Darbo grupės nariai DELFI sakė, kad svarstomos kelios alternatyvos, kaip mažinti jaunimo nedarbą: leisti pradedantiems 18-24 m. darbuotojams mokėti 600 Lt minimalų atlyginimą, numatyti lengvatinį jaunimo apmokestinimą arba jaunimą į darbą priėmusiems darbdaviams mokėti subsidiją.

„Idėja yra ieškoti drąsių priemonių, kaip darbdavius paskatinti samdyti kiek galima daugiau jaunimo, nes jaunimo nedarbas grėsmingai didėja ir čia reikia sprendimų“, – DELFI sakė Ministro pirmininko tarnybos kancleris Deividas Matulionis, pabrėžęs, kad visos svarstomos idėjos yra tik diskusijų lygyje.

Tam tikroms visuomenės grupėms mokamą mažesnį minimalų atlyginimą palaikytų ir Lietuvos verslo darbdavių konfederacija.

„Jaunas žmogus ateina į darbą nieko nemokėdamas, o jam iš karto reikia mokėti minimalų atlyginimą“, – DELFI teigė Konfederacijos direktorius Danas Arlauskas.

Tuo tarpu Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas tvirtina, kad minimalų atlyginimą Lietuvoje reikėtų ne mažinti, o didinti.

„Mes kalbame apie tai, kad minimalus darbo užmokestis pas mus yra per mažas“, – DELFI sakė jis.

Šiuo metu neatskaičius mokesčių minimali alga yra 800 Lt arba per 670 Lt po mokesčių. Statistikos departamento duomenimis, jaunimo nedarbas 2009 m. pabaigoje buvo 33,3 proc., o visos šalies – 13,8 proc.

Trumpesnė darbo savaitė, vėlesnė pensija

Kovoje su nedarbu darbo grupėje taip pat siūloma leisti verslo liudijimus pirkti kelioms dienoms, o ne tik mėnesiui, kaip yra dabar, įmonėms leisti kai kurias paslaugas pirkti iš verslo liudijimų turėtojų, skatinti bedarbius užsiimti individualia veikla.

Taip pat diskusijoms pateikta galimybė leisti iki keturių dienų trumpinti darbo savaitę, didinti galimybes įsidarbinti laikinai, finansiškai skatinti įmones, kurios įdarbina socialiai pažeidžiamiausias grupes, palaipsniui didinti pensinį amžių.

Darbo grupėje pateikti siūlymai mažinti įmonės steigimo kainą, mažinti jų biurokratinę naštą, reikiamą informaciją apie įmonės steigimą susisteminti ir pateikti vienoje vietoje, spręsti dėl e.sąskaitų pripažinimo.

Tarp siūlymų taip pat minima idėja svarstyti galimybę sukurti finansinį modelį, pagal kurį būtų renovuojami individualūs namai su šiferiniais stogais.

Iš viso darbo grupės dalyviai pateikė keliasdešimt pasiūlymui kovai su nedarbu. Į šią darbo grupę sukviesti Nacionalinį susitarimą pasirašę darbdavių, profsąjungų ir ministerijų atstovai. Galutinis pasiūlymų paketas turėtų būti parengtas iki kovo vidurio.

Siūlė 600 Lt visiems

DELFI primena, kad raginimas bent iki 600 Lt mažinti minimalų atlyginimą praėjusių metų viduryje pasigirdo ir iš Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI).

Instituto nuomone, minimalios algos mažinimas yra pagalba žmonėms, kurie rizikuoja prarasti darbą.

„Be jokios abejonės, išgyventi iš minimalios algos, gaunant tik ją, yra sudėtinga, tačiau dažniausiai alternatyva tokia - arba minimali alga, nelegalios arba jokių pajamų. Mažesnė minimali alga leistų darbo rinkoje išlikti žemesnės kvalifikacijos, mažesnės patirties darbuotojams“, – anksčiau DELFI sakė LLRI viceprezidentas Giedrius Kadziauskas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją