Tyrimas parodė moterų neišprusimą

Kontraceptines tabletes vartojusios teigė 63 proc. apklausoje dalyvavusių moterų iš Europos, Šiaurės ir Lotynų Amerikos bei Azijos šalių. Didžiausi vartojimo mastai – Lotynų Amerikoje (67 proc.), mažiausi – Azijoje (45 proc.).

Paklaustos, kuriam iš teiginių pritaria, 91 proc. respondenčių sutiko, kad jos pačios yra atsakingos už kontraceptinių tablečių vartojimą, 89 proc. - jas vartoti yra moters teisė, 81 proc. - tai padeda džiaugtis lytiniu gyvenimu, o 49 proc. nurodė, kad jų vartojimas moterims yra būtinas dalykas gyvenime.

Keliami reikalavimai kontraceptinėms tabletėms – ciklo kontrolė (58 proc. moterų šis punktas ypač svarbus, 30 proc. - svarbus), geras toleravimas (atitinkamai 57 ir 30 proc.), kad veiktų harmonijoje su organizmu (56 ir 30 proc.), kad tabletės medžiagos būtų identiškos gaminamoms organizme (47 ir 35 proc.), kad jos būtų natūralios (47 ir 29 proc.). Kaip nesvarbius šiuos punktus pažymėjo vos keletas procentų respondenčių. Daugeliui moterų yra nesvarbu tik tai, ar medikamentas yra medicinos naujovė.

Dažniausiai informacijos apie kontraceptines tabletes moterys ieško ginekologo kabinete (73 proc.), pas šeimos gydytoją (23 proc.) arba vaistininką (11 proc.), taip pat medikamentą pasirenka perskaičiusios apie jį brošiūroje (20 proc.), internete (18 proc.), laikraštyje arba žurnale (13 proc.), išgirdusios per televiziją (9 proc.), rekomendavus draugei (22 proc.) arba mamai (11 proc.).

Tačiau daugiau nei pusė moterų nežino kontraceptinėse tabletėse esančio estrogeno prigimties – jis natūralus ar sintetinis, apskritai nenumano, kokie hormonai įeina į tablečių sudėtį, taip pat nėra tikros, ar šie hormonai skiriasi nuo tų, kurie gaminami moters organizme natūraliai.

Tabletės atsiradimas susijęs su feminizmo istorija

Šiemet nuo pirmosios kontraceptinės piliulės sukūrimo sukako 50 metų. Ji buvo pristatyta 1960 m. JAV. Piliulės sukūrimo istorija – gana spalvinga. Teigiama, kad prie jos atsiradimo prisidėjo medicinos seserimi Niujorke Margareta Sanger. Matydama, kaip moters gyvenimą gali sužaloti daug nėštumų ir gimdymų, jau nekalbant apie daugybę alkanų burnų, ji buvo visiškai įsitikinusi, kad tik pačios moters valdomas kontraceptikas gali išlaisvinti moteris nuo daugybės neplanuotų nėštumų naštos.

M. Sanger apie tai pradėjo kalbėti viešai, tačiau susilaukė nemažai nepritarimo, nes tuo metu visuomenėje vyravo nuostata, kad auginti vaikus yra moters pareiga, o gimstamumo kontrolė buvo oficialiai uždrausta. Tačiau M. Sanger susisiekė su milijoniere Katherina McComick, kuri rėmė daugybę filantropinių projektų ir domėjosi moterų judėjimu. M. Sanger ir K. McComick įtikino mokslininką dr. Gregory Pincusą sukurti tokią piliulę.

Pasaulio istorikai šį atradimą priskiria prie tokių XX a. atradimų, kurie visuomenei padarė didžiausią įtaką. Bene labiausiai akcentuojama, kad ši piliulė moterims suteikė didžiausią laisvę pačioms rinktis, kada gimdyti vaikus, o kada baigti mokslus ir siekti karjeros. Anot lygių galimybių ir teisių gynėjų, piliulės dėka moteris tapo asmenybe, o ne vyro seksualinių troškimų vykdytoja, kurios paskirtis būti uždarytai šeimoje ir auginti vaikus.

Pačios moterys teigia, kad pradėjo mėgautis lytiniais santykiais bei mylimo žmogaus artumu, nebebijo parodyti iniciatyvos lytiniams santykiams bei išsivadavo iš košmariško „mėnesinių“ laukimo. Moralės puoselėtojų bandymai belstis į moterų sielą, kuriai, anot jų, šio piliulės labai kenkia, milijonams moterų iš tiesų nedaro jokios įtakos.

Tačiau labai karštos diskusijos vyksta dėl kontraceptinių tablečių saugumo moterų kūnui. Šiuo požiūriu galima rasti labai prieštaringų tyrimų rezultatų. Viena vertus, teigiama, kad tabletės ne tik patikimai apsaugo nuo nepageidaujamo nėštumo, bet ir reguliuoja mėnesinių ciklą, mažina kraujavimą, todėl apsaugo nuo mažakraujystės, gydo spuogus, odos plaukuotumą, mažina kiaušidžių, gimdos, storosios žarnos vėžio riziką, slopina gėrybinių darinių atsiradimą krūtyse, netgi turi vaisingumą apsaugantį poveikį.

Medikų vertinimai prieštaringi

Vis dėlto pabrėžiama, kad tai vaistas, o kiekvienas vaistas turi ir pašalinį poveikį, todėl prieš jį skiriant reikia labai gerai pasverti jo žalą ir naudą. Nauda turi būti kur kas didesnė už žalą.

Anot medikų, kurie šias tabletes vertina atsargiai, neretai pirmasis kontraceptinių tablečių poveikis būna teigiamas: oda tampa gražesnė, išnyksta spuogai. Tačiau ilgainiui gali pavargti kepenys, kurioms tabletės – papildomas krūvis. Dėl to net gali sutrikti kraujotaka, pradėti slinkti plaukai, kartais susergama gelta. Su kontraceptinėmis tabletėmis siejama ir padidėjusi krūties vėžio rizika.

Nors nustojus vartoti kontraceptikus, vaisingumas turėtų atsistatyti savaime, kai kurioms moterims tai nenutinka. Tiesa, įrodyti, kad kalti hormonai, sudėtinga, tačiau medikų bendruomenėje apie tai kalbama vis garsiau. Kontraceptinės tabletės ypač pavojingos rūkančioms moterims. Anot tyrimų, esant šiam deriniui, miokardo infarkto rizika padidėja iki 20 kartų, insulto – iki 7. Jos pavojingos ir į trombozę linkusioms moterims – krešulių riziką tabletės padidina keturis kartus.

Kai kurie tyrėjai sako, kad tikrasis kontraceptinių tablečių poveikis paaiškės tik kai išaugs nauja „kontraceptinių“ vaikų karta.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)