Tokie duomenys gauti išanalizavus 900 tūkst. gyventojų duomenis, iš viso planuojama, kad bus išanalizuoti 1,5 mln. gyventojų duomenys.

Kaip DELFI sakė VMI Viešųjų ryšių skyriaus specialistas Darius Buta, kol kas nesuskaičiuota, kokio dydžio sumą turės primokėti gyventojai ir kiek jiems bus išmokėta dėl neteisingai taikyto NPD.

GPM primokėti gali tekti ir tiems darbuotojams, kuriems gaunant nedidelį atlyginimą buvo taikytas NPD, tačiau jie gavo papildomų pajamų, papildomai užsidirbdavo kitame darbe arba pagal autorines sutartis.

Šiuo metu minimalų atlyginimą uždirbančiam darbuotojui per mėnesį priklauso 470 Lt NPD ir jis palaipsniui mažėja atlyginimui didėjant. Pavyzdžiui, 1500 Lt neatskaičius mokesčių uždirbančiam darbuotojui taikomas 330 Lt NPD, o uždirbančiam 3150 Lt prieš mokesčius arba daugiau neapmokestinamosios pajamos iš viso nepriklauso.

Taip pat yra numatyta, kad metinis NPD negali viršyti 5640 Lt arba 470 Lt per mėnesį. Ankstesniais metais visiems dirbantiems būdavo taikomas vienodas NPD nepriklausomai nuo jo pajamų.

VMI dar nėra įvertinusi, kiek gyventojų turės primokėti už privalomąjį sveikatos draudimą (PSD). Nuo pernai privalomai draustis sumokant kas mėnesį po 72 Lt reikia tiems gyventojams, kurie nėra socialiai drausti.

Tiems, kurie to nepadarė per praėjusius metus, tai reikia padaryti iki gegužės.

GPM nepriemokas gyventojai taip pat turi sumokėti iki gegužės 3 d. To nepadarius jiems bus skaičiuojami delspinigiai.

Šiemet deklaruodami pajamas gyventojai gali susigrąžinti GPM permokas už iki 2009 m. pirktus kompiuterius su programine įranga ar įsirengę interneto prieiga, dalį sumokėtos sumos už gyvybės draudimą, dalį palūkanų už būsto kreditą, paimtą iki 2009 m., įmokas už studijas aukštojoje ar profesinėje mokykloje, dalį sumokėtų įmokų į trečiosios pakopos pensijų draudimo fondą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją