Tiesioginiame LNK žinių eteryje V.Uspaskichas aiškino, jog painiava dėl diplomo iškilusi todėl, kad ranka rusiškai rašant jo pavardę diplome raidės „p“ ir „n“ atrodo panašiai. Esą todėl jo pavardės sąrašuose galėjo ir nerasti.

Tiesioginės žinių laidos "Panorama" metu Darbo partijos lyderis sakė, kad anksčiau diplomo parodyti negalėjo, nes buvo išvykęs į Sankt Peterburgą. Vėliau, kai, anot V.Uspaskicho, nebuvo išnagrinėti iš G.Plechanovo ekonomikos akademijos atsiųsti raštai, jis nematęs reikalo rodyti diplomą.

Lietuvos televizijos žurnalistei paklausus, kodėl tik jam pačiam pavyko gauti dokumentus dėl aukštojo mokslo diplomo patvirtinimo, V.Uspaskichas to negalėjo paaiškinti.

Žurnalistei pastebėjus, jog V.Uspaskicho rodomas diplomas neturi priedėlių su išklausytų mokomųjų dalykų įvertinimais, be kurių diplomas negalioja, Darbo partijos lyderis į tai nieko neatsakė.

Tačiau Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas savo iš anksto parengtos kalbos vaizdo įrašo metu per TV3 televiziją pademonstravęs Rusijoje įgyto aukštojo mokslo diplomą, kategoriškai paneigė įtarimus, esą šis dokumentas yra netikras.

Pasak buvusio ūkio ministro ir Seimo nario, jam mesti įtarimai suklastojus diplomą tebuvo politinės pinklės, kurias jam paspendė beatodairiškai kovojantys dėl valdžios.

"Pastaraisiais mėnesiais įvairiais būdais buvo bandoma diskredituoti mano asmenį, šeimą, mano draugus ir bendražygius, - vaizdo įrašo metu kalbėjo politikas. - Šiandien atvirai pareiškiu, kad visas purvas, kuris su pasimėgavimu buvo pilamas ant manęs, yra ne kas kita, kaip tik beatodairiškai kovojančių dėl valdžios ir įtakos interesų grupuočių veiklos rezultatai".

V.Uspaskichas griežtai atmetė "bet kokias spekuliacijas", neva jis nėra baigęs G. Plechanovo akademijos ir apsimelavęs prieš Lietuvos žmones. Politikas pasipiktino "gandais, neturinčiais jokio pagrindo", ir "politiniais žaidimais, peraugančiais į neregėto masto intrigas", kurios esą ima dramatiškai stabdyti Lietuvos progresą ir griauti jos įvaizdžio pasaulyje likučius.

"Jei visi šie įtarimai būtų tikrovė, aš tikrai negalėčiau pažvelgti į akis jums, kurie manimi pasitikėjo, ir abejoju, ar galėčiau ramiai gyventi šioje šalyje", - tvirtino "darbiečių" lyderis.

Kalbėdamas per televiziją V.Uspaskichas parodė, pasak jo, išsilavinimą paliudijančius oficialius dokumentus - akademijos baigimo diplomą ir kelis raštus su aukštosios mokyklos antspaudais. Diplome rusų kalba nurodyta, kad diplominį darbą "Finansai ir kreditai" apsigynusiam absolventui suteikiama ekonomisto profesinė kvalifikacija.

Anksčiau pareiškęs, neva Lietuvos ambasada Maskvoje nuslėpė du iš G.Plechanovo akademijos gautus raštus, per televiziją V.Uspaskichas kalbėjo šiek tiek aptakiau: "Apgailestauju, kad valstybinės institucijos, atstovaujančios Lietuvos žmonių interesams užsienyje, sąmoningai ar nesąmoningai sukuria kliūtis mano studijas patvirtinantiems dokumentams pasiekti viešumą ir taip užkirsti kelią bet kokioms spekuliacijoms".

TV3 "Žinių" teigimu, liudininkai tvirtina, esą ketvirtadienį pademonstruotas diplomas atrodė kitaip, nei tas, kurį V.Uspaskichas prieš mėnesį rodė artimiausiems bendražygiams. Tuomet iš Rusijos grįžusio politiko parodytas diplomas esą buvo kitokio dydžio ir spalvos.

Oficialiose biografijose V.Uspaskichas nurodo mokęsis tuometinėje G.Plechanovo liaudies ūkio akademijoje ir ją baigęs 1993 metais. Tačiau prestižinės Maskvos aukštosios mokyklos atstovai anksčiau Lietuvos žurnalistams teigė jo pavardės studentų sąrašuose neradę.

"V.Uspaskicho nėra 1993-iaisiais G.Plechanovo ekonomikos akademiją baigusių studentų sąrašuose", - "Lietuvos rytui" atsiųstoje pažymoje, pasirašytoje gegužės 31 dieną, tvirtino akademijos prorektorius N.K.Demikas.

Jau vėliau, kai iš ūkio ministro posto atsistatydinęs V.Uspaskichas atostogavo gimtojoje Rusijoje, Lietuvos ambasadą Maskvoje pasiekė akademijos rektoriaus V.Vidiapino pasirašytas raštas.

Skirtingai nei anksčiau, šiame rašte buvo teigiama, kad būsimasis Darbo partijos lyderis 1988 metais įstojo į akademijos Komercijos fakultetą ir 1993 metais jį baigė. Akademijos rektorius diplomatų atsiprašė, kad buvo vėluojama atsakyti, ir informavo, jog netrukus ambasadą turėtų pasiekti ir oficiali pažyma apie V.Uspaskicho studijas.

Lietuvos diplomatai suabejojo, ar faksu gautą raštą be jokių registracijos ženklų ir datų galima laikyti oficialiu. Oficialus patvirtinimas iš G.Plechanovo ekonomikos akademijos, nors esą buvo išsiųstas prieš beveik dvi savaites, ambasados nepasiekė iki šiol.

Studijų kokybės vertinimo centras, kuriam buvo pavesta ištirti tuometinio ūkio ministro ir Seimo nario V.Uspaskicho aukštojo mokslo diplomo tikrumą, taip pat nėra gavęs atsakymo iš akademijos, nors į Maskvą buvo išsiųsti du prašymai.

Pateikęs aukštojo mokslo diplomo nuorašą, V.Uspaskichas baigė magistro studijas Kauno technologijos universitete. Nuo 2000 metų politikas yra šios aukštosios mokyklos doktorantas.

Jei paaiškėtų, kad "darbiečių" lyderis diplomą Rusijoje gavo neteisėtai, negaliojančiu būtų pripažintas ir magistro diplomas. Už naudojimąsi suklastotu diplomu gresia baudžiamoji atsakomybė.