Ar teisėja bus grąžinta į darbą, artimiausiu metu turėtų nuspręsti prezidentė Dalia Grybauskaitė. Jos patarėjas teisės klausimais Ernestas Rimšelis DELFI pripažino, kad teisėjos atvejis – išskirtinis, tačiau sprendimai bus priimami tik susipažinus su teismo motyvais įsiteisėjusioje nutartyje.

A. Šimaitienės byloje dar galimas kasacinis procesas, todėl jeigu prokuratūra skųs Apeliacinio teismo nutartį, gali būti sustabdytas išteisinamojo nuosprendžio vykdymas.

Tiesa, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) verdiktas šioje byloje neturėtų įtakos, nes šį sekmadienį jos byloje sueina senaties terminas.

„Kai bus pasirašytas dekretas dėl įgaliojimų sustabdymo panaikinimo, spręsiu, ką daryti toliau“, - A. Šimaitienė kol kas negalėjo pasakyti, ar užsivilks teisėjo mantiją.

Penktadienį paskelbta nutartimi buvo išteisinta ne tik 40 metų teisėja, bet ir 33 metų teismo posėdžių sekretorė Jolanta Rutkauskienė. Pasak teismo, moterys išteisintos joms nepadarius nusikalstamų veikų, o nuosprendis priimtas ištyrus ir įvertinus byloje surinktus įrodymus, kuriais remiantis buvo padarytos atitinkamos motyvuotos išvados.

A. Šimaitienės įgaliojimus 2006-ųjų vasario 21-ąją sustabdė prezidentas V. Adamkus – Seimas tuo metu nedirbo. Teisėją patraukti baudžiamojon atsakomybėn paprašė tuo metu generaliniu prokuroru dirbti pradėjęs Algimantas Valantinas.

Teisėjos ir sekretorės veikla specialiosios tarnybos susidomėjo po to, kai buvo įtartinai greitai išnagrinėta byla dėl buto privatizavimo.

Prokurorai įtarė, kad A. Šimaitienės priimtame sprendime buvo įrašytas teismo posėdyje realiai nedalyvavęs asmuo.

Kauno apygardos teismo kolegija 2009-ųjų gegužę nusprendė A. Šimaitienei ir sekretorei J. Rutkauskienei baudžiamąją bylą nutraukti suėjus baudžiamosios atsakomybės senaties terminui. Bet vėliau šis sprendimas buvo panaikintas.

Vilniaus apygardos prokuratūra teisėją ir jos sekretorę siūlė nuteisti dvejų metų laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant tam pačiam laikotarpiui.