Akcijos metu Baltarusijos ambasadai perduotas Lietuvos lenkų žiniasklaidos kreipimasis į Baltarusijos valdžią "Dėl spaudos laisvės ir lenkų tautinės mažumos Baltarusijoje gynimo".

Jame kategoriškai pasmerkti Baltarusijos milicijos, KGB ir teismų veikimo metodai. Jie įvertinti kaip žmogaus ir spaudos laisvės teisių pažeidimas.

Lietuvos lenkų kalba leidžiamų leidinių atstovai kreipėsi į Baltarusijos valdžią su prašymu nedelsiant paleisti Baltarusijos žurnalistą Andžejų Pisalnik, laikraščio "Glos znad Niemna" vyriausiąjį redaktorių, Baltarusijos lenkų draugijos atstovą (BLD), kurį nuteisė Gardino teismas. Lietuvos lenkų žurnalistai reikalauja paleisti ir kitus nuteistus BLD veikėjus.

Pasak dienraščio "Kurier Wilenski" vyriausiojo redaktoriaus Aleksandro Boroviko, nuteistas žurnalistas, daug metų kovojantis už žodžio laisvę Baltarusijoje. Tokia padėtis, anot jo, susiformavo dėl konflikto, kilusio tarp BLD narių, bei dėl Baltarusijos valdžios, taikančios represijas vienai šio konflikto šalių, diktatorinės pozicijos.

"Visiškai solidarizuojamės su principinga "Glos znad Niemna", kurio leidybai paskutiniu metu valdžia trukdo, vyriausiojo redaktoriaus ir viso kolektyvo pozicija dėl žodžio laisvės gynimo, taip pat su Baltarusijos lenkų, vadovaujamų Andželikos Boris, pozicija", - sakoma akcijos dalyvių kreipimesi. A. Borovikas teigė pasigedęs vienareikšmiškos Lietuvos valdžios ir diplomatų reakcijos į įvykius Baltarusijoje.

"Mes solidarizuojamės su mūsų kolegomis Baltarusijoje, tačiau kartu norime atkreipti ir mūsų valdžios dėmesį į įvykius šioje kaimyninėje šalyje, kuri turėtų pasmerkti žmogaus teisių pažeidimus ir spaudos laisvės apribojimus Baltarusijoje. Nesu diplomatas ir ne man derinti konkrečias pozicijas, tačiau prisimenant Lietuvos ir Lenkijos kelią į ES ir NATO, manyčiau, kad Lietuvai reikėtų konkrečiau išdėstyti savo poziciją", - sakė žurnalistams A. Borovikas.

Jo nuomone, Baltarusijos ambasada turėtų atsižvelgti į jai adresuotą kreipimąsi, nes tai yra ne vieno asmens, o visuomenės kreipimasis.

Jį inicijavo Lietuvos lenkų žiniasklaidos atstovai - dienraščio "Kurier Wilenski", mėnesinio žurnalo "Magazyn Wilenski", savaitraščio "Tygodnik Wilenszczyzny", žurnalo "Znad Wilii", televizijos programos "Album Wilenski" ir radijo "Znad Wilii" redakcijos.

Į solidarumo akciją prie Baltarusijos ambasados susirinkę žurnalistai nebuvo įleisti į Baltarusijos ambasados teritoriją. Jie savo kreipimąsi perdavė Baltarusijos ambasados darbuotojai, prisistačiusiai budėtoja.

Tuo tarpu susirūpinęs dėl gilėjančio Lenkijos ir Baltarusijos konflikto Seimo Užsienio reikalų komiteto narys Vaclavas Stankevičius siūlo sušaukti neeilinę Lietuvos ir Lenkijos Seimo narių asamblėjos sesiją.

"Nors šiuo metu Lietuvos Seimas atostogauja, manau, kad tikslinga būtų sukviesti neeilinę Lietuvos ir Lenkijos Seimo narių asamblėjos sesiją, kuri aptartų šį ne tik Lenkijai ir Baltarusijai, bet ir Lietuvai svarbų klausimą. Lietuvos ir Lenkijos tarpparlamentinė institucija galėtų suformuoti bendrą veiksmų strategiją dėl šio konflikto sureguliavimo", - sakė Eltai V. Stankevičius.

Jis teigė esąs tikras, kad Lietuvos Prezidentas ir Vyriausybė turi labai aiškią poziciją dėl partnerystės su kaimynine Lenkija ir santykių su kaimynine Baltarusija. "Lenkija buvo, yra ir bus mūsų strateginė partnerė, todėl savaime aišku, kad mes palaikome ir palaikysime Lenkiją konflikte su Baltarusija", - sakė Eltai V. Stankevičius.

Tačiau, anot jo, tokioje jautrioje srityje kaip tautinės mažumos niekada nebus per daug kažkokių veiksmų. Socialliberalo V. Stankevičiaus nuomone, esant tokiai situacijai, iš Lietuvos pusės galima būtų dar daugiau suaktyvinti savo veiksmus, ginant žmogaus teises ir spaudos laisvę Baltarusijoje.