasi „padoriai“, nepasiduodant JAV politikos diktatui. Šis išsišokimas buvo sutiktas gana santūriai, nesukėlė jokių audringų reakcijų, nes visgi daugeliui turbūt akivaizdu: tikrai per anksti, tikrai visiškai netinkama kalbėti apie kažkokius teigiamus santykių pokyčius ir požiūrio į Rusiją pasikeitimus.

Nežinia, kaip tą padorumą supranta Junckeris, tačiau jis pasirinko neminėti akis badančios tų geresnių santykių kliūties - ES sankcijų Rusijai. Šios buvo ir vis dar yra stebėtinas ES vieningumo ir drąsos apsireiškimas, kuris nebuvo vienkartinis, ir buvo pakartotas ir pavasarį, ir ankstyvą vasarą, kai sankcijos vėl buvo atnaujintos. Tai buvo sprendimai, nesukėlę itin didelių ginčų ir nesugeneravę skambių antraščių. Paradoksalu, bet būtent dabartinė negatyvi situacija ir prasti ES ir Rusijos santykiai daug labiau nei bet kada iki šiol skatina tikėti, jog įmanoma turėti bendrą politiką Rusijos atžvilgiu. Bet ar įmanoma išlaikyti tendenciją situacijai keičiantis į priešingą? O gal tik blogos situacijos leidžia ES turėti vieningą užsienio politiką?

Neabejotinai turėsime naują progą, kai bus išbandomas ES vieningumas. Ir labai tikėtina, kad ta situacija neišvirs į diskusiją apie geresnius, pragmatiškesnius ar net padoresnius santykius su Rusija. Tad Junckerio pareiškimas tikrai ne vietoje.
Dovilė Jakniūnaitė

Jau dabar karts nuo karto vienur ar kitur prisimenama, kad sankcijos Rusijai baigs galioti sausį. Žinoma, esant sąlygai, jog bus nuspręsta, kad Rusija pakankamai prisidėjo sustabdant karą Ukrainoje. Tiesa, pati sąlyga yra labai aptaki - ką Rusija turi padaryti: išvesti karius iš Donbaso? Leisti įvykti reformoms Ukrainoje? Sugrąžinti Krymą? Juo labiau, kad jau dabar aišku, kad Minsko susitarimai šiais metais įgyvendinti nebus. Tad neabejotinai turėsime naują progą, kai bus išbandomas ES vieningumas. Ir labai tikėtina, kad ta situacija neišvirs į diskusiją apie geresnius, pragmatiškesnius ar net padoresnius santykius su Rusija. Tad šis Junckerio pareiškimas tikrai ne vietoje.

Kita vertus, ši EK vadovo staigmena primena apie tai, kad nors santykiai blogi, tačiau idealioje situacijoje jie turėtų būti geri. Ir dėl to, kad Rusija yra šalia, ir dėl to, kad ji didelė, ir dėl to, jog ryšių yra itin daug, pradedant ekonominiais, baigiant žmogiškaisiais, ir dėl to, kad visgi itin daug pasaulio ir regiono politikos klausimų, deja, neįmanoma išspręsti be jos. Net jei Rusija smarkiai perspaudžia demonstruodama savo didžiosios valstybės pajėgumus, nuvertinti ar neįvertinti jos savo svarstymuose ir diskusijose tikrai nederėtų, nes kitaip apie save ji primins dar garsiau ir dar įžūliau.

Ar įvykus pasikeitimams ES galėtų būti ir vieninga, ir sumani, ir draugiška, bet kartu ir atsargi Rusijos atžvilgiu. Kitaip tariant - ar ji sugebėtų turėti bendrą užsienio politiką šios šalies atžvilgiu.
Dovilė Jakniūnaitė

Ir čia klausimas ne apie tai, ko tam reikia. Pradinė sąlyga - Rusija turi tapti kitokia - yra aiški. Kaip tai gali ar negali įvykti, jau diskutuojame ir dar diskutuosime iki begalybės. Čia klausimas kitas - ar įvykus pasikeitimams ES galėtų būti ir vieninga, ir sumani, ir draugiška, bet kartu ir atsargi Rusijos atžvilgiu. Kitaip tariant - ar ji sugebėtų turėti bendrą užsienio politiką šios šalies atžvilgiu. Ar sugebėtų atitolti ir nebekartoti pažįstamos situacijos, kai Rusija veikia atskirai, bendradarbiaudama ir susitarinėdama su Vokietija, Prancūzija, Didžiąja Britanija, spausdama ar papirkinėdama skirtingas Vidurio ir Rytų Europos valstybes, globodama ir padėdama pietinėms. Į tai Junckeris, žinoma, nepateikė atsakymų. Nepasakė, kaip ES galėtų tapti iniciatyvesnė, ryžtingesnė ar solidaresnė.

Todėl belieka pripažinti - taip, ES gal ir privalės gerinti santykius su Rusija. Bet tikrai dar ne dabar. Ne tik Rusijai to nereikia, ką ji visaip demonstruoja, bet ir dėl to, kad ES aukščiausieji pareigūnai leidžia lengvabūdiškai ir skambiai švaistytis žodžiais, net nesusimąstydami, kaip ES galėtų kažką, ką jie siūlo, įgyvendinti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Dėl teroro išpuolio Maskvoje – vis keistesnės versijos, beda pirštu į neatsakytus klausimus (4)

Kaip užpuolikams pavyko surengti žudynes Maskvoje ir nekliudomai pabėgti iš išpuolio vietos?...

STT nepradės ikiteisminio tyrimo dėl galimos korupcijos krašto apsaugos sistemoje papildyta (3)

Specialiųjų tyrimų tarnyba ( STT ) nusprendė nepradėti ikiteisminio tyrimo dėl galimos...

Dėl gaisro Vilniuje policija pradėjo ikiteisminį tyrimą

Vėlų trečiadienio vakarą Vilniuje kilo didelis gaisras. Policija praneša apie pradėtą...

Griežtai saugomame aplinkosaugos aktyvistės miške – kirtimai: pareigūnai imasi darbo (11)

Miško kirtimai Šimonių girios bendruomenės vadovės Renatos Umbrasienės valdomame miške...

Gydytojas Benediktas Jonuška papasakojo, kaip nuo nelaimių saugo savo vaikus: jau keletą metų nesikeičia pavojingiausių pramogų TOP3

Vaikų chirurgas Benediktas Jonuška jau žino, kad sulig balandžiu ligoninėje prasidės didysis...

Ne visi margučiai tinkami valgyti: kokių medžiagų reikėtų vengti dažant kiaušinius

Artėjant Velykoms daugelis pradedame ieškoti originalių būdų kiaušiniams dažyti, kad šie...

Nepatogūs klausimai su Rolandu Mackevičiumi. Svečiuose – Tomas Narkevičius-Free Finga

Atsakymai į klausimus, kuriuos ne visi išdrįsta užduoti, skamba laidoje „ Nepatogūs klausimai...

Transliacija / Iš esmės. Ar Putinas gali ryžtis karui su NATO?

Lietuvos pakvietimo į NATO 20-mečio proga svarstysime – ar Vladimiras Putinas ruošiasi naujam...

Apklausė gyventojus dėl papildomo pensijų kaupimo: rezultatai – į vienus vartus (23)

Didžioji dalis gyventojų sutinka, kad įtraukimas į II pakopos pensijų fondus neturi būti...

Po didžiulio gaisro Vilniuje pateikė nemažai detalių: skelbia naujas rekomendacijas gaisras lokalizuotas per kelias valandas (11)

Vilniaus meras Valdas Benkunskas sako, kad su Aplinkos apsaugos departamento (AAD) pagalba...