„Nusprendėme trumpinti programas. Visus kanalus kol kas paliekame veikti, bet programas trumpiname siekdami ekonomijos – sutaupyti maksimaliai kiek įmanoma lėšų. Apie šį sprendimą informuosime Seimą, Vyriausybę, visuomenę, nes iš esmės valstybės finansavimas prieš 10 metų buvo toks. Kitos išeities, deja, nėra“, - po posėdžio teigė LRT tarybos pirmininkas Gediminas Ilgūnas.

LRT programos nuo gegužės 1-os trumpėja pusmečiui.

Pirmoji Lietuvos radijo programa bus girdima ne visą parą, o 18 valandų, „Klasika“ bus girdima nebe 18 val., o 11 valandų per parą, tačiau iki 15 valandų per parą švenčių ir poilsio dienomis. „Opus 3“ girdėsime nebe 24 val., o 11 val. per parą.

Lietuvos televizija (LTV) pirmadieniais-ketvirtadieniais, ją matantiems analoginiu būdu, bus rodoma nebe 18 val., o 9 valandas per parą. LTV žiūrintiems per kabelinę ar skaitmeniniu būdu programa trumpinama nebus.

LTV2 transliacijų laikas nesikeis.

Sutrumpinus transliacijų laiką tikimasi sutaupyti apie pusę milijono litų. Taupymas vėl palies laidų kūrėjus – planuojama taupyti mažinant autorinių laidų biudžetus ir pagal autorines sutartis dirbančių darbuotojų atlyginimus. Atlyginimų fondas mažės ir dėl transliacijų trumpėjimo.

Uždarius „LTV World“ planuojama sutaupyti 684 tūkst. Lt. Visa planuojama sutaupyti suma – 3 mln. 581 tūkst. Lt.
Tačiau ir šie taupymai išgyventi LRT nepadeda. „Pajamų ir sąnaudų skirtumas šįmet būtų 10 mln. Lt. Jei, suapvalinus, 4 mln. sutaupome, skirtumas tarp pajamų ir išlaidų dar lieka 6-7 mln.“, - kalbėjo G. Ilgūnas.

A.Siaurusevičius: trūksta 10 mln. Lt

LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius DELFI sakė, kad taupant dar gali tekti atsisakyti ir darbuotojų, ir tęsti atlyginimų mažinimą.

„Žmonių dar teks atsisakyti, bet aš sakau – esminis klausimas – transliavimo apimčių. Gali visko būti, nes ko mes siekiame - ar išsaugoti, ar subalansuoti biudžetą? Darbuotojų atlyginimai keisis mažėjančia kryptimi, tačiau tai, kas vadinama veiklos optimizavimu, daug kur vyksta. Kito kelio, deja, nėra“, - kalbėjo A. Siaurusevičius.

Iš biudžeto LRT šįmet teskirta 35 mln. Lt – 8 mln. Lt mažiau nei pernai ir 17 mln. Lt mažiau negu 2008 m.

Tai, pasak LRT generalinio direktoriaus, juokingai maža suma. „Reklamos prognozės neguodžia, tai sukuria tam tikrų problemų. Tačiau mūsų problemos neišskirtinės – su panašiomis susiduria ir žiniasklaidos įmonės, ir daugelis kitų verslo sričių“, - teigė A. Siaurusevičius.

Pasak jo, kad LRT būtų išsaugotas su dabartine programų apimtimi, trūksta 10 mln. Lt. „Mes galime subalansuoti biudžetą, bet sąskaita tos pačios kultūros. Nes pinigus iš esmės mums uždirba pirma radijo ir televizijos programos. O kitų išlaidas reikia dotuoti iš kitų veiklų“, - aiškino pašnekovas.

Pasak A. Siaurusevičiaus, LRT sutinka valstybei atiduoti nekilnojamąjį turtą (NT) – nacionalinis transliuotojas valdo 32 tūkst. kvadratinių metrų ploto NT ir tiek LRT esą nereikia. „Nenorime būti NT valdymo bendrovė, norime būti laidų kūrėjai ir transliuotojai“, - kalbėjo LRT vadovas, manantis, kad taip būtų galima spręsti kai kurias problemas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją