aA
„Tikrai nebalsavau už žmogų, kuris atstovauja Kremliaus interesams Lietuvoje, ir tikrai nebalsavau už tą, kuris atstovauja oligarchų interesams Lietuvoje bei praskolino Vilnių“, – iš anksto balsavusi tiesioginiuose merų rinkimuose kalbėjo šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Prezidentė iš anksto balsuoja savivaldybių tarybų rinkimuose
Prezidentė iš anksto balsuoja savivaldybių tarybų rinkimuose
© DELFI / Tomas Vinickas

Į Vilniaus miesto savivaldybę atvykusi atiduoti savo balsą už pirmą kartą tiesiogiai renkamą miesto merą D. Grybauskaitė teigė neatskleisianti, už ką balsavo. Tačiau pasakė galinti atskleisti, už ką tikrai nebalsavo.

Pasak D. Grybauskaitės, su savarankiškumu ateina didesnė atsakomybė. Prezidentė teigia tikinti, jog tiesiogiai mero rinkimai reiškia didesnius išrinktų asmenų įsipareigojimus rinkėjams. „Rinkėjai galės iš savo išrinktų kandidatų reikalauti daugiau“, – žurnalistams kalbėjo šalies vadovė.

„Kaip ir visos mūsų rinkimų kampanijos iš principo yra demokratiškos, ir manau, kad taip ir vyks. Be jokios abejonės yra naujų reiškinių, kuriuos pastebime rinkimų kampanijos metu, tai ypač registravimosi vajaus atskirose savivaldybėse. Manau, kad VRK turėtų rimtai žiūrėti į rinkiminius pažeidimus. Na, o aš jau esu įsipareigojusi teikti pataisas, matydama tokį fenomeną, kad ateities rinkimuose nebūtų galima laikinai arba skubiai pakeisti gyvenamosios vietos tik tam, kad įtakotum rinkimus viename ar kitame regione“, - kalbėjo D.Grybauskaitė.

Balsuoti iš anksto rinkėjai gali visose Lietuvos savivaldybėse trečiadienį ir ketvirtadienį nuo 8 iki 20 valandos. Taip pat trečiadienį prasidės balsavimas specialiuose paštuose - čia balsuoja ligoninėse, globos namuose, laisvės atėmimo vietose esantys rinkėjai, taip pat atliekantys karo tarnybą, esantys karinėse misijose užsienyje. Balsavimas specialiuosiuose paštuose vyksta trečiadienį-penktadienį jų darbo valandomis.

Vėliau šią savaitę penktadienį prasidės balsavimas namuose. Balsuoti namuose teisę turi neįgalieji, taip pat dėl ligos laikinai nedarbingi, arba sulaukę 70 metų ir dėl sveikatos būklės patys jau negalintys rinkimų dieną atvykti į rinkimų apylinkę.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose balsuoti gali 2,54 mln. rinkėjų, sostinės Žirmūnų apygardoje, kur renkamas parlamentaras vietoj į Europos Komisiją dirbti išvykusio socialdemokrato Vytenio Povilo Andriukaičio, - 42 tūkst. rinkėjų.

Savivaldybių tarybų rinkimuose varžysis per 15 tūkst. kandidatų, dėl merų postų - daugiau kaip 400 kandidatų.

Per rinkimus sekmadienį bus išrinkti 1524 tarybos nariai, įskaitant 60 būsimų merų. Tose savivaldybėse, kur meras nebus išrinktas per pirmąjį turą, t. y. nesurinks daugiau kaip pusės rinkėjų balsų, po dviejų savaičių kovo 15-ąją vyks antrasis merų rinkimų turas.

Dėl Seimo nario mandato Žirmūnuose varžosi 12 kandidatų. Prireikus, antrasis turas čia irgi bus rengiamas kovo 15 dieną.

L. Graužinienė: balsų pirkimo rizika per savivaldos rinkimus - pati didžiausia

Balsų pirkimo rizika per savivaldos rinkimus yra pati didžiausia, sako Seimo pirmininkė Darbo partijos vadovė Loreta Graužinienė.

Loreta Graužinienė
Loreta Graužinienė
© DELFI / Orestas Gurevičius

„Savivaldybių rinkimuose rizika yra didžiausia, jei pažiūrėtume rizikų vertinimą. Rajonuose mandatui reikalingas balsų skaičius nėra didelis, todėl ta pagunda tokia didelė. Jei mes imame Seimo rinkimus, Seimo nario vietai tikrai reikia nemažai balsų, o Europos Parlamento rinkimuose tikimybė pirkimo minimali“, - trečiadienį Žinių radijui sakė L.Graužinienė.

Ji taip pat prognozavo, kad per šią savaitę vykstančius savivaldos rinkimus balsų pirkimo atvejų gali būti, tačiau sakė teisėsaugos institucijas esant pasiruošusias užkirsti tam kelią.

Darbo partijos pirmininkė taip pat sakė, kad „darbiečiai“ įspėti nebandyti mandatų gauti nešvariais būdais.

„Mes kalbėjome, kad turi būti skaidrūs rinkimai, visi sutarėme, kad einame į rinkimus skaidriai. Kiekvienam buvo pasakyta kandidatui, kad jei ką nors darysite ne pagal įstatymus, jūs turėsite ir atsakyti“, - sakė L.Graužinienė.

Dėl balsų pirkimo Darbo partijos kandidatų naudai per 2012 metų rinkimus buvo pradėta byla ir Vilniaus miesto apylinkės teismas keliems asmenims skyrė baudas, kitokias sankcijas, tačiau Vilniaus apygardos teismas paskelbė išteisinamąjį nuosprendį. Generalinė prokuratūrą vasarį jį apskundė Aukščiausiajam Teismui.

Konstitucinio Teismo (KT) nagrinėtas skundas dėl minėto balsų pirkimo atvejo pakeitė rinkimų rezultatus. Remdamasis KT sprendimu Seimas užkirto kelią į parlamentą patekti „darbiečiams“ Živilei Pinskuvienei, Jolantai Gaudutienei bei Jonui Pinskui, kurių naudai, prokurorų teigimu, bandyta pirkti balsų.

www.lrt.lt
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Istorinis Sabonio sezonas gali baigtis jau šiąnakt: ar Curry su Greenu ir vėl nuliūdins lietuvį? Valančiūnas grumsis su LeBronu ir Davisu

Pernai 16 metų trukusį prakeiksmą pagaliau nutraukę ir į NBA atkrintamąsias sugrįžę...

Kauniečių dėmesį patraukė naikintuvų lydimas lėktuvas (3)

Antradienio rytą danguje virš Kauno gyventojai stebėjo neįprastą skrydį – orlaivį lydėjo du...

Iš pareigų atšauktam ambasadoriui Bajarūnui – naujas postas URM

Iš pareigų atšauktas į skandalus įsivėlęs ambasadorius Eitvydas Bajarūnas paskirtas...

Pirmą kartą apie kilusį konfliktą su Juozu Butnoriumi ir jo žmona prakalbo Milisandra Radzevičienė: nuo jo nei vienas plaukas nenukritęs (1)

Neseniai viešai iškilo Juozo Butnorio šeimos ir Milisandros Radzevičienės konfliktas. Pirmą...

Dundulis šiemet ketina atidaryti privačią medicinos įstaigą

Prekybos tinklo „ Norfa “ savininkas ir įkūrėjas Dainius Dundulis šių metų pabaigoje...