Pasak Lietuvoje gyvenančių Antrojo pasaulinio karo dalyvių, kovojusių Antihitlerinės koalicijos pusėje, organizacijos pirmininko Juliaus Deksnio, Vilnius, Kaunas ir Klaipėda sutikimą įrengti ugnies aukurus jau davė, o Šiauliai leido Amžinąją ugnį kūrenti švenčių metu. Pašnekovas neslepia, kad sumanymą finansuoti pažadėjo su Kremliumi siejama Rusijos dujų įmonė „Gazprom“.

Amžinajai ugniai sovietų kariams veto tarė tik Šiauliai

Antrajame pasauliniame kare kovojusių ir šiuo metu Lietuvoje gyvenančių buvusių karių organizacijos pirmininkas J. Deksnys DELFI pasakojo, kad kūrenti Amžinąją ugnį žuvusiems kariams buvo leista Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, tačiau sostinėje leidimas duotas ribotam laikui ir esą bus pratęstas, jeigu aplink bus tvarka.

„Jeigu viskas bus tvarkoje, tai tas bus pratęsta ir toliau. Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad bus ten tvarka, kad ten nesirinks tie žmonės, be namų, kad nesišildys, nesibus ten, nešiukšlins, nedarys netvarkos ir taip toliau. Tai va, su tokia sąlyga. Mes manome, kad bus galima pratęsti tą leidimą“, - pasakojo J. Deksnys.

Kaunas ir Klaipėda, pasak pašnekovo, sutikimą davė be jokių sąlygų, o Šiauliai Amžinąją ugnį leido deginti tik švenčių metu, tokių kaip Gegužės 9-oji, kai Rusija švenčia sovietų pergalę prieš fašistinę Vokietiją.

„Na, ką dabar padarysi, kaip jie nusprendė, taip bus gerai“, - svarstė J. Deksnys.

Vienintelė visų miestų iškelta bendra sąlyga – už dujas bei aukurų įrengimą turi susimokėti Lietuvoje gyvenančių Antrojo pasaulinio karo dalyvių, kovojusių Antihitlerinės koalicijos pusėje, organizacija.

„Įsipareigojame, kad mes mokėsime, jeigu bus sutvarkyta. Mes sutvarkysim ne savo lėšomis, mes esame biedni, bet gausime lėšų iš savo rėmėjų, sponsorių ir mes jiems užtikrinam, kad galime finansuoti šitą reikalą“, - sakė J. Deksnys.

Finansuos „Gazprom“, įrengs – „Lietuvos dujų“ padaliniai

Pasak šios organizacijos pirmininko, sumanymą įrengti aukurus sovietų kariams pažadėjo paremti Rusijos dujų gigantė „Gazprom“. „Rėmėją mes prašėme, mums pažadėjo remti. Reiškia, „Gazprom“ – tai yra, na, Maskvos tokia pusiau valstybinė organizacija, kuri tiekia Lietuvai dujas. Jie pažadėjo mus paremti“, - pasakojo pašnekovas.

Jo tvirtinimu, kitą savaitę Lietuvoje veikianti veteranų organizacija dujų įmonei turi pateikti skaičiavimus, kiek dujų reikėtų šiam tikslui ir kiek kainuotų aukurų įrengimas. Pašnekovas sakė negalįs tiksliai prisiminti, apie kokią pinigų sumą kalbama, bet, J. Deksnio teigimu, Amžinajai ugniai kūrenti prireiks nemažo dujų kiekio. „Dujų kiekis gana didelis bus ir pinigų kiekis nemažas išeis“, - sakė organizacijos pirmininkas.

J. Deksnys pasakoja, kad kai jo vadovaujama organizacija iš „Gazprom“ gaus pinigus, tuomet sudarys sutartis su „Lietuvos dujų“ filialais Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje bei Šiauliuose dėl aukurų atstatymo, uždegimo bei eksploatavimo.

„Tada jie pradės darbus, kad būtų sutvarkyti vamzdynai, kad dujos prieitų prie tų aukurų, kad būtų pastatytos dujų apskaitos dėžės ir visi šitie reikalai, kas liečia, kad dujos degtų“, - sakė Lietuvoje gyvenančių Antrojo pasaulinio karo dalyvių, kovojusių Antihitlerinės koalicijos pusėje, organizacijos pirmininkas.

Jo tvirtinimu, „Lietuvos dujos“ yra pažadėjusios, kad aukurai ir vamzdynai bus sutvarkyti iki SSRS pergalės prieš hitlerinę Vokietiją 65-mečio, tai yra iki šių metų gegužės 9 d.

V. Landsbergis: savivaldybės turėtų pamąstyti

Europarlamentaras, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) patriarchas Vytautas Landsbergis, vertindamas didžiųjų Lietuvos miestų sprendimą leisti kūrenti Amžinąją ugnį sovietų kariams, suabejojo, ar tai netaps už Lietuvos laisvę žuvusių karių diskriminacija, juolab, kad Lietuvos kariams ugnis dega tik vienoje vietoje – Karo muziejaus sodelyje prie Nežinomojo kareivio kapo.

„Savivaldybės turėtų daugiau pamąstyti, prieš darydamos sprendimą – ar tai netaps skaldymo ir erzinimo šaltiniu, tokia diskriminacija. Pagerbimas yra gerai, bet jei tai pavirsta į diskriminaciją, tada negerai“, - DELFI teigė politikas.

Pasiteiravus, ar, jo nuomone, tai gali tapti diskriminacija, V. Landsbergis tiesaus atsakymo išvengė. Pasak jo, šiuo klausimu reikia dar pamąstyti.

„Jeigu yra viena vieta kaip simbolinė, kaip Nežinomojo kareivio kapas Kaune, tai yra simbolinė vieta visai Lietuvai. Galbūt kada nors atsiras Nežinomojo partizano kapas Vilniuje, seniai yra nutarta, tik nėra ryžto įrengti. Tada ten turbūt irgi degs Amžinoji ugnis. Bet kol kas yra viena vieta nepriklausomybės karų aukoms – Nežinomas kareivis. Tada taip reikia žiūrėti“, - svarstė europarlamentaras.

Buvęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas sako manąs, kad abejonė, ar verta rengti aukurus Antrajame pasauliniame kare žuvusiems kariams, yra pagrįsta, mat tokiu atveju gali pasipilti kitų šalių prašymai rengti aukurus ir jų kariams.

„Tas klausimas, kurį jūs keliate ar kurį kas kitas nors kelia, yra pagrįstas. Yra organizacija, kuri tikriausiai gauna paramą iš užsienio ir rūpinasi, kad kitos šalies kareiviai būtų pagerbti tokiu būdu. Tai tada, pavyzdžiui, prancūzai galėtų paprašyti Amžinosios ugnies Antakalnio kapinėse, kur yra kolektyvinis Napoleono karių kapas, vokiečiai irgi. Nekalbant jau apie lietuvius – Pirmojo pasaulinio karo ir nepriklausomybės karų karius, partizanus“, - svarstė politikas.

Vilnių ir Kauną valdo konservatoriai

Nors trijų didžiųjų Lietuvos miestų sprendimą leisti įrengti Amžinosios ugnies aukurus sovietų kariams V. Landsbergis įvertino kritiškai, tačiau jis nesiėmė vertinti, kodėl taip nutiko dviejuose konservatorių-krikdemų valdomose savivaldybėse.

DELFI primena, kad Vilniuje ir Kaune valdančiosioms koalicijoms savivaldybių tarybose vadovauja TS-LKD, šios partijos atstovai yra ir miestų merai: Vilniuje – Vilius Navickas, Kaune – Andrius Kupčinskas. Klaipėdai vadovauja liberalcentristas Rimantas Taraškevičius, Šiauliams – tos pačios partijos atstovas Genadijus Mikšys.

Pasak V. Landsbergio, pirmiausia reikia išsiaiškinti, ar sprendimas priimtas miestų tarybose, ar leidimą davė tiesiog administracijos direktorius, kuris nebūtinai priklauso konservatoriams-krikdemams.

„Aš neturiu informacijos, ar tai buvo svarstoma miestų tarybose, ar koks nors administratorius davė sutikimą ir paliko klausimą tik finansinį, kad kas nors mokėtų per „Lietuvos dujas“. Aš nežinau situacijos. Jūs manęs klausiate dalykų apie vaidmenį“, - sakė V. Landsbergis.