Tuo tarpu E. Kusaitė iš dalies pripažįsta jai metamus įtarimus, tačiau tikina, jog įvyko nesusipratimas ir ji esą net neketino susisprogdinti Maskvoje. Įtariamoji pareigūnams jau davė išsamius parodymus. Be to, byloje yra įslaptintas liudytojas, kuris duoda E. Kusaitės kaltę patvirtinančius parodymus.

Įtarimuose E. Kusaitė įvardyta kaip savižudė

„E. Kusaitė įtariama tuo, kad ji nuo 2009 m. birželio mėnesio iki 2009 m. spalio 24 d., veikdama Lietuvos Respublikoje ir vykdydama Rusijos Federacijoje veikiančių islamistinių teroristinių grupuočių narių nurodymus, teroro ir visuomenės įbauginimo dėl religinių įsitikinimų tikslu, siekdama kaip savižudė sprogdintoja nenustatytoje vietoje Rusijos Federacijoje šių asmenų nurodymu susisprogdinti, taip sukeliant pavojų daugelio žmonių gyvybei ir sveikatai, vykdė parengiamuosius veiksmus šio sunkaus nusikaltimo padarymui : mokėsi gaminti sprogmenis ir juos detonuoti, gavusi iš Rusijos Federacijoje veikiančių nenustatytų asmenų lėšų kelionei į Rusijos Federaciją teroro aktui vykdyti, tuo tikslu įsigijo Lietuvos Respublikos piliečio pasą E. Kusaitės vardu, kreipėsi į Rusijos Federacijos ambasadą Rusijos Federacijos vizai gauti ir šią vizą gavusi 2009 m. spalio 24 d. pasikėsino išvykti į Rusijos Federaciją teroro akto susisprogdinant vykdymui, tačiau buvo Lietuvos Respublikos Valstybės saugumo departamento pareigūnų sulaikyta“, - rašoma Generalinės prokuratūros klaipėdietei pateiktuose įtarimuose.

Pasak prokuroro J.Lauciaus, mergina internetu palaikė itin glaudžius ryšius su Rusijos piliečiais, kurie taip pat suimti įtariant terorizmu. Tiesa, jų uostamiesčio gyventoja net nebuvo mačiusi – jie tik bendravo pokalbių svetainėse.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad E. Kusaitė galėjo gauti finansinę paramą iš Rusijos, instrukcijas, kaip gaminti sprogmenis ir kaip juos susprogdinti.

„Ji atliko visus veiksmus, kuriuos manė esant reikalingus - vykti į Rusijos Federaciją ir susisprogdinti kariniuose objektuose“, - pažymėjo prokuroras.

Kad savo tikslą įgyvendintų, mergina pasidarė Lietuvos Respublikos pasą, gavo vizą į Rusiją ir nusipirko bilietą į vieną pusę.

Lietuvos prokurorai paprašė ir kolegų iš Rusijos pagalbos – jie čia turėtų apklausti ne vieną svarbų liudytoją. Kieno iniciatyva E. Kusaitės internetiniai draugai buvo sulaikyti, J. Laucius nekomentavo. „Turiu teisę į šį klausimą neatsakyti“, - teigė jis.

Paaiškėjo, kad palaikė ryšius su islamistais

Prokuroras taip pat atskleidė, kad tarp E. Kusaitės draugų yra ir Azerbaidžano, Uzbekijos bei Didžiosios Britanijos piliečių, kurie, pasak prokuroro, aktyviai reiškė agresyvias islamo nuostatas. Be to, klaipėdietė prieš kelerius metus buvo pabėgusi iš namų ir Vokietijoje susituokusi pagal islamo papročius.

Šie ikiteisminio tyrimo duomenys buvo paviešinti Lietuvos apeliaciniame teisme, kuris išnagrinėjo nuo praėjusių metų spalio 24-osios sulaikytos E. Kusaitės skundą dėl jai prieš dvi savaites pratęsto kardomojo kalinimo iki liepos pabaigos.

Šiuo metu E. Kusaitei yra pareikšti įtarimai pagal Baudžiamojo kodekso 250 straipsnio 5 dalį - tas, kas kūrė bendrininkų arba organizuotą grupę teroro aktui atlikti arba dalyvavo jos veikloje, taip pat finansavo arba teikė materialinę ar kitokią paramą tokiai grupei. Už tai šį nusikaltimą padariusiam asmeniui gresia laisvės atėmimas nuo ketverių iki dešimties metų.

Ekspertai tiria, ar įtariamoji yra pakaltinama

Prokuroro teigimu, tyrimo metu jau surinkta pakankamai duomenų, kad būtų galima pareikšti sunkesnius įtarimus, kai teroristinė grupuotė siekė įbauginti žmones.

Lukiškių kalėjime laikoma E. Kusaitė teismo posėdyje, kuriame buvo nagrinėjamas jos advokatų skundas dėl jai pratęsto kardomojo kalinimo, nedalyvavo. Prieš dvi savaites ji parodymus davė pas ikiteisminio tyrimo teisėją, savo poziciją anksčiau yra išsakiusi ir prokurorui.

Įtariamajai atstovaujanti advokatė Rasa Kučinskaitė įsitikinusi, kad sunkiomis ligomis nuo vaikystės serganti mergina turėtų būti paleista į laisvę, jai skiriant kitą, švelnesnę kardomąją priemonę. Jos teigimu, prokuratūros ir teismo pozicija, kad įtariamoji gali pasislėpti, nėra pagrįsta.

„Tam būtina pasitelkti realius faktus“, - pažymėjo advokatė.

Ji patikino, kad visi ikiteisminio tyrimo veiksmai jau yra atlikti, šiuo metu laukiama tik ekspertų išvadų, nes prokurorai suabejojo, ar įtariamoji gali būti pakaltinama.

Teismas mano, kad į laisvę paleista mergina gali susisprogdinti

E. Kusaitės advokatų skundą dėl suėmimo pratęsimo išnagrinėjęs Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas Jonas Algimantas Venckus antradienio pavakarę paskelbė, kad sunkiu nusikaltimu įtariama mergina pagrįstai palikta Lukiškių kalėjime.

Kadangi teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama, klaipėdietė už grotų liks iki liepos 26-osios.
Pasak teismo, E. Kuzaitei pagrįstai pareikštas įtarimas dėl nusikalstamos veikos padarymo, be to, teismo teigimu, yra pagrindas manyti, kad „iš tiesų įtariamoji, būdama laisvėje, gali bandyti, slėptis nuo ikiteisminio tyrimo, teismo arba padaryti kitus nusikaltimus“.

Pasak teismo, nusikaltimo, kurio padarymu įtariama E. Kusaitė, pobūdis, jo pavojingumo bei sunkumo laipsnis, leidžia pagrįstai manyti, kad paleista į laisvę klaipėdietė „jai inkriminuojamą veiką visgi gali padaryti, nes ji buvo užkardyta rengimosi stadijoje“.

Prokurorai tikina, kad įtariamoji nesusijusi su sprogdinimais Maskvoje

Prieš paskelbiant sprendimą, ar pagrįstai E. Kusaitei buvo pratęstas kardomasis kalinimas, Generalinė prokuratūra išplatino pranešimą spaudai, kuriame teigiama, kad „teroro išpuolį viešuosiuose objektuose galimai planavęs asmuo, nepaisant jo amžiaus, lyties, tautybės, kitų socialinių požymių, ikiteisminio tyrimo metu turėtų būti laikomas izoliuotai nuo visuomenės“.

Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos departamento vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka teigia, kad žiniasklaidoje skelbta informacija, jog įtariamoji galėjo būti susijusi su kovą įvykdytais sprogimais Maskvos metropolitene, yra nepagrįsti.

„Bandoma dirbtinai susieti nesusijusius įvykius – mūsų pareigūnų užkardytą nusikaltimą susieti su kitų asmenų daug vėliau įvykdytais sprogdinimais“, - pabrėžė A. Kliunka.