Pirmadienį Berlyne vykusiame baigiamajame derybų dėl kompensacijų skyrimo raunde buvo pasirašytas susitarimas dėl kompensacijų fondo "Atminimas, atsakomybė ir ateitis" steigimo, pranešė URM Spaudos skyrius.

Liepos pradžioje priimtas įstatymas dėl tokio fondo įkūrimo numato, kad kompensacijos Baltijos valstybių piliečiams bus mokamos per trečiose šalyse veikiančias vadinamąsias partnerių organizacijas.

Lietuvai ir Latvijai kompensacijas ketinama mokėti per Maskvoje dar 1994 metais įsteigtą fondą "Supratimo ir susitaikymo", o Estijai - per analogiško pavadinimo fondą Minske.

Pareiškime Lietuvos URM teigia, kad Vokietija neatsižvelgė į "pagrįstą ir daugkartinį" Lietuvos pareigūnų prašymą kompensacijas už priverstinius darbus skirstyti per Lietuvoje esančias institucijas.

Kaip kompromisas buvo siūloma Lietuvai skirtų kompensacijų mokėjimą nukreipti per Tarptautinę migracijos organizaciją Ženevoje.

Tačiau URM teigia tęsianti konsultacijas su Vokietijos ambasada Vilniuje dėl kompensacijų mokėjimo Lietuvos piliečiams tvarkos.

Manoma, kad nacių okupacijos padaryta žala gali siekti nuo kelių šimtų milijonų iki kelių milijardų JAV dolerių.