"Jie yra lietuviško ikiteisminio tyrimo dalis. Turiu pagrindo taip manyti, bet negaliu teigti, nes nesu matęs įrodymų ir susipažinęs su byla", - pirmadienį BNS sakė advokatas.

Anot jo, dalyvauti byloje kaip minėtų asmenų gynėjui jam kol kas neleidžiama. "Generalinė prokuratūra įžiūri įvairių kliūčių mano dalyvavimui. Šiuo metu minėtą ikiteisminį tyrimą atliekančio prokuroro (Justo Lauciaus - BNS) sprendimą esu apskundęs generaliniam prokurorui", - sakė K.Kvainauskas.

Pirmadienį čečėnų tautybės T.Magmadova išplatino viešą laišką Lietuvos žmogaus teisių gynėjams, prašydama pagalbos.

Moters teigimu, jos sūnus, gimęs 1979 metais, ir dukra, gimusi 1988 metais, Maskvos srityje, Kratovo gyvenvietėje, tėvų namuose buvo sulaikyti šių metų sausio 19 dieną. Jie esą įtariami verbavę Baltijos šalių gyventojus teroristinei veiklai.

T.Magmadovos teigimu, jos duktė Aišat internetu bendravo su E.Kusaite, tačiau esą tik "apie mergaitiškus reikalus ir buitį".

Rusijos pilietė, panašiai kaip ir E.Kusaitės artimieji, skundžiasi Rusijos federalinio saugumo tarnybos (FST) pareigūnų veiksmais - šie esą prieš jos vaikus naudoja fizinį ir psichologinį smurtą, neleidžia pasimatyti su šeimos nariais.

"Per mano sūnaus apklausą FST tardytojas surašė protokolą ir privertė jį pasirašyti. Šiuo metu mano sūnus yra atsisakęs savo parašo po pirminiais parodymais, nes juos buvo priverstas pasirašyti mainais už pažadą, kad sesuo bus paleista į laisvę", - rašoma BNS turimame laiške.

Moteris tvirtina, kad jos vaikai negalėjo padaryti inkriminuojamų nusikaltimų, nes tuo metu, kada jie įtariami darę nusikalstamas veikas, jie buvo visai kitose vietose. Pavyzdžiui, Apti Magmadovas ilgą laiką gyveno Ispanijoje, Peru ir ten gydėsi po patirtos sunkios traumos.

T.Magmadovos laiškas persiųstas Žmogaus teisių stebėjimo institutui, Seimo nariams, europarlamentarui Vytautui Landsbergiui ir kitiems.

Terorizmu įtariamos klaipėdietės E.Kusaitės byla Lietuvoje yra sulaukusi didelio rezonanso. Merginą užstojantys žinomi politikai, visuomenininkai ir žmogaus teisių gynėjai paprašė nušalinti šią bylą tiriantį Generalinės prokuratūros prokurorą J.Laucių.

Prašoma atlikti J.Lauciaus veiksmų šioje byloje pagrįstumo ir teisėtumo tyrimą, o nustačius prokuroro veiksmuose įstatymų ar profesinės etikos pažeidimų, patraukti jį atsakomybėn bei atlikti tyrimą dėl leidimo Rusijos saugumo pareigūnams apklausti E.Kusaitę pagrįstumo, nustatyti šios apklausos aplinkybes, tarp jų ir galimus įtariamosios žmogaus teisių pažeidimus.

E.Kusaitė sulaikyta 2009 metų spalio 29 dieną. Jai pateikti įtarimai pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę tiems, kas būrė bendrininkų grupę teroro aktams vykdyti.