"Mums kelia nustebimą, nes tai yra precedentas. NATO šalys iki šiol nėra sudarę sandorių, kad puolamojo pobūdžio ginkluotė būtų parduodama ne NATO šaliai, Rusijai. Manau, kad tai visai NATO svarbus klausimas ir bandysime kalbėtis su partneriais", - BNS pirmadienį sakė R.Juknevičienė, laikinai einanti ir užsienio reikalų ministrės pareigas.

Prancūzija pirmadienį pranešė sutikusi parduoti modernų "Mistral" klasės karo laivą Rusijai. Pirmadienį taip pat pranešta, kad Maskva iš viso norėtų pirkti keturis tokius modernius amfibinių atakų laivus.

Paaiškinimų iš Prancūzijos pirmadienį dar kartą paprašė ir Estija.

"Iškėlėme šį klausimą Prancūzijai dėl Rusijos noro pirkti prancūzų karo laivą. Norėjome sužinoti, kas tiksliai bus parduota Rusijai, ir ketinama prašyti daugiau informacijos apie sandorį", - naujienų agentūrai AFP sakė Estijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Kersti Luha.

"Didelė staigmena išgirsti, kad dėl sandorio jau sutarta šiandien", - sakė diplomatė.

Karo laivo pardavimas - pirmasis atvejis, kai NATO narė parduoda tokio aukšto lygio technologiją Maskvai.

Prancūzijos gynybos ministras Hevre Morinas sakė, kad "Mistral" pardavimas rodo, jog Rusija laikoma partnere Europos saugumo srityje.

Rusijos žiniasklaida pranešė, kad prezidentas Dmitrijus Medvedevas nusprendė nupirkti vieną "Mistral" laivą iš Prancūzijos už 500-600 milijonų eurų (1,7 - 2,1 mlrd. litų). Šis karo laivas gali plukdyti sraigtasparnius, tankus ir kitą karinę techniką.

Teigiama, kad tokio laivo reikalingumas Rusijos ginkluotėje išryškėjo po 2008 metais įvykusio trumpo Rusijos-Gruzijos karo.

Jei sandoris įvyks ir Maskva nusipirks karo laivą iš NATO šalies, tai būtų pirmasis toks atvejis nuo Antrojo pasaulinio karo, nes Rusija nuolat pabrėžė, kad visą savo karinę techniką gamina pati.

Prancūzijos "Mistral" karo laivas