Klaipėdos ligoninės direktoriaus pavaduotojo Eugenijaus Zalagėno teigimu, tai ne pirmas atvejis, kai tenka gelbėti žaibo nutrenkto žmogaus gyvybę.

Medikai žaibo nutrenktus žmones gelbėja kasmet

Medikas nekomentavo pacientės būklės, tačiau tikino, kad jeigu žmogų pavyksta atgaivinti vietoje, iki šiol visi tokie pacientai „išsikapstydavo“.

„Tokių pacientų turime kasmet. Trenkus žaibui dėl didelės elektros iškrovos sutrinka širdies ritmas, galiausia širdies gali visiškai sustoti. Todėl labai svarbu nedelsiant suteikti pirmąją pagalbą. Atvykstančių medikų toks žmogus negali laukti. Mes pacientus guldome į reanimaciją ir padedame atsigauti jų gyvybinėms funkcijoms. Labai svarbu žmogų stebėti, nes širdies sutrikimai gali pasikartoti“, - aiškino pašnekovas.

Specialistai pataria perkūnijos metu esant lauke nusileisti į kuo žemesnę vietą, žmogus jokiu būdu neturėtų bėgti, važiuoti dviračiu, naudotis skėčiu. Negalima slėptis po aukštais medžiais, prie stulpų, elektros laidų bei kitokių metalinių daiktų, pavyzdžiui, vielinės tvoros. Ypač pavojinga stovėti prie ąžuolo, tuopos, guobos, eglės, nes į juos trenkia dažniausiai. Europoje retai trenkia į klevus, beržus, akacijas.

Mieste geriausia perkūniją pralaukti po plokščiu namo stogeliu arba laiptinėje, laukuose saugiausia įlįsti į krūmus ar tiesiog atsitūpti būtinai suglaudus kojas. Jokiu būdu negalima ant žemės gultis. Jei važiuojate automobiliu, geriau sustoti – tik tuomet galėsite jaustis pakankamai saugiai. Tačiau taip pat nesirinkite vietos po medžiais ar elektros laidais.

Perkūnijos metu negalima maudytis ir netgi nepatartina būti arti vandens telkinio, negalima liesti vandens talpų, nes vanduo – puikus laidininkas. Beje, pavojingas netgi prakaitas – jei taip nutinka, nusirenkite ir apsivalykite. Jei esate valtyje ir neturite galimybės staigiai išlipti, išmeskite inkarą – kad ir prie virvės pritvirtintą akmenį. Jis taps žaibolaidžiu. Jei netoliese yra tiltas, geriausia slėptis po juo. Žaibuojant negalima rankose laikyti meškerės.

Per audrą neglostykite kačių

Žaibuojant negalima glostyti kačių, šunų, kitokių gyvulių, nes nuo trinties odos paviršius įsielektrina, pavojinga joti arkliu, nešti dalgį, vestis gyvulį laikant už metalinės grandinės, taip pat reikėtų išjungti mobilų telefoną.

Pamačius kamuolinį žaibą, būtina sustingti – jokių šūksnių ir rankų skeryčiojimų, kad nejudintumėte oro. Antraip labai didelė tikimybė, kad žaibas norės susipažinti ir sprogs susidūręs būtent su jumis. Jis gali įlįsti pro stogą ar net rakto skylutę, o „pasivaikščiojęs“ vėl pro tą pačią vietą išlįsti.

Žmogui, į kurį pataiko žaibas, pirmiausiai reikia atlaisvinti kvėpavimo takus. Mat jam paralyžiuojamas liežuvis, kuris juos užkemša. Tuomet, kol atvyks medikai, būtina pradėti daryti dirbtinį kvėpavimą.

Padaugėjo darbo gelbėtojams

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, nesiliaujant karščiams, o dar prisidėjus ir per juos staiga užklumpančioms vėtroms su perkūnija, kasdien daugėja darbo ir ugniagesiams gelbėtojams. Per praėjusią parą šalies ugniagesiams teko gesinti 66 gaisrus bei atlikti 62 kitus gelbėjimo darbus, kurių metu jie ištraukė 4 skenduolius, o dar vieno Jonavoje, Žeimių gatvėje esančiame tvenkinyje nuskendusio 9-erių metų berniuko vakar ugniagesių narams surasti nepavyko. Daugelyje Lietuvos vietų, praūžus vėtrai, ugniagesiai 36 kartus važiavo šalinti išvirtusių medžių.

Per vėtras siautėję žaibai vakar sukėlė ir 2 nemažus gaisrus. Vieno iš jų pasekmės ypač skaudžios. Apie 19 val. 45 min. Alytaus rajone, Likiškėlių kaime, nuo žaibo iškrovos užsiliepsnojo ūkinis pastatas. Atskubėjus ugniagesiams, pastatas jau degė atvira liepsna, jo stogas buvo sugriuvęs, o viduje degė čia sukrautas šienas. Gaisro gesinimo metu sodybos kieme jos šeimininkas prarado sąmonę. Kol atvyko greitoji pagalba, ugniagesiai jam darė dirbtinį kvėpavimą, tačiau medikai konstatavo žmogaus mirtį. Per gaisrą supleškėjo pastato stogas, lentinės sienos, sudegė apie 8 tonos šieno.

Apie 21 val. 10 min. nuo žaibo iškrovos ūkinis pastatas užsidegė ir Kaišiadorių rajone, Neprėkštos kaime. Gaisro metu nudegė stogas, apdegė medinės sienos, viduje sukrauta mediena, apie 3 tonos šieno bei namų apyvokos daiktai.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, Per karščius dažniau užsiliepsnoja ir automobiliai. Vakar ugnis stipriai nuniokojo net 5 mašinas.