"Tai nereiškia, kad mūsų įtariamoji telkė nusikalstamą grupuotę. Ja galėjo būti bandoma pasinaudoti. (...) Nebūtinai Lietuvoje yra pagrindinė įtariamoji. Yra įtariamųjų kitose valstybėse", - BNS trečiadienį sakė A.Kliunka.

Jis pabrėžė, kad Lietuvos teisėsaugininkai tirdami planuojamą nusikaltimą bendravo ir dalinosi pačių surinkta informacija su Rusijos kolegomis.

"Rusijos teisėsaugos institucijos turi informacijos. Ji perduota ten, kur reikia. Nė viena valstybė negali viena tirti tokių nusikaltimų. (...) Tokiais atvejais turi vykti tarptautinis teisinis bendradarbiavimas ir jis vyksta", - kalbėjo A.Kliunka.

Pasak jo, Rusijoje taip pat buvo sulaikyti įtariamieji, susiję su šiuo tyrimu.

Naujienų agentūra "Interfax" trečiadienį pranešė, kad Rusija paprašė Lietuvos saugumo tarnybų suteikti papildomos informacijos apie dvidešimtmetę Lietuvos pilietę, kuri, anot prokurorų, Rusijoje ketino įvykdyti teroro aktą.

Neįvardyto šaltinio Rusijos teisėsaugoje teigimu, šios šalies saugumo tarnybos neturi jokios informacijos, kad įtariamoji Eglė Kusaitė galėjo įvykdyti kokius nors nusikaltimus Rusijoje.

"E.Kusaitė nefigūruoja jokiose baudžiamosiose bylose Rusijoje", - "Interfax" cituoja neįvardytą šaltinį teisėsaugoje.

Pasak teisėsaugos pareigūno, Rusija paprašė Lietuvos saugumo tarnybų suteikti detalesnės informacijos apie E.Kusaitę ir "jos galimus nusikalstamus planus".

Generalinės prokuratūros prokuroras Justas Laucius antradienį per teismo posėdį Vilniuje sakė, kad teisėsaugos pareigūnams pernai rudenį pavyko užkirsti kelią teroro aktui, kurį Lietuvos pilietė E.Kusaitė ketino įvykdyti Rusijoje - susisprogdinti kariniame objekte ir nusinešti su savimi kuo daugiau žmonių gyvybių.

"E.Kusaitė atliko visus veiksmus, kuriuos galėjo padaryti, kad įvykdytų tai, kas jai buvo liepta, tai yra vykti į Rusiją, kad susisprogdintų kariniame objekte", - teisme kalbėjo J.Laucius. Pati E.Kusaitė teismo posėdyje nedalyvavo.

Apeliacinis teismas antradienį nusprendė palikti merginą suimtą.
Posėdžio pradžioje buvo paviešinta, kad paruošiamuosius veiksmus dvidešimtmetė mergina galimai vykdė nuo pernai metų birželio iki spalio 24-osios, kuomet buvo sulaikyta: tuomet ji mokėsi daryti sprogmenis, juos detonuoti, gavo lėšų tokiems mokymams.

Prokuroras J.Laucius tvirtino, kad E.Kusaitė turėjo ryšių ne tik su Rusijoje esančiais asmenimis, kurie buvo sulaikyti, bet ir su "agresyvaus islamo nuostatų" besilaikančiais asmenimis Azerbaidžane, Uzbekijoje, Anglijoje.