Kur gi ne – ne kiekvienam šaus į galvą, kad trapi panelė per sekundę gali virsti būtybe, gebančia tiesiogine to žodžio prasme išmušti iš galvos smegenis. Kartais jos apsimeta sekretorėmis referentėmis, vertėjomis, draugėmis, namų šeimininkėmis, auklėmis, verslo partnerėmis ir net meilužėmis.

Moteris mažiau nei vyras suvokiama kaip asmens sargybinis – juk iš jų nelaukiama nei rimto pasipriešinimo, nei agresijos.

Darbo romantika

Jų užduotis – net ne apginti klientą, o neleisti įvykti užpuolimui. Svarbiausia asmens sargybiniui – ne taikliai šaudyti, o mokėti atpažinti žmogų, keliantį potencialų pavojų. O jei moterys laikoms geriausiomis teroristėmis pasaulyje, tai ir kovoti su jomis turi panašaus mąstymo žmonės. Vadinasi, moterys.

Moteris asmens sargybinė iki paskutinės akimirkos instinktyviai stengiasi išvengti konflikto. Taip maksimaliai sumažinama klientui tenkanti rizika. Suveikia motiniškas instinktas, irgi esantis ne paskutinėje vietoje renkantis apsaugai moteriškos lyties asmenis.

Įrodyta, kad merginos asmens sargybinės greičiau nei jų kolegos vyrai suranda paslėptą klausymosi „blakutę“ ir vaizdo kameras. O remiasi vien intuicija...

Be to, moterys visiškai nenuspėjamos ir gebančios tapti nepastebimomis. Siauri jų peteliai netikėtai išnyra iš už valstybių vadovų, verslininkų ir pramogų verslo žvaigždžių nugarų; klientus panelės lydi visur, į aukštuomenės vakarėlius ir tualetą. Jos laisvai patenka į tokias vietas, kur vyras asmens sargybinis negalėtų nė kojos įkelti.

Tik moterys gali įeiti į moterų persirengimo kambarius, tualetus, specializuotas parduotuves ir nesukelti įtarimų. Tačiau iš šimto merginų, trokštančių dirbti asmens sargybinėmis, laimė nusišypso vos penkioms.

Iš pradžių pretendentėms pasiūloma užpildyti anketas ir išspręsti loginį uždavinį. Perėjusiosioms pirmąjį turą tenka laikyti bėgimo ištvermei ar išlikimo testą. Bėgimas – su atsispaudimais, pritūpimais ir šuoliukais. Specialusis parengimas trunka nuo trijų mėnesių; mokoma šaudymo įgūdžių, vedamos makiažo ir stiliaus pamokos, psichologijos, etikos, medicinos užsiėmimai, imtynių su kimono ir mini sijonėliais treniruotės.

Žinoma, normatyvai skiriasi nuo tų, kurie priklauso vyrams, tačiau galite spręsti patys: per vieną treniruotę reikia atlikti nuo 30-ies atsispaudimų, 30-ies pilvo preso pratimų, 10 prisitraukimų. Dar pridėkite ištvermės testą ir atsakymus į psichologo klausimus.

Be jokių romanų

Prisižiūrėjusios filmų „Nikita“ ir kitokių kovos menus demonstruojančių Holivudo gražuolių, Rusijoje į asmens sargybinių rengimo mokyklas plūste plūsta ir namų šeimininkės, ir romantiškos panelės, ir milicininkės. Jokių ūgio, plaukų spalvos ar figūros matmenų reikalavimų nėra – nepriimamos tik regėjimo ar sveikatos problemų turinčiosios ir ištekėjusios su vaikais damos.

Priimtosios itin gausiai atsisijoja jau po pirmojo pusdienio treniruočių. Toks, kurios lieka, neturkus sužino, kur skausmingiausi taškai žmogaus kūne, smūgis per kuriuos gali sukelto sąmonės netekimą ar net mirtį. Ir kad smūgis atviru delnu kur kas skaudesnis nei smūgis kumščiu. Kad tvojus per ausis galima priešininką ilgam panardinti į stuporo būseną, o smailiu aukštu kulniuku – paguldyti stambų sveiką vyrą į ligoninę dėl smegenų sukrėtimo.

Ir kad spausti akis geriau nykščiais – gilyn ir į skirtingas puses. Ir kad vakaro apranga – ne vien suknelė, bateliai ir vėrinys, bet ir specialios apkabos mažo kalibro ginklams, telpančios net už liemenėlės ar priglundančios prie klubo.

Asmens sargybinis su vienu klientu nedirba ilgiau nei metus. Pripratus prie aplinkos jau darosi sunku atkreipti dėmesį į kiekvieną smulkmeną. Jei klientui gresia realus pavojus, tenka net miegoti su juo viename kambaryje. Tačiau nors apie asmens sargybinių ir jų saugomų asmenų meilę sklando legendos, tokie romanai neleistini. Padoriose agentūrose asmens sargybiniams draudžiama pasibaigus užsakymui palaikyti su klientais bet kokius santykius. Už romantiką darbo metu gali būti atleistas.

O filmas „Asmens sargybinis“ – tik graži pasaka, kuriai žiaurioje realybėje nėra ir negali būti vietos. Besirengiančioms asmens sargybinėmis tapti moterims iš pradžių užduodamas klausimas, ar jos gali įsivaizduoti intymius santykius su klientu. Jei atsakymas bus teigiamas ar „viskas priklauso nuo aplinkybių“, tokiai panelei parodomos durys.

Daugelis asmens sargybinių prieš pasirašydamos kontraktą su klientu dirba bandomąją dieną. Jei atsiranda antipatija, darbo atsisakoma. Asmens sargybinis neturi leistis vedamas už pavadėlio – nereaguoti į prašymus panešti krepšį ir panašius reikalavimus. Jo rankos privalo likti laisvos.

Už moteriškų pečių

Nuo senų senovės iki šių laikų asmens sargybiniai naudoja ypatingus klientų apsaugos metodus. Tačiau visais laikais tokias pareigas atlikdavo ypatingam sluoksniu priklausę žmonės, idealiai įvaldę svetimo gyvenimo apsaugos būdus. Šiandien šie asmenys - ne tik sargybiniai, bet ir patikėtiniai bei puikūs pašnekovai.

Moterys asmens sargybinių komandoje – aukšto kliento statuso įrodymas. Ne veltui žymius politikus dabar būtinai saugo ir moterys.

Viena amerikietė asmens sargybinė kadaise saugojo Margaretą Tečer, Nensę Reigan ir Raisą Gorbačiovą. Mergina iš Rusijos apsaugos agentūros lydėjo atvykusią į Maskvą Didžiosios Britanijos princesę. Pirmąją moterį kosmonautę Valentiną Tereškovą nuolat lydėdavo valstybės apsaugos organų darbuotoja. Būdamas Gruzijos prezidentu Eduardas Ševardnadzė savo apsaugą patikėjo penkioms specialiai mokytoms moterims.

Užėmęs prezidento postą Borisas Jelcinas išsireikalavo, kad į jos asmeninę apsaugą būtų įtrauktos dvi moterys. Tuometinio ministro pirmininko Černomyrdino apsaugai irgi vadovavo moteris. Sklandė gandai, kad asmens sargybinės apsimetusios vairuotojomis saugojo Alą Pugačiovą, dainininkę Zemfirą. Aktorę Šeron Stoun jau daug metų saugo Mimi – asmens sargybinė, tapusi geriausia drauge.

„Libijos revoliucijos vadą“ pulkininką Muamarą Kadafį asmens sargybinės kadaise išgelbėjo nuo rimto pasikėsinimo. Moterų apsauga puolė po kulkomis ir pridengė mylimą vadą. Viena sargybinė žuvo vietoje, daugelis buvo sužeista. Tačiau savo pareigą Libijos Amazonės su Kalašnikovo automatais atliko iki galo.

Asmens sargybinių turėjo ir Sadamas Huseinas. Žinoma, kad specialūs moterų būriai kadaise saugodavo Kinijos imperatorius, karališkąsias Rytų šalių šeimas. Į savo asmeninės apsaugos būrį Kot d‘Ivuaro prezidentas Loranas Gbarbo priėmė tris šimtus moterų...

Nieko čia keista - Afrikoje bei Artimuosiuose Rytuose moterų asmens sargybinių paslaugomis naudojamasi daugelį metų, nes jos kaip specialistės pranašesnės daugeliu atžvilgių. Pavyzdžiui, jos labiau atsidavusios viršininkui, jas patogu naudoti rūmų apsaugai, nes Rytuose moterys laikomos žemesnio socialinio sluoksnio ir joks žudikas jų nevertina rimtai.

JAV padėtis kiek kitokia, nes šioje šalyje nėra pakankamai kvalifikuotų moterų, galinčių atlikti asmens sargybinio funkcijas, o ir profesija, deja, neįeina į prestižiškiausiųjų sąrašą – kur kas daugiau moterų dirba policininkėmis ir patruliuoja gatvėmis.