„Mes šiuo metu dirbame, berods, su 66 kompanijomis. Labai sunku pasakyti, kuri anksčiau, kuri vėliau ateis. Aš labai tikiuosi, kad nemaža dalis iš jų investuos Lietuvoje. Noriu priminti, kad sutarti su investuotoju užtrunka labai ilgai. Su „Western Union“ dirbome visus metus, vyko daugybė derybų, daugybę roundų“, – pirmadienį žurnalistams sakė D. Kreivys.

Jo teigimu, tarp šių bendrovių yra „bent 10 rimtų“.

„Dirbame, jeigu nebus, tai nebus, bet labai tikiuosi, kad bus“, – sakė ministras, paklaustas, ar kitą mėnesį į Lietuvą įžengs dar viena užsienio kompanija.

Pirmadienį Santariškių klinikose surengtas trečioji investicijų patarėjų komisija, kurią sudaro tarptautinių bendrovių atstovai.

„Norime parodyti, kad medicinoje mes esame labai daug pažengę ir nesame pėsti. Mes labai dažnai verkiame, kad esame tokie ar anokie“, – dėstė ministras.

Šio susitikimo metu planuojama nagrinėti dvi pagrindines sritis: infrastruktūrą ir švietimą.

„Mes labai detaliai nagrinėsime dvi dalis, pirmiausiai, tai infrastruktūrą, ką jūs ir matėte čia Santariškėse, o antra dalis yra švietimas, talentai, ką mes turime ir kodėl neblogai atrodome, ką turime dar padaryti“, – sakė D. Kreivys.

Investuotojai, anot ministro, kritikuoja korupciją Lietuvoje, darbo santykių nelankstumą, „Sodros“ lubų nebuvimą. Taip pat investuotojams labai svarbi yra finansinių paslaugų rinka.

„Aš vis dėlto atkreipčiau dėmesį į skaidrumą ir korupciją. Jeigu pagal korupcijos indeksą mes esame esame kažkur per vidurį ir turime 4,9, o jis matuojamas nuo 1 iki 10, Rusija turi 3,7, skandinavai – apie 9, tai galite suprasti, kur mes esame šiuo metu. Todėl mes turime skaidrinti valdžios sektorių“, – kalbėjo D. Kreivys.

Padvigubinti – minimumas

Marc Lhermitte
„Kai kas vis dar yra konfidencialu, tačiau „Ernst&Young“ žino, kokios bendrovės iš tiesų žvalgosi į Lietuvą ir mes manome, kad padvigubinti (investicijas – DELFI) turbūt yra minimumas, reikėtų padaryti daugiau ir tai tikrai bus padaryta“, – apie Lietuvos planus pritraukti investuotojus sakė bendrovės „Ernst&Young“ partneris Marc'as Lhermitte.

Jo teigimu, tarptautinė konkurencija dėl investicijų yra labai arši, tačiau jeigu Lietuvai pavyks pritraukti 3-5 dideles tarptautines kompanijas, kur kas paprasčiau ateis ir mažesnės bendrovės.

Lietuvoje savo paslaugų centrą įkūrė „Barclays“ bankas, šiemet apie savo investicijas Lietuvoje paskelbė grynųjų pinigų perlaidų lyderė „Western union“, tarptautinė IT bendrovė IBM, ventiliacinių sistemų gamybos grupė „Systemair“, bendrovė „Moog Medical devices“.

Ūkio ministerija yra užsibrėžusi, kad per penkerius metus padvigubinti investicijas į Lietuvą. Taip pat siekiama, kad per penkerius metus Lietuva taptų Šiaurės-Europos paslaugų centrų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją