Anksčiau „Vilniaus vandenys“ Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai (VKEKK) buvo pateikusi prašymą šalto vandens kainą padidinti iki 6,33 Lt už kubinį metrą. D. Indriūnas sako, kad kalbėdamas apie vandens kainos augimą iki 20 proc., mintyse turi ir abonentinį mokestį, kurio dydis dar nėra aiškus. Tačiau įmonės vadovas sutinka, kad reali vieno kubo šaltos vandens kaina galėtų siekti apie 5 Lt su PVM.

„Tos kalbos, kad „Vilniaus vandenys“ kainą nori didinti iki 50 proc. taip švelniai tariant yra iš piršto laužtos. Per tą trumpą laiką labai tikslių skaičiavimų atlikti nespėjau, bet, mano nuomone, kainos didinimas gali būti reikalingas, bet ne daugiau 20 proc., įskaitant ir abonentinį mokestį, kuris numatytas įstatyme, ir, man atrodo, vieninteliai „Vilniaus vandenys“ Lietuvos teritorijoje tokio mokesčio neturėjo“, - sakė D. Indriūnas.

Buvęs įmonės vadovas Darius Norkus, kuriam pareikšti įtarimai kyšio reikalavimu ir ėmimu, yra teigęs, kad peržiūrėti kainas verčia padidėjusios elektros, degalų kainos, planuojamos investicijos.

D. Indriūnas taip pat tvirtina, jog apie 15 proc. išaugusios elektros ir šilumos energijos kainos turi atsispindėti ir galutinėje vandens kainoje, o atsisakyti investicijų esą neįmanoma. „Investicijų programą mes turime išlaikyti, nes ir ūkis sensta, ir miestas plečiasi, kuriasi nauji rajonai, gyventojus reikia aptarnauti, tiesti tuos tinklus, tai investicijų negalime sustabdyti“, - sakė D. Indriūnas.

Laikinasis generalinis direktorius, be kita ko, pabrėžė, kad Vilniaus mieste šalto vandens paruošimo ir tiekimo savikaina siekia 3,83 Lt, o Vilniaus rajone – 8,11 Lt, Šalčininkuose – 8,06 Lt, Švenčionyse – 11,93 Lt, todėl natūraliai didėja ir bendra šalto vandens kaina.

„Manau, kad galime konstatuoti, kad šiandien vilniečiai truputėlį dotuoja kitų miestų, kurių teritorijas aptarnauja „Vilniaus vandenys“ gyventojus“, - sakė D. Indriūnas.

Paskutinįkart šalto vandens kaina Vilniuje buvo didinama 2001 m.

Laikinojo „Vilniaus vandenų“ vadovo tvirtinimu, iš esamos vandens kainos galima finansuoti einamąjį vandens tiekimą bei avarijų likvidavimą, tačiau esą nuolatinė ūkio priežiūrai finansų neužtenka.

Įmonės „Vilniaus vandenys" akcijos priklauso 4 akcininkams: Vilniaus miesto, Vilniaus rajono, Švenčionių rajono bei Šalčininkų rajono savivaldybėms.

Šalto vandens kainos kituose miestuose

Kituose miestuose ir rajonų centruose šalto vandens kaina įvairuoja – didesniuose miestuose kaina už kubinį metrą yra panaši, kaip Vilniuje, mažesniuose – ji yra didesnė.

Pavyzdžiui, „Vilniaus vandenų“ pateiktuose duomenyse matyti, kad, tarkime, Vilniuje šalto vandens kaina be PVM už kubinį metrą siekia 3,49 Lt, Kaune – 3,69 Lt (bet nurodoma pardavimo kaina – 3,25 Lt), Klaipėdoje – 3,99 Lt (nurodoma pardavimo kaina 3,92 Lt), Šiauliuose – 5,48 Lt, Panevėžyje – 4,85 Lt.

Mažesniuose miesteliuose šalto vandens kaina nuosekliai kyla, be to, paprastai abonentams skaičiuojamas abonentinis mokestis.

Įmonės pavadinimasKaina be PVM, Lt/m3Pardavimo kaina butui (abonentinis mokestis, Lt/mėn.)
„Vilniaus vandenys“3,49-
„Šakių vandenys“7,613,37
„Zarasų vandenys“7,203,65
Širvintų vandenys“7,013,37
„Radviliškio vandenys“6,713,22
„Biržų vandenys“6,673,62
„Anykščių vandenys“6,663,27
„Lazdijų vandenys“6,593,44
„Plungės vandenys“6,532,78
„Palangos vandenys“6,413,60
„Trakų vandenys“6,413,02
Šilalės vandenys“6,383,35
„Kupiškio vandenys“6,082,42
„Tauragės vandenys“6,043,80
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją