aA
Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį pasirodė tiesioginiame LNK televizijos eteryje, laidoje „Diagnozė: valdžia“. Triukšmas dėl laidos kilo dar iki jos pasirodymo.
D. Grybauskaitė paaiškino, kaip Z. Balčytis „parduotų Lietuvą už sviestą“
© DELFI / Tomas Vinickas

Laidos kūrėjai nepraleido progos priminti, jog Zigmanto Balčyčio štabas skundžiasi, neva D. Grybauskatės komanda pašalino socdemą iš šios laidos.

„Kur du pešasi – laimi mūsų žiūrovas“, - ironizavo laidos vedėja Rasa Tapinienė. Sykiu ji pranešė, kad kitą trečiadienį laidoje tokiomis pat sąlygomis laukiama Z. Balčyčio – socialdemokratų kandidato štabui jau pateiktas pasiūlymas dalyvauti tiesioginėje laidoje.

Paklausta, ar 46 proc. rinkėjų pasitikėjimas sykiu reiškia, kad likę 54 proc. ja nepasitiki, prezidentė teigė taip nemananti.

„Matysime antrame ture, kiek manimi pasitiki“, - skaičius interpretavo D. Grybauskaitė.

D. Grybauskaitė paaiškino, kaip Z. Balčytis „parduotų Lietuvą už sviestą“
© DELFI / Tomas Vinickas

Klaidos? D. Grybauskaitė pripažįsta, kad per penkerius metus jų buvo. Bet klaidomis jų prezidentė nevadina.

„Įvardinčiau tai pamokomis. (…) Nustebino pirmiausiai pasipriešinimas pokyčiams, pasipriešinimas reformoms. Noras pasilikti postuose, kad ir po 20 metų“, - sakė antrosios kadencijos siekianti šalies vadovė.

Paprašyta įvardinti tris skaudžiausias „pamokas“, ji pirmiausiai įvardijo bėdas prokuratūros sistemoje.

„Įsivaizdavau, kad bus lengviau keisti situaciją teisėsaugoje. (…) Prokuratūra išliko besiginanti ir mėginanti palikti viską kaip yra“, - sakė D. Grybauskaitė.

R. Tapinienė pokalbio eigoje priminė tai, kas įvardijama viena didžiausių prezidentės klaidų. Tai parama Neringai Venckienei. D. Grybauskaitė gynėsi, kad klausimas buvo jautrus visoms pusėms, tačiau patikino, kad atsukus laikrodį atgal elgtųsi taip pačiai.

Darbo partijos bylą, niekaip nepasiekiančią finišo, prezidentė atvirai vadino gėda valstybei.

Kitos pamokos – energetinės nepriklausomybės projektų buksavimas bei „tarpininkų“ klestėjimu esą patenkintos politinės partijos.

R. Tapinienė priminė, kaip savo pasisakymais apie „Lietuvos pardavimą už sviestą“ prezidentė išvedė iš kantrybės Z. Balčytį. Politikė iš pradžių pareiškė taip nesakiusi.

„Taip nesakiau“, - sakė D. Grybauskaitė.

Išgirdusi tikslią savo citatą, kuri įsiutino Z. Balčytį, prezidentė vis dėlto pripažino sakiusi tai, ką pasakė. Šalies vadovė paaiškino, ką turėjo omenyje – esą Z. Balčytis pernelyg nuolankus.

„Sugavote ant citatos. Tas nuolankumas, kurį girdžiu. Tas mėginimas vengti sprendimų, vengti atsakomybės, ką aš girdžiu kalbose. (…) Reikia su visais draugauti, kurie draugauja. Bet ne su tais, kurie barškina ginklais“, - sakė D. Grybauskaitė.

Dar vienas klausimas – ar rinkimus pralaimėjęs Z. Balčytis būtų siūlomas į Europos Komisiją. R. Tapinienė ne sykį klausė, kaip D. Grybauskaitė vertina savo oponento galimybes tapti eurokomisaru, bet atsakymo neišgirdo. Galiausiai prezidentė prasitarė, kad ji ir premjeras Algirdas Butkevičius aptarė kelias pavardes, o Z. Balčyčio perspektyvas vertinti esą anksti.

Nebendrauja su L. Graužiniene? O kodėl turėtų?

Prasti santykiai su Darbo partija ir jos lydere Loreta Graužiniene – jokia paslaptis. Paklausta, ar buvo kokių nors susitikimų su Seimo pirmininke, D. Grybauskaitė pati atsakė klausimu.

„O kodėl turėtų būti? (…) Darbo partijos atstovams, kol vyksta teismas, aš mėginu neduoti viešos žinios, kad aš su jais bendrauju“, - rėžė D. Grybauskaitė.

Politikė pažymėjo norinti, kad teismo procesas vyktų objektyviai, taigi susitikimai su „darbiečių“ lyderiais šiame kontekste esą nepageidautini.

D. Grybauskaitė taip pat priminė, kad „į kalinių balsų pirkimo istoriją įsipainioję“ asmenys dirba Vyriausybėje. Pavardžių ji neminėjo, tačiau niekam ne paslaptis, kad šioje istorijoje linksniuota Živilė Pinskuvienė tapo žemės ūkio viceministre.

V. Tomaševskis – blogai. Bet ne lenkai

Georgijaus juostele prieš rinkimus pasipuošęs Valdemaras Tomaševskis prezidento rinkimuose surinko bene dvigubai daugiau balsų nei prieš penkerius metus. Kaip tokį rezultatą vertina prezidentė?

„Svarbiausia, kad dauguma mūsų žmonių apsisperndė pirmame ture – kad tokie žmonės nepraėjo į antrą turą“, - sakė D. Grybauskaitė.

V. Tomaševskio sėkmę ji siejo su informaciniu karu, vykdomu tiek prieš Lietuvą, tiek prieš kitas Europos šalis. Prezidentės žodžiais, apmaudu, kad žmonės pasiduoda priešiškai propagandai – nepriklausomai nuo tautybės.

Lenkų rinkimų akcijos deleguotas energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius, panašu, gali jaustis ramiau. Tiesa, prezidentė žodžiais talžo jo komandą.

„Taip, jam iš tikrųjų yra sunku“, - sakė D. Grybauskaitė. - Bet jis negebėjo pasipriešinti valdančiosios koalicjos sprendimams dėl viceministrų. (…) Bet mes mėginame jam padėti, aš jį tikrai palaikau“, - teigė D. Grybauskaitė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Milijonieriumi prisistatinėjantį Igną Jomantą pasivijo praeities nuodėmės: jau tuoj gali atsidurti kalėjime (4)

„Pas mane atvažiavo vyrukai iš kriminalinio pasaulio ir pasakė, jei nedarysiu taip, kaip liepia...

Į Lietuvą atkeliauja naujas ciklonas: sulauksime sniego, šlapdribos ir stipraus vėjo (1)

Kol kas pavasariškos šilumos nesulauksime, o netrukus Lietuvą pasieks ir naujas pietinis ciklonas,...

VSD pranešėjo komisijos išvados Seime įveikė pirmą laiptelį

Ketvirtadienį per pateikimą Seimas pritarė komisijos, tyrusios Valstybės saugumo departamento (...

Skandalingą knygą išleidusi lenkų žurnalistė teigia išsiaiškinusi tamsiausias Putino paslaptis

LNK laidoje „KK2 penktadienis“ – tamsiausios Vladimiro Putino paslaptys, kurias atskleis...

Visa „Eurovizija“ vienoje vietoje: „Delfi“ pristato specialų projektą, skirtą karščiausioms konkurso naujienoms

Jau visai netrukus, gegužės 7-11 dienomis, visi ir vėl gyvensime „Eurovizija“ – sirgsime...