"Dabar padedame įgyvendinti visą eilę struktūrinių reformų, kurios ir turi duoti tuos reikalingus rezultatus, kad jau 2014 metais galėtume įsivesti eurą. Gerai žinome, ką turime padaryti ir tą padarysime. Išėjimas iš krizės turi būti taip pat labai gerai apgalvotas, finansų sistema turi būti tinkamai valdoma, kad tie patys deficitai arba valstybės skolos parametrai neviršytų nustatytų Mastrichto kriterijų, kad mums tai netrukdytų įsivesti eurą, nes iš tikrųjų euro įvedimas naudingas ne kokiai nors Finansų ministerijai, ne premjerui, ne prezidentei, o naudinga kiekvienam Lietuvos žmogui", - interviu Lietuvos radijui antradienį sakė A.Kubilius.

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė bei Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas pastaruoju metu taip pat yra minėję, kad Lietuva eurą galėtų įsivesti 2014 metais. Sausio pabaigoje apie tokią galimybę netiesiogiai užsiminė ir Europos Komisija.

Lietuvos planus įsivesti eurą 2007 metais sutrukdė Mastrichto kriterijų viršijusi infliacija, kuri nuo 2008 metų vidurio ėmė mažėti, tačiau dabar didžiausią pavojų kelia fiskalinis deficitas.

Eurą įvesti ES narė gali, jeigu valstybė narė atitinka vadinamuosius Mastrichto kriterijus, kurie reikalauja išlaikyti kainų stabilumą, šalis neturi viršyti 3 proc. BVP valdžios sektoriaus deficito ir 60 proc. BVP skolos rodiklių, jos nacionalinė valiuta turi būti stabili.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją