Per sovietinę okupaciją Antrojo pasaulinio karo metais ir pokario laikotarpiu Lietuvoje N.Dušanskis buvo aukštas sovietų valstybės saugumo karinininkas, Lietuvoje dabar jam yra iškelta baudžiamoji byla dėl šalies gyventojų genocido. Generalinė prokuratūra savo teisinės pagalbos prašymą grindžia 1957 metų Europos konvencija dėl ekstradicijos.

Laiške prašoma, kad tuo atveju, jeigu Izraelio valstybė, prisijungdama prie Europos konvencijos dėl ekstradicijos, pasiliko sau teisę atsisakyti išduoti savo piliečius, apsvarstyti galimybę perimti N. Dušanskio baudžiamąjį persekiojimą, pranešė prokuratūros atstovasspaudai.

Lietuvos Generalinė prokuratūra du kartus 1999 metais rašė Izraelio teisingumo ministerijai, prašydama apklausti liudytoju N.Dušanskį. Nesulaukusi atsakymų, prokuratūra savo prašymą pakartojo pernai ir šiemet.

Lietuvos Generalinės prokuratūros Specialiųjų tyrimų skyriuje tiriama 1996 metais iškelta baudžiamoji byla dėl N.Dušanskio nusikalstamos veiklos vykdant Lietuvos gyventojų genocidą sovietinės okupacijos metais Lietuvoje.

Nesulaukę teisinės pagalbos iš Izraelio, bet surinkę pakankamai įrodymų, Lietuvos prokurorai N.Dušanskiui už akių pareiškė kaltinimus dėl 9 epizodų organizavus ir asmeniškai dalyvavus daugelyje akcijų prieš Lietuvos rezistencijos kovotojus ir civilius gyventojus, taip pat sunaikinant partizanų vadą Adolfą Ramanauską, slapyvardžiu Vanagas. Remdamasis prokurorų pateikta medžiaga, Vilniaus miesto 2-sios apylinkės teismas šiemet rugsėjo 28 dieną nutartimi N.Dušanskiui paskyrė kardomąjį suėmimą.

Prokuratūros duomenimis, N.Dušanskis 1940-1971 metais dirbo sovietinėse okupacinėse represinėse MVD-MGB struktūrose, jose užėmė aukštus postus. Sovietų MGB/KGB per karą ir pokariu tarnavęs N.Dušanskis yra dalyvavęs baudžiamosiose operacijose prieš Lietuvos nepriklausomybės kovotojus.

1999 metais Generalinė prokuratūra iš Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) gavo archyvinių dokumentų, kurie patvirtina, kad, vadovaujant N.Dušanskiui, pokariu buvo ištremtos 4 šeimos.

Dokumentuose esantys N.Dušanskio parašai galėjo būti nenuginčijami įrodymai dėl inkriminuojamų nusikaltimų. Jeigu Izraelio teisėsaugininkai būtų paėmę N.Dušanskio parašo pavyzdį, kaip prašė Lietuvos prokurorai, jį būtų galima palyginti su parašais dokumentuose, gautais iš LGGRTC.

2000 metais Izraelis pareiškė, kad nepatenkino Lietuvos teisinės pagalbos prašymo apklausti buvusį aukštą sovietų saugumo karininką, nes tai būtų buvusi "diskriminacija" jo atžvilgiu.

Tada Rygoje įsikūrusi Izraelio ambasada Baltijos valstybėms paskelbė, kad Lietuvos teisinės pagalbos prašymas buvo nedelsiant ir kruopščiai išnagrinėtas "aukščiausiu Teisingumo ministerijos lygiu" ir pasitelkus nepriklausomus ekspertus. Per svarstymus prieita išvados, kad Lietuvos kaltinimai N. Dušanskiui kelia "labai rimtą susirūpinimą".

Ambasada teigė, kad Izraelis turi sąrašą daugiau nei 20-ties lietuvių, kurie "ėjo aukštas pareigas KGB ir NKVD, dabar gyvena Lietuvoje ir kurie dalyvavo įvairiose KGB akcijose, aprašytose Lietuvos prašyme, dar aktyviau ir turėdami dar didesnius įgaliojimus nei N.Dušanskis".

"Tačiau, Izraelio žiniomis, jokių procesinių veiksmų prieš šiuos lietuvius nepradėta, nors jie yra Lietuvos jurisdikcijoje", - tada teigė ambasada. Anot Izraelio pareigūnų, procesinių veiksmų N.Dušanskio atžvilgiu atlikimas, neapklausiant jam vadovavusių ir dabar Lietuvoje gyvenančių lietuvių, reikštų jo išskyrimą "diskriminaciniu būdu".

Manoma, kad N.Dušanskis išvyko į Izraelį 1989-siais, likus maždaug metams iki Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo.